Sa avem cu totii un cer mai senin in 2009! Blogul va continua in ianuarie cu vesti noi despre rezultatele la examene si despre aviatie, in general.
miercuri, 31 decembrie 2008
vineri, 19 decembrie 2008
Se pare ca sunt singurul care nu are nota la meteo trecuta in fise...
Am sunat astazi la Autoritate si am aflat ca sunt, de fapt, singurul care nu are nota la Meteo trecuta in fise. Sa fi uitat examinatoarea de mine? :)
Oricum, din cate am inteles, dintre cei 24 de oameni care s-au prezentat la examenul de meteorologie 22 au picat, unul a promovat iar eu nu am nota... Se pare ca notele care nu au fost trecute in fisele de examinare vor fi puse undeva dupa anul nou. Asa ca...
Publicat de Mihai Grecea la 14:25 0 comentarii
Etichete: examen meteorologie, scoala de pilotaj
miercuri, 17 decembrie 2008
Rectificare la postul precedent
Am fost astazi pe la Autoritate sa vad cu ochii mei rezultatele. Ce scriam mai devreme e partial adevarat. Am fost informat gresit. E adevarat ca am luat toate examenele ale caror rezultate au fost trecute in fise. Insa nu la toata lumea au trecut toate notele (doar ei stiu de ce...). Eu mai am de asteptat rezultatele la Principiile zborului - Aerodinamica, Proceduri operationale, Performante si limite umane, Meteorologie. Pe celelalte le-am luat deja cu note intr 82% si 95%, din ce am vazut eu rapid pe foaia aia de hartie.
Publicat de Mihai Grecea la 13:59 5 comentarii
Etichete: examen PPL, scoala de pilotaj
marți, 16 decembrie 2008
Rezultate partiale la examene
Astazi m-a anuntat un coleg ca a fost la Autoritate si a vazut rezultatele care au fost transcrise pana acum in fisele de examinare. Am luat toate testele care au fost corectate pana acum. Asadar am promovat - inca nu stiu notele - examenele la Cunoasterea avionului, Performante de zbor si Planificarea zborului, Radiocomunicatii, Principiile zborului - Aerodinamica, Legislatia aeronautica, Proceduri operationale si Navigatia.
Mai trebuie sa aflu rezultatele la Performante si limite umane si la... Meteorologie, piatra de incercare la testele pentru orice licenta de pilot.
Publicat de Mihai Grecea la 02:15 2 comentarii
Etichete: examen meteorologie, examen PPL, scoala de pilotaj
miercuri, 10 decembrie 2008
Am dat si examenul de Meteo si de Comunicatii radio
Examenul de Comunicatii radio nu a fost greu dar tot am gresit o chestie fiindca n-am fost atent. Accentul pus prea mult pe invatatul la Meteo si oboseala inerenta si-au spus cuvantul. Insa nu cred ca voi avea probleme in a-l lua.
La Meteo a fost greu. Trebuie sa recunosc. M-am descurcat foarte bine, cred. Sunt destul de sigur ca voi lua examenul pentru ca nu aveam cum sa fi gresit suficient de mult. Insa a fost un test foarte solicitant. O cantitate mare de informatie de precizie care a trebuit retinuta foarte bine. La Meteo ai nevoie de deprinderi foarte exacte pentru a transcrie corect mesajele METAR, TAF, SPECI si SIGMET. Orice eroare - un cuvant lipsa, un cuvant folosit aiurea, topica gresita - te poate costa puncte serioase.
Un sfat pentru elevii piloti: invatati dupa manualele Oxford pana intelegeti fenomenele (au poze si desene frumoase), daca de la curs nu v-au ramas lucrurile clare in minte. Dupa care cititi si manualele romanesti si mai ales cartea de meteorologie a lui Topor. Si faceti foarte foarte multe teste si exercitii. Solicitati-le profesorilor sa va dea astfel de chestionare. Transcrieti cat mai multe mesaje METAR, SPECI, SIGMET si prognoze TAF. Pana va intra in cap bine frazeologia de decodificare in limba romana.
Si citirea hartilor este foarte importanta la examen. Unul dintre subiecte consta intr-o harta meteo si un traiect trasat intre doua puncte. Trebuie descrise toate fenomenele meteorologice semnificative pe care le intalnesti pe harta urmand traiectul.
In fine, ca sa revin la chestiuni mai generale, nu a fost un cosmar examenul la Meteo, asa cum se spune, dar a fost greu si am avut multe intrebari intr-un timp foarte scurt. M-a durut mana de la viteza cu care a trebuit sa scriu la un moment dat :)
Rezultatele vor fi date undeva pana in Craciun. Teoretic, in acest moment am dat toate examenele teoretice pentru brevetul de PPL. Mai este skill test-ul, insa este exclus sa-l mai dau anul asta (in cazul in care voi lua toate testele teoretice...) fiindca deja vin sarbatorile pana ne dau rezultatele de la Autoritate.
Publicat de Mihai Grecea la 17:45 12 comentarii
Etichete: examen meteorologie, examen PPL, meteorologie, scoala de pilotaj
sâmbătă, 6 decembrie 2008
Am primit si o diploma pentru ca am terminat scoala :)
Publicat de Mihai Grecea la 22:07 8 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
Inca 3 examene date la Autoritate
Ieri dimineata am mai dat trei dintre cele patru examene programate la Autoritatea Aeronautica Civila: Proceduri operationale, Performante si limite umane si Aerodinamica - Principiile zborului. Cel mai greu examen a fost la Aerodinamica unde a fost necesar sa stim bine o multime de formule. Insa, in mod surprinzator, dificil a fost si la Performante si Limite Umane. Si asta pentru ca intrebarile au avut chiar si 4 raspunsuri corecte din 6 propuse pe grila. Daca selectai doar 3 din 6 raspunsuri evident nu ti se puncta intrebarea. Si, un alt aspect problematic la acest examen a fost ca multe din intrebarile testului au avut un substrat medical legat de domeniul primului ajutor iar cursul nu prea insista pe asta ci pe factorii care influenteaza fiziologia pilotului si pe componentele psihologice ale activitatii de pilotaj. Una peste alta, sper sa iau toate examenele de pana acum.
Ieri nu am mai dat si examenul de comunicatii radio fiindca inspectorul respectiv nu a putut veni. Vom da examenul de radio pe 10 decembrie, o data cu cel de meteorologie.
Publicat de Mihai Grecea la 15:34 8 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
joi, 4 decembrie 2008
Am dat primele 4 examene la Autoritate
Astazi am avut primele patru examene teoretice la Autoritate: Legislatie aeronautica, Navigatie, Cunoasterea aeronavei si Performante de zbor si planificarea zborului.
Incepand cu ora 08.30 ne-am adunat la Autoritate pentru examen patru dintre cei care am inceput scoala in prima serie si mai multi colegi din seriile doi si trei de elevi piloti. Unii dintre ei nici nu apucasera sa faca ore de zbor... Noi, cei din seria intai, practic, am cam terminat si cu instructia in zbor.
Examenul a inceput in jue de ora 10 si a fost complex dar nu ingrozitor. Teste grila - unele dintre intrebari erau cu raspuns deschis. Desi materia de studiu la aceste discipline este foarte stufoasa, am fost realmente impresionat de faptul ca atitudinea inspectorilor de la Autoritate a fost una cat se poate de pozitiva. Adica atunci cand s-au selectat subiectele nu s-a mers pe un academism searbad in care sa ni se fi cerut chestiuni teoretice fara aplicabilitate practica imediata pentru un pilot privat ci ne-au fost inaintate niste intrebari legate de lucruri concrete si relevante pentru PPL. Pragmatismul asta este un semn foarte bun pentru o institutie publica romaneasca.
Au fost, evident, si intrebari capcana. Am mai si gresit la unele raspunsuri. Insa cred ca voi lua examenele.
Maine mai avem patru examene: Performante si limite umane, Principiile zborului - aerodinamica, Comunicatii radio si Proceduri operationale.
Faimosul si dificilul examen la Meteorologie va fi pe data de 10 decembrie.
Publicat de Mihai Grecea la 23:00 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
luni, 1 decembrie 2008
Astazi am avut recapitulare la scoala
O zi densa, cu 4 ore de recapitulare la Cunoasterea aeronavei si la Performante de zbor. Excelenta sinteza facuta de Sorin Nutu, profesorul nostru!
Sunt in mare fierbere cu invatatul pentru ca intre 3 si 5 sunt examenele la Autoritate...
Publicat de Mihai Grecea la 18:55 2 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
duminică, 30 noiembrie 2008
Bird strike incident pentru o cursa Wizz Air de la Baneasa catre Valencia
Astazi o aeronava Wizz Air decolata de pe pista 07 de la Baneasa catre Valencia a avut un bird strike si a fost nevoita sa aterizeze pe 08R la LROP. Nimeni nu a avut de suferit .
Iata aici inregistrarea audio a convorbirilor radio intre echipaj si controlorul de trafic de la ACC Bucuresti.
Bine ca nu s-a intamplat nimic grav.
Publicat de Mihai Grecea la 03:05 4 comentarii
Etichete: incidente aviatice
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Am luat examenul de operator radio
Astazi am avut examenul. 30 de intrebari. Minim 23 trebuiau sa fie corecte. Am avut 28 corecte. Asa ca de acum inainte pot vorbi de capul meu, fara supravegherea instructorului, pe statiile radio din sistemul fix si mobil aeronautic si mobil aeronautic prin satelit :)
Pana la examenul de la autoritate de saptamana viitoare va trebui sa intensific recapitularile la toate materiile.
Publicat de Mihai Grecea la 00:45 2 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
joi, 27 noiembrie 2008
Mini Serial Mortal :)
TotalGruv de pe www.flightsim.ro le-a adus in atentie. Sunt trei filmulete extrem de funny.
Publicat de Mihai Grecea la 23:53 2 comentarii
Etichete: amuzante, Filme aviatie, piloti
Carpatair a deschis scoala pentru ATPL, CPL si PPL la Timisoara
Publicat de Mihai Grecea la 21:13 7 comentarii
Etichete: flight simulator, pilotaj, scoala de pilotaj, stiri
luni, 24 noiembrie 2008
Mariana Dragescu la ProTV
ProTV a difuzat un reportaj despre Mariana Dragescu, componenta a celebrei Escadrile Albe din al doilea razboi mondial. Iata mai jos cele doua parti ale materialului video realizat de Cristi Tabara.
Publicat de Mihai Grecea la 23:44 4 comentarii
Etichete: Escadrila Alba, Filme aviatie, istoria aviatiei, Mariana Dragescu, piloti
In sfarsit vom da examenul pentru operatori radio
Joi vom face o recapitulare pentru examen iar vineri dam examenul cu Autoritatea Nationala de Comunicatii.
In momentul asta am luat, practic, toate examenele de la scoala cu profesorii nostri si mai avem doar examenul radio si examenele teoretice si practice de la Autoritatea Aeronautica Civila. Cele teoretice vor fi pe 2 sau pe 5 decembrie. Iar skill test-ul sper sa-l pot da in decembrie. Daca nu se strica vremea. Oricum, sunt foarte dezamagit de felul deficitar in care s-au miscat cei de la noi de la scoala. Din februarie pana acum am fi trebuit sa terminam de doua ori scoala... In fine, nu vreau sa comentez mai multe. Ideea e ca, asa cum se spune, iadul e pavat cu intentii bune. Asa cum se intampla aproape totul in Romania, de la vorba la fapta, de la idee la implementare, distantele nu sunt atat de mici pe cat par. O sa mai scriu despre toate astea cand o sa mai am putin timp. Cu siguranta o s-o fac dupa ce voi termina cu totul scoala si o sa fac o evaluare a intregii perioade de instruire.
Pana atunci, insa, studiez :)
Publicat de Mihai Grecea la 21:35 3 comentarii
Etichete: opinii, scoala de pilotaj
duminică, 23 noiembrie 2008
Un an de blog
Astazi se implineste un an de cand am inceput sa scriu blog-ul asta. De la primul post s-au petrecut multe. 177 de postari, multe comentarii si o multime de e-mail-uri primite de la oameni noi pentru mine dar pasionati sau interesati de aviatie. Am inceput, parcurs si, practic, terminat scoala de zbor. Am cunoscut oameni noi, am impartasit experientele mele de la scoala de pilotaj cu multa lume si stiu sigur ca exista oameni care s-au apucat de zbor sau sunt pe cale sa o faca iar cele scrise de mine aici au contat. Asta e un lucru care ma motiveaza sa duc mai departe blogul.
Publicat de Mihai Grecea la 20:53 2 comentarii
Etichete: opinii, pilotaj, scoala de pilotaj
luni, 17 noiembrie 2008
Domnul Virca este mai bine
Am mai aflat astazi de la familia sa ca instructorul nostru este mult mai bine si a ajuns acasa, la Sibiu. A trecut cu bine de toate operatiile si va incepe un proces de recuperare care va dura ceva vreme. Insa cel mai important este ca a scapat de spital si ca e bine. Speram cu totii, si eu si colegii mei, ca va reveni nu numai la o forma buna ci si ca va mai putea zbura si instrui alti elevi piloti.
Publicat de Mihai Grecea la 14:59 0 comentarii
Etichete: Nicolae Virca, scoala de pilotaj
duminică, 16 noiembrie 2008
Cursul de cunoastere a aeronavei la final
Astazi am facut intensiv, timp de vreo 7 ore, restul de materie care ne mai ramasese la disciplina "Cunoasterea aeronavei". A fost o zi foarte intensa in care am invatat foarte multe lucruri. Noul nostru instructor, Sorin Nutu, a fost foarte tare. Un curs foarte bine sintetizat, cu material didactic demonstrativ - parti de motor, animatii video, ce sa mai, nota 10. Asa ar fi trebuit sa fie si prima parte a acestui curs... In fine, mai bine mai tarziu decat niciodata. Si chiar se vad, la Sorin Nutu, si formatia de inginer de aviatie, si experienta lui foarte mare de pilot la Aeroclubul Romaniei si, de asemenea, experienta sa mare de instructor. A fost unul dintre cele mai interesante cursuri de la scoala (desi foarte concentrat, a fost bine sistematizat si cu toate informatiile necesar a fi stiute).
Astazi, practic, am discutat despre sisteme de propulsie. Am adiscutat despre Sistemul de ungere, Sistemul de Aprindere, Sistemul de Carburatie, Sistemul de distributie si despre Sistemele auxiliare ale motorului. A fost o incursiune rapida prin materia de la motoare si a fost foarte interesant ca am vazut direct, pe componente de motor - magnetou+alte elemente ale sistemului de aprindere, pistoane, pompe de ulei, supape etc.
Saptamana viitoare vom avea examenul de radio cu cei de la ANC. Apoi trebuie sa ne pregatim dosarele pentru examenul de la autoritate care va avea loc intre 2 si 5 decembrie. Cred ca voi merge saptamana viitoare sa mai si zbor putin. Daca o sa am loc. YR-ANB nici acum nu functioneaza ca lumea...
Publicat de Mihai Grecea la 17:50 2 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
vineri, 14 noiembrie 2008
Se apropie examenul cu pasi mari
Pentru ca tot se plangea cineva din mult stimata audienta ca nu mai vin cu noutati, iata ca aduc ceva vesti proaspete.
Duminica vom face curs intensiv de cunoastere a aeronavei. Adica incercam sa parcurgem materia care ne-a mai ramas de facut. O sa stam cam toata ziua la scoala dar macar stim ca vom termina.
Se pare ca vom merge la examen la Autoritate undeva la inceputul lui decembrie. E grav de tot! Se strange latul :) Trebuie sa accelerez ritmul la invatat ;)
Saptamana viitoare vom da, dupa toate probabilitatile, si examenul pentru licenta de radiotelefonist.
Voi reveni cu detalii.
Publicat de Mihai Grecea la 13:23 4 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
vineri, 7 noiembrie 2008
Din nou la scoala, din nou nervi...
Am fost astazi la scoala pentru cursul de reglementari romanesti in comunicatiile radio. Insa "organizarea" de exceptie de la scoala a lovit din nou: am fost chemati deodata toti elevii, din toate grupele, indiferent daca am parcurs sau nu materia acestui curs. Evident ca intalnirea cu dl. Dospinescu a fost un esec. Cum ar fi putut bietul om sa vorbeasca aceeasi limba cu toti acei studenti? Este foarte suparator ca nu se poate ajunge la un nivel de organizare rezonabil pentru noi cei din prima grupa de studenti. Am inceput primii scoala si acum, spre final, cam suntem lasati in aer. Mai avem, in principiu, putini pasi de parcurs si pierdem extrem de mult timp aiurea in loc sa ne concentram pe finalizarea cursurilor.
Astazi am discutat si cu noul nostru instructor la materia Cunoasterea avionului, Sorin Nutu, unul dintre cei mai cunoscuti instructori de la Aeroclubul Romaniei. I-am aratat notitele cu materia parcursa cu dl. Saitoc si, la o prima evaluare, mai avem nevoie de circa 20 de ore de curs ca sa ne predea materia pe care trebuie s-o cunoastem pentru examen si pentru activitatea noastra viitoare ca piloti sau ca proprietari de avioane usoare. Eu banuiam ca mai avem destul de multa materie pentru ca deja m-am apucat de ceva vreme de citit manualul de cunoastere a aeronavelor editat de Oxford.
Se pare ca saptamana viitoare vom face intensiv aceasta materie la curs. Sau, in cazul in care vom fi programati la Autoritatea Nationala pentru Radiocomunicatii pentru examenul de brevet de radiotelefonist, va trebui sa tragem tare sa invatam toata materia. Si cursul e destul de stufos...
Publicat de Mihai Grecea la 23:54 7 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
luni, 3 noiembrie 2008
O asociatie pentru aviatie
"COMUNICAT DE PRESĂ
Asociaţia "Aripi Românesti"
Departamentul de Relaţii Publice
Comunicat nr. 001 din 02.11.2008
Persoană de contact: Dragoş DOBRE, Vicepreşedinte
Telefon: 0723.544.655
E-mail: pr@aripiromanesti.ro
Pasionaţii de aviaţie din România au o asociaţie proprie
Începând cu 02 Noiembrie 2008, ca urmare a activităţii unui grup de iniţiativă din care fac parte mai mulţi pasionaţi de aviaţie din România a luat fiinţă Asociaţia "Aripi Româneşti".
Asociaţia "Aripi Româneşti" este o organizaţie neguvernamentală şi apolitică, ce are ca scop promovarea aviaţiei şi zborului în toate formele sale, dar în special promovarea aeronauticii şi aviaţiei româneşti în ţară şi peste hotare.
Înfiinţarea Asociaţiei "Aripi Româneşti" este un pas firesc având în vedere nivelul redus de informare al tinerilor - şi nu numai - în ceea ce priveşte aviaţia în general şi situaţia aeronauticii din Romania în particular.
Asociaţia îşi propune să contribuie la promovarea aviaţiei, cu precădere la promovarea aviaţiei şi aeronauticii româneşti şi să ajute la educarea şi sensibilizarea opiniei publice, în special a tinerilor, cu privire la aviaţie şi la activităţile adiacente acesteia. Adiţional, asociaţia şi-a propus să ajute la informarea persoanelor interesate cu privire la situaţia curentă din domeniul aviaţiei şi aeronauticii şi la păstrarea şi promovarea istoriei aviaţiei, îndeosebi a aviaţiei româneşti.
Online, pe suport scris sau vizual, prin evenimente sau participări în proiecte, Asociaţia "Aripi Româneşti" va aduce un aer proaspăt în ceea ce priveşte modul de percepţie al aviaţiei.
Ca urmare a iniţiativei de înfiinţare a Asociaţiei Aripi Româneşti, a fost ales şi un prim consiliu director. Acesta are sarcina de a duce la îndeplinire obiectivele organizaţiei, care, pe termen scurt, includ atragerea de voluntari şi colaboratori pentru realizarea proiectelor din cadrul asociaţiei.
Astfel, primul consiliu director al Asociaţiei "Aripi Româneşti" este format din trei persoane alese prin vot de către membrii fondatori ai asociaţiei, aceştia fiind: Mihai Floriean (Preşedinte), Răzvan Sasu (Secretar General) şi Dragoş Dobre (Vicepreşedinte şi responsabil de comunicare).
Persoanele care doresc să se implice activ în promovarea aviaţiei, în educarea şi dezvoltarea comunicării pe teme aviatice, în păstrarea istoriei aviaţiei din Romania sau vor să se implice în proiectele asociaţiei sunt invitate să contacteze asociaţia.
Pentru detalii suplimentare puteţi scrie pe adresa asociatia@aripiromanesti.ro, mesajele fiind preluate de către membrii din consiliul director.
BUCUREŞTI
02 Noiembrie 2008"
Publicat de Mihai Grecea la 19:53 5 comentarii
Etichete: noutati aeronautice
joi, 30 octombrie 2008
O zi in care m-am enervat din cauza scolii
Astazi am mers la scoala sa dam testul final pentru comunicatii radio in limbva engleza. Asta dupa ce mai daduseram o data un test despre care stiam ca fusese final. Era un test partial, de fapt. In fine, am dat astazi un test de 65 de intrebari, tip grila.
Problema nu e ca n-am stiut de la inceput ca o sa fie si acest test. La cat de dezorganizat a fost totul in procesul de invatare al primei grupe de elevi a scolii - cobaii - nu ma mai mira nimic. Ce m-a enervat este ca am primit un mesaj oficial de instiintare ca avem examen cu o ora si ceva inainte de examenul propriu-zis. INADMISIBIL. Practic nu am mai pus mana pe cursul de radio de doua saptamani. Am studiat, in tot acest timp, alte materii (meteo, navigatie, legislatie).
Am fost la examen si cred ca il voi lua fara probleme. Dar modul in care s-au petrecut lucrurile nu mi se pare ok... Sper sa nu mai avem surprize din astea si mai sper ca promotiile care vor urma la scoala nu vor avea parte de degringolada prin care am trecut noi. Datorita faptului ca scoala e, totusi, la inceput, stagiul nostru de pregatire a durat mai mult decat era cazul mai ales fiindca nu a fost deloc o organizare riguroasa. Am parcurs exact materia care trebuia parcursa, am avut, pana la urma, profesori foarte buni. Poate cei mai buni. Insa modul in care a fost organizat procesul ne-a cam mancat nervii si energia... Sa speram, totusi, ca va fi mai bine. Pentru promotiile de piloti viitoare.
Astazi mi-am cumparat si manualele Aeroplanes si Human Performance de la Oxford Aviation Training. Foarte bine facute... E o placere sa le studiezi.
Publicat de Mihai Grecea la 23:50 9 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
Cum circula avioanele la nivel global
Iata o simulare foarte interesanta a traficului aerian global. Sunt interesante variatiile de aglomeratie a traficului in functie de zi sau noapte.
Filmuletul este aici.
Publicat de Mihai Grecea la 19:45 0 comentarii
Etichete: Filme aviatie, navigatie
miercuri, 29 octombrie 2008
Studiu intens pentru examene
Scriu rar in ultima vreme pentru ca mi-am rezervat timpul liber studiului pentru examene. Nu am abandonat, dimpotriva. Insa sunt concentrat pe studiu individual.
Se pare ca mai avem de facut la scoala vreo cateva ore de cunoastere a aeronavei si cateva ore de reglementari romanesti in comunicatiile radio (noi am facut pana acum doar cursul de comunicatii radio in limba engleza). In rest, toate cursurile s-au incheiat. Mai am de dat cateva examene de absolvire la unele dintre materii. Asa ca studiez :)
Am mai aflat ca dl. Virca, instructorul nostru care a patit nenorocirea cu accidentul auto, este mai bine. A mai avut o operatie pentru o fractura dar se simte mult mai bine. Doctorii au promis ca va pleca de la spital pe picioarele lui. La ce accident a avut, aceasta promisiune a doctorilor nu poate sa fie decat un lucru exceptional. Trag nadejde ca o sa-l mai vedem pilotand si instruind piloti.
Publicat de Mihai Grecea la 19:43 2 comentarii
Etichete: Nicolae Virca, scoala de pilotaj
vineri, 24 octombrie 2008
Test amanat doar pentru mine
Din motive de business, nu am avut cum sa ajung la testul final la meteo care a avut loc joi... Asa ca a ramas sa ma intalnesc ulterior cu profesoara sa dau testul de absolvire a cursului de meteo.
Saptamana asta nu am avut vreme sa mai merg la zbor si vad ca acum s-a stricat si vremea. Poate apuc sa termin orele saptamana viitoare.
Mai avem cateva teste la scoala si gata, absolvim cursul teoretic.
Vom primi o diploma pe baza careia ne vom inscrie la Autoritatea Nationala pentru Comunicatii pentru examenul de brevet de operator radio si la Autoritatea Aeronautica Civila pentru examenul de licenta PPL. Ne asteapta acolo testul teoretic si apoi skill-test-ul in zbor.
Momentan invat la meteo. Mi-am cumparat si DVD-ul de la Oxford Aviation Training JAA / EASA PPL Meteorology. E foarte bine facut cursul si are multe teste. E o metoda buna de a te pregati pentru examen. Oricum, materia a fost foarte bine prezentata la scoala si probleme majore nu am. Insa vizionand DVD-ul e mai usor sa recapitulezi cunostintele si sa le fixezi.
Publicat de Mihai Grecea la 22:21 9 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
marți, 21 octombrie 2008
Test final la Factori si limite umane
Am avut test final la factori si limite umane. Totul a durat o ora si apoi am plecat cu totii acasa. Joi avem rezultatele. Joi este examen la Meteo. Saptamana trecuta am facut doar o recapitulare.
Publicat de Mihai Grecea la 20:52 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
vineri, 17 octombrie 2008
Ultima lectie la Meteo
Azi am discutat despre fronturile atmosferice si clasificarea lor, cu reprezentarile lor pe hartile meteo si am mai exersat decodarile de mesaje METAR, TAF, SPECI si SIGMET.
Decodarea SIGMET a fost, de fapt, o noutate pentru noi intrucat nu apucaseram sa discutam pana acum despre ele.
Saptamana viitoare vom da un test final la meteorologie, pentru absolvire.
In seara asta am mai aflat si ca domnul Virca a fost ieri operat si ca este bine. Lucrurile par sa se indrepte spre bine in ceea ce priveste sanatatea sa, momentele critice au trecut. Sper sa aiba parte de o perioada de recuperare cat mai scurta si sa revina in randurile aviatiei.
Publicat de Mihai Grecea la 20:13 3 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
IERI AM ZBURAT DIN NOU
Dupa o pauza de o luna si jumatate, am revenit la zbor. Am facut ture de pista o ora si totul e in regula. Nu se simte ca am facut pauza.
Ieri a fost aer cetos la Clinceni si vizibilitatea dimineata era sub nivelul minim VMC. Asa ca desi am mers la 10.00 la aerodrom, am putut decola abia la 11.30.
Am facut si cateva poze din YR-ANE, Cessna 152 de la scoala. E foarte simpatic.
Saptamana viitoare vreau sa mai repet cu Filip Stelian cazurile speciale si sa invat iesirea din angajare cu plecarea pe o aripa. Nu am facut asta in scoala si e bine sa stiu cum se face.
Publicat de Mihai Grecea la 12:31 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
joi, 16 octombrie 2008
Gata si navigatia. Am primit si situatia exacta a orelor zburate
S-a terminat si cursul de navigatie. N-am putut sa-l vizitam pe domnul Virca. Se pare ca maine va fi operat.
Astazi am primit si situatia oficiala cu orele zburate pana acum. Sunt 41 de ore si 3 minute :) Eu credeam ca au fost mai multe insa evidenta mea era aproximativa, cu multe rotunjiri. Ce mi-au dat de la scoala e realitatea. Va trebui sa trec toate zborurile in carnetul de zbor.
Deci va trebui sa ma grabesc sa zbor si restul de ore. Maine dimineata ma duc la Clinceni pe la ora 10 cu sanse mari de a face niste ture de pista cu instructorul meu Filip Stelian si in simpla comanda. Am facut o pauza destul de mare la zbor si vreau sa-mi reintru in mana. Si, eventual, in zilele care urmeaza, sa mai repet niste cazuri speciale - angajari, simulare de pana de motor etc. Si, poate, un raid.
Maine dupa amiaza avem si examenul de absolvire la Factori si limite umane in aviatie, cu doamna Popescu.
Publicat de Mihai Grecea la 00:34 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
marți, 14 octombrie 2008
Test final la legislatie
Am trecut testul. Am avut un chestionar cu mai multe intrebari tip grila si l-am rezolvat. Maine avem navigatie - ultima intalnire cu dl Badulescu, se pare. Maine seara incercam sa-i facem o vizita la spital si instructorului nostru, daca o sa fie posibil...
Publicat de Mihai Grecea la 22:54 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
luni, 13 octombrie 2008
Din nou navigatie - am fost scos la tabla :)
Azi am calculat niste traiecte si am completat fise de navigatie. Am manevrat la greu calculatorul Jeppesen CR2 si am socotit totul, pana la calculele de necesar de carburant.
Apoi am rezolvat probleme dintr-un chestionar asemanator cu cele care se folosesc la examen. Pentru probleme am fost scos la tabla :) Fiind cel mai tanar din ce-a mai ramas din grupa mea de studenti (am fost 9, am ramas, practic, 4-5 oameni care vom merge la examen), am cam stat la tabla tot timpul.
Maine avem examen de final la legislatie cu doamna Florescu. Mai ingras porcul in ajun cat mai pot si mai citesc cursul...
Domnul Virca a fost adus la spitalul Floreasca in Bucuresti. Vom merge sa-i facem o vizita, cei cativa elevi care ne pregatim de absolvire. Din ce am inteles e vorba de o fractura de bazin si un traumatism al ficatului. Of, Doamne!... Sa speram ca se va face bine cat mai repede.
Publicat de Mihai Grecea la 21:46 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
vineri, 10 octombrie 2008
O saptamana de pauza apoi una cu examene
Saptamana asta nu am avut activitate la scoala. Insa saptamana viitoare vom avea. Luni si miercuri ne mai vedem cu dl. Badulescu pentru probleme la Navigatie apoi vineri avem Meteo si vom face o recapitulare finala.
Marti avem examen la Legislatie iar Joi la Factori si Limite Umane. O sa fie o saptamana grea. In weekend-ul asta voi studia intens. In ultima vreme am postat mai rar si fiindca incerc sa aloc cat mai mult timp invatatului. Voi reveni cu noutati.
Publicat de Mihai Grecea la 20:45 1 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
marți, 7 octombrie 2008
Un accident nedrept
Nu as fi vrut sa scriu niciodata un astfel de post pe blogul meu...
Astazi am aflat o veste trista. Domnul Nicolae Virca, instructorul meu de zbor, cel care mi-a pus prima data mansa in mana, a avut un nedrept accident de masina. Se pare ca totul s-a intamplat in Ploiesti si vinovat este un politist comunitar care conducea beat si, nu stiu cum, nu conteaza cum, a intrat in masina domnului Virca.
Instructorul meu se afla acum la Ploiesti la terapie intensiva, a fost operat, si se pare ca este stabilizat. Insa doctorii nu s-au pronuntat asupra evolutiei ulterioare. Din ce am inteles de la persoane apropiate, va fi transferat la spitalul din Tg Mures.
Sper ca totul sa iasa bine pana la urma si domnul Virca sa se insanatoseasca. Si - in mod obligatoriu - sa revina la scoala si in avion. Avem mare nevoie de el. Ce stupid, dupa mult peste 7000 de ore de zbor si nenumarate ore de inalta acrobatie aeriana fara incidente neplacute sa i se intample un astfel de accident stupid...
Domnule Instructor, va urez insanatosire grabnica si va asteptam la aerodrom cat mai curand.
LAST EDIT (9 septembrie):
Am inteles ca dl. Virca si-a mai revenit, problemele sunt destul de serioase dar socul post traumatic a trecut.
Publicat de Mihai Grecea la 20:00 3 comentarii
Etichete: accident, Nicolae Virca, opinii, piloti, scoala de pilotaj, stiri
luni, 6 octombrie 2008
Joi am facut radio. Vineri am avut pauza
Joi am incheiat cursul de radio. Am dat si un test final de evaluare la sfarsitul cursului. Din 25 de intrebari am raspuns corect la 23. Se putea si mai bine... :)
Mai avem de parcurs cateva ore cu domnul Saitoc la Cunoasterea aeronavei si am cam terminat scoala. Saptamana viitoare trebuie sa primesc si eu situatia orelor zburate pana acum. Sa vedem cat mai e de zburat pana la examen.
Deja m-am apucat de invatat serios la teorie pentru ca... joaca s-a cam terminat. As cam vrea sa merg in cursul lunii octombrie la examenul pentru licenta.
Publicat de Mihai Grecea la 02:09 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
vineri, 3 octombrie 2008
Noi reguli la Clinceni
Noi instructiuni pentru exploatarea aerodromului Clinceni - Bucuresti
In data de 27.09.2008 La Aeroclubul "Aurel Vlaicu" Clinceni a avut loc o sedinta cu pilotii si detinatorii de avioane ultrausoare care isi desfasoara activitatea in cadrul aeroclubului de la Clinceni, pentru a hotara noile reguli de exploatare ale aerodromului.
In cadrul acestei sedinte, la care au participat reprezentanti ai conducerii Aeroclubului Romaniei si conducerea Aeroclubului "Aurel Vlaicu", s-au abordat mai multe probleme comune aeroclubului si ultrausoristilor. Una din aceste probleme a fost limitele turului de pista si noile repere si inaltime de care se vor tine cont in executarea acestuia. Ca urmare, noua inaltime de tur de pista va fi 200 de metri cu un maxim de 250 de metri in timpul activitatii planorului, depasirea sau zborul sub acesta inaltime fiind interzisa. De asemenea s-a discutat si despre convorbirile radio in vederea reducerii acestora pana la un minim necesar din cauza aglomerarii traficului in zona aerodromului.
Un alt punct dezbatut la sedinta a fost nevoia unui manual special pentru ultrausoristi fiind discutata baza de date dupa care acest manual va fi alcatuit. Avantajele acestui manual fiind disponibilitatea unei baze de date specializate si reducerea acelei parti din materia actuala care nu era necesara pentru pilotii ultrausoristi. Odata alcatuit acest manual el va trebui aprobat de Ministerul Transporturilor si Aeroclubul Romaniei pentru ca redactarea testelor de licenta sa poate fi facuta dupa acesta.
Sedinta s-a incheiat cu semnarea unui proces verbal ce va trebui semnat de toti participantii la activitatea de zbor cu aeronave ultrausoare, dosarul cu noile reglementari de exploatare fiind disponibil la cladirea Aeroclubului "Aurel Vlaicu".
Publicat de Mihai Grecea la 01:07 0 comentarii
Etichete: Clinceni, noutati aeronautice
miercuri, 1 octombrie 2008
Zi de rezolvat probleme la navigatie
A fost o zi in care am la scoala am rezolvat la clasa probleme de navigatie. Impreuna cu colegii de la seria a doua de studenti am trecut prin cateva tipuri de probleme si am folosit din plin calculatoarele Jeppesen CR2.
De cateva zile tot invat pentru examen. Saptamana viitoare o sa incepem sa dam la scoala examenele de absolvire ale cursurilor deja terminate.
Maine o sa avem ultima ora de comunicatii radio si ne da si testul final de absolvire.
Publicat de Mihai Grecea la 22:11 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
marți, 30 septembrie 2008
Fotografii de la BSDA 2008
Am postat imaginile pe forumul Romanian Spotters aici.
Publicat de Mihai Grecea la 03:29 0 comentarii
Etichete: aviatie militara, BSDA 2008, Fotografie, mitinguri aviatice
Proceduri operationale
Astazi am avut un curs despre proceduri operationale. Domnul Badulescu ne-a facut o trecere in revista a principalelor concepte si a termenilor implicati in planificarea zborului si in procedurile operationale. De la procedurile ETOPS referitoare la autonomia avioanelor bimotoare pana la discutarea unor termeni precum Altitudinea/Inaltimea minima de decizie, Minimum Descend Altitude, Alert Height, Minimum Equipment List, Rute Air Nav, Request Navigation Performance etc.
Maine nu avem curs. Voi incerca sa-i rog pe instructorii de la zbor sa-mi dea informatiile ca sa-mi completez carnetul de zbor.
Miercuri avem navigatie iar joi Radio comunicatii, cu un examen final de absolvire a cursului respectiv.
Publicat de Mihai Grecea la 01:13 4 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
Grecia: Două avioane nu au putut ateriza, din cauza controlorului aerian care dormea
Două avioane care erau pe punctul de a ateriza au trebuit să survoleze de mai multe ori, luni dimineaţă, un mic aeroport din Grecia, deoarece controlorul aerian de serviciu nu se trezise, a anunţat administraţia aviaţiei civile (Ypa).
Ministerul Transporturilor a solicitat demararea unei achete pe tema acestui incident, care a cauzat întârzierea unei curse interne regulate de la Atena şi a unui zbor charter din Slovacia, şi care a avut loc deasupra aeroportului de pe insula Lesbos, în nord-estul Mării Egee, a precizat Ypa.
Potrivit postului de televiziune public din Grecia, Net, controlorul aerian nu s-a trezit, întârziere pe care el a explicat-o prin faptul că telefonul său mobil, pe care îl folosea drept ceas deşteptător, s-a defectat.
Directorul aeroportului l-a sunat pe un coleg al controlorului în timp ce piloţii erau rugaţi să continue să survoleze insula. După o jumătate de oră de aşteptare, cele două avioane au putut ateriza în condiţii depline de siguranţă, a precizat Ypa.
Comisia Europeană a cerut Greciei ca, până la sfârşitul lui septembrie, să soprească măsurile de siguranţă pe aeroporturile sale, conform reglementărilor europene.
(Stire preluata de pe mediafax.ro)
Publicat de Mihai Grecea la 00:39 0 comentarii
Etichete: incidente aviatice, siguranta aeronautica
joi, 25 septembrie 2008
Curs de comunicatii radio
Am avut, astazi, penultima intalnire cu profesoara la cursul de comunicatii radio. Am ascultat, simulat si discutat despre comunicatiile in situatii atipice, despre comunicatiile pe ruta, despre comunicatiile intr-un zbor VFR complet si despre denumirile fenomenelor meteo semnificative in limba engleza.
Joia viitoare vom da si un test final de evaluare pentru promovarea cursului.
Publicat de Mihai Grecea la 21:44 5 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
miercuri, 24 septembrie 2008
Chiul :(
Azi am avut de la 16.00 navigatie dar n-am mai ajuns la curs. Am fost nevoit sa-mi asum chiului fiindca am fost la BSDA 2008 unde am stat pana pe la 14.30 si efectiv nu mai aveam timp sa ma intorc la birou, sa rezolv ce aveam de rezolvat acolo si apoi sa ma reintorc, in timp util, in Baneasa, la scoala. Sper sa recuperez informatia pierduta de la colegi :(
Despre BSDA 2008, intr-un post ulterior, cu imagini.
Publicat de Mihai Grecea la 20:45 0 comentarii
Etichete: BSDA 2008, scoala de pilotaj
luni, 22 septembrie 2008
Eveniment cu baloane la Tg Mures
Am preluat de pe Romanian Spotters urmatorul anunt, semnat de Laszlo Barna, despre un eveniment care se anunta a fi foarte promitator:
"Dragi colegi zburatori!!
In data de 26-28 sept. va asteptam cu mare drag la a III-a editie a Paradei Baloanelor cu aer cald, la Campul Cetatii (NE de Tg-Mures, pe drumul ce duce spre Reghin. In comuna Ernei se face un drum la dreapta, langa biserica, care conduce spre Sovata.). Coordonate Google Earth: 46.40 N 25.00 E.
In cele 3 zile se vor desfasura urmatoarele activitati:
Zboruri libere cu Baloane cu aer cald
Zboruri in tandem cu paramotor
Zboruri libere cu Avioane de agrement
Show de parasutizm, salturi din baloane
Zbor cu Motodeltaplan
Alte activitati:
Paintball
TIR cu arcul
Posibilitate de inchiriere ATV
Perete artificiala
Expozitie de motociclete.
Posibilitati de cazare:
Pensiuni
Agroturism
Camping amenajat pt corturi.
Berea si gratarul nu vor lipsi, iar pastravul renumit in aceasta zona se va putea servi chiar langa zona de decolare.
Sa avem parte de vreme buna, zboruri faine si distractie la maxim!!!
Va asteapta, AS Nyarad-Eremitu.
Ms, Barny
Tg-Mures
0751801501
cd_barny@yahoo.com "
Publicat de Mihai Grecea la 14:56 2 comentarii
Etichete: mitinguri aviatice, zbor cu balonul
sâmbătă, 20 septembrie 2008
Cupa "Aurel Vlaicu" de aterizare la punct fix cu aeronave ULM
Aeroclubul Romaniei va organiza in data de 05.10.2008, incepand cu ora 08.00, la Aeroclubul Teritorial „Aurel Vlaicu" Bucuresti, pe aerodromul de la Clinceni, Cupa "Aurel Vlaicu" de aterizare la punct fix cu aeronave ultrausoare motorizate clasa avion ultrausor
Voi incerca sa ajung la Clinceni, in masura timpului disponibil, si sa vad ce se intampla. E un eveniment care se anunta foarte interesant. Participa atat aeronavele si pilotii de la Aeroclub cat si pilotii ULM proprietari de aeronave private.
Publicat de Mihai Grecea la 00:17 0 comentarii
Etichete: Clinceni, mitinguri aviatice
Nu s-a facut meteo
Iar pe mine, evident, nu m-a anuntat nimeni... Neplacuta situatie, mai ales ca am facut o ora si jumatate ciu masina din Cotroceni pana in baneasa si 45 de minute inapoi... In fine, ce sa mai zic... Sper sa termin cat mai repede restul de ore pe care-l mai avem de facut. In weekend-ul asta vreau sa invat la navigatie si sa fac problemele date de domnul Badulescu.
Publicat de Mihai Grecea la 00:17 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
vineri, 19 septembrie 2008
Ieri nu am ajuns la navigatie. Azi am fost la radiocomunicatii
Ieri, din motive de business, nu am mai ajuns la scoala. Am pus mana, insa, pe setul de probleme pe care domnul profesor Badulescu ni le-a dat spre rezolvare si antrenament. Astazi am ajuns, insa, la Comunicatii radio. Cursul de radio il facem impreuna cu grupa de elevi care a inceput cursul dupa noi (promotia a doua). Am discutat despre frazeologia in limba engleza folosita la pornirea motorului, rulaj, aliniere, decolare si inrteruperea decolarii, situatii de Distress si urgenta. Am rezolvat si niste teste.
Maine vom avea meteo.
Mi-e dor de zilele cand zburam... Trebuie sa aflu cate ore de zbor mai am exact. Banuiala mea e ca a mai ramas una singura... :( Daca e asa, o las pentru perioada de dinainte de examen.
Publicat de Mihai Grecea la 00:59 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
marți, 16 septembrie 2008
N-am facut nici azi curs
Dar macar nu m-am mai dus pana in Baneasa. Am fost anuntati aseara din scurt ca vor fi cursuri si, in afara de mine, nici unul dintre colegi nu putea veni azi. Asa ca s-a anulat cursul din dupa amiaza asta. Maine continuam cu navigatia.
Publicat de Mihai Grecea la 20:56 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
Am fost la scoala dar... degeaba
Astazi am ajuns din nou la scoala... degeaba. E cam dezorganizata treaba in acest moment. Grupa de cursanti care a inceput dupa noi este inca la cursuri la clasa si s-au incurcat borcanele cu programarile. Astazi am fost chemati la cursul de Navigatie cu domnul Badulescu dar era, de fapt, cursul celeilalte grupe. In fine, pana la urma s-a stabilit un orar pentru saptamana asta. Sa vedem ce surprize mai apar... Sunt putin nervos, banuiesc ca se simte :)
Oricum, mai avem foarte putine ore de facut si vom avea examenul de absolvire de la scoala. Pe baza lui vom primi diploma de absolvire care ne da dreptul sa ne inscriem la examenul pentru licenta PPL la Autoritatea Aeronautica Civila.
Maine vom face ultima parte din cursul de Cunoastere a aeronavei. Cu dl. Saitoc.
Publicat de Mihai Grecea la 00:51 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
duminică, 14 septembrie 2008
Promisiune de demult neonorata pana acum
In primavara am facut niste zboruri in Delta Dunarii cu doua elicoptere de la Special Air Services. Povestea e lunga. In principiu a fost vorba despre o plecare cu YR-POL - IAR316B / Alouette III - Cu Valer Novac la mansa - de pe Baneasa pana la Somova, langa Tulcea si de acolo cu YR-SBS - AS 365 N1 Dauphin - cu Sorin Pintea la comenzi - pana la Sf. Gheorghe, apoi, de-a lungul tarmului pana la Portita. Traiectul a continuat peste lacul Sinoie, pe la Histria, pana la LRCK pentru realimentare. Iar de acolo, peste Navodari, Mamaia, Constanta, Medgidia, Cernavoda, A2, Afumati, Baneasa.
Un drum foarte interesant in care am putut compara cele doua elicoptere. Alouette-ul este un aparat senzational. Geamurile mari din cabina sunt extraordinare. Senzatia de plutire deasupra solului, mai ales in zborul la joasa inaltime, este fantastica. Nu se compara cu avionul. La Dauphin viteza de deplasare este atuul.
Iata cateva filmulete facute atunci - ramasesem dator cu ele si acum am gasit timp sa le postez. Sunt filmate cu aparatul de fotografiat asa ca nu au o calitate senzationala. Tenta albastra in cele filmate din Dauphin vine de la culoarea geamurilor.
Sunt doar o parte dintre filmari. E ceea ce am reusit sa urc pe Youtube. Poate mai reusesc sa urc cate ceva si le adaug aici.
Publicat de Mihai Grecea la 20:03 0 comentarii
Etichete: Alouette III, AR316B, AS 365 N1, Dauphin, Delta Dunarii, elicopter, Filme aviatie, LRCK, piloti, raid aerian, survol, Tulcea, YR-POL, YR-SBS
joi, 11 septembrie 2008
Am reinceput cursurile teoretice
Astazi am ajuns la scoala pentru ca au inceput cursurile de comunicatii radio. Nu stiu cum se numeste profesoara :( Am ajuns cu intarziere... Am discutat chestiuni legate de frazeologia aviatica de baza in limba engleza. Saptamana viitoare vom continua si vom avea si un mic examen din ce se va fi facut pana atunci.
Publicat de Mihai Grecea la 22:02 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
marți, 9 septembrie 2008
Se pare ca saptamana viitoare reincepem teoria
Probabil ca saptamana viitoare vom reveni la scoala dar la clasa. Astept in continuare orarul. Pana atunci, invat la Meteo :)
Saptamana viitoare am inteles ca vom incepe cu Radiocomunicatii.
Publicat de Mihai Grecea la 19:59 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
luni, 8 septembrie 2008
Saptamana de pauza (aparent)
O saptamana in care nu am mai zburat dar am inceput sa invat pentru examenele teoretice. Deocamdata am luat la foiletat si citit cu mare atentie cursul de meteo. Unul dintre cele mai grele, se zice.
Inca nu am re-inceput restul de ore de teorie care ne-au mai ramas de facut. Sper sa aflu saptamana asta cum vom proceda. In principiu ar trebui sa revenim la clasa cand majoritatea colegilor mei vor aduna macar 40 de ore de zbor.
Publicat de Mihai Grecea la 01:00 0 comentarii
Etichete: scoala de pilotaj
miercuri, 3 septembrie 2008
Miting la Tg Mures pe 5 octombrie
Aeroclubul Romaniei a anuntat aseara, intr-o sedinta, aceasta data. Voi incerca sa aflu date de la organizatorii locali.
Publicat de Mihai Grecea la 01:05 0 comentarii
Etichete: aerodromuri, mitinguri aviatice
marți, 2 septembrie 2008
Red Bull Air Race - Etapa Budapesta
Am fost acolo. Am facut extrem de multe fotografii. Multe ratate. Cateva bune. Multe Ok. Am postat o prte din ele pe http://romanian-spotters.forumer.ro, mai precis aici
Va invit acolo sa le vedeti, alaturi de fotografii de la acelasi eveniment de marca postate de alti spotteri romani. Nu am reusit sa postez toate imaginile facute. Voi continua sa le pun acolo in zilele urmatoare.
Publicat de Mihai Grecea la 00:52 0 comentarii
Etichete: avioane, Fotografie, mitinguri aviatice, Peter Besenyei, piloti, Red Bull Air Race
luni, 1 septembrie 2008
BSDA 2008
Intre 24 si 26 septembrie, la Romaero Baneasa, va avea loc editia a doua a unui eveniment care implica si aviatia. De asta data cea militara. Este vorba de BSDA 2008, Black Sea Defense & Aerospace Exhibit & Conference. Iata si posterul oficial:
Publicat de Mihai Grecea la 10:13 0 comentarii
Etichete: aviatie militara, avioane, mitinguri aviatice, nato, noutati aeronautice
Miting aviatic la Timisoara
Dupa mitingul de la Buzau de ieri, Fly-In-ul litoral si miting-ul de la Ghimbav, iata un anunt pentru inca o demonstratie aviatica romaneasca:
"Se pregateste un nou miting aviatic la Timisoara. In 6 septembrie toti iubitorii de astfel de show-uri aviatice sunt asteptati la Aerodromul Cioca, pe Calea Torontalului, iesirea spre Cenad, de la ora 10.00.
Vor fi demonstratii de indemanare, vanatoare de baloane, tot felul de acrobatii aeriene si sarituri cu parasuta. Vor participa, alaturi de Lotul National de Acrobatie Aeriana si Lotul National de Parasutism Roman si alte echipe din Serbia, Ungaria si Austria. Organizatorii mitingului aviatic sunt Consiliul Judetean Timis, Aeroclubul Roman si Aviatia Utilitara. Intrarea este libera."
Sursa: Agenda.ro
In mod cert, 2008 a fost un an cu multe demonstratii aviatice sportive, civile sau militare.
Publicat de Mihai Grecea la 10:06 1 comentarii
Etichete: aerodromuri, mitinguri aviatice
sâmbătă, 30 august 2008
Poze cu mine din raidul de la Tuzla
Dupa aterizarea la Tuzla, in raidul de saptamana trecuta, am apucat sa fac cateva fotografii "la botul avionului". Nu stiam, insa, ca un amic de-al meu, Cristian, era cu obiectivul pe mine. Mi-a facut cateva poza in timp ce fotografiam la repezeala avioanele de la sol si apoi cateva poze cu avionul pe care il rulam spre pista 04 ca sa decolez spre Tulcea.
Iata fotografiile.
Va invit sa vedeti mai multe imagini reusite de la Tuzla, facute de Cristian, pe blogul sau la adresa http://www.tertulia.ro/blog/.
Publicat de Mihai Grecea la 21:59 0 comentarii
Etichete: aerodromuri, avioane, Cessna, Fly-In, Fotografie, mitinguri aviatice, raid aerian, scoala de pilotaj, Tuzla
vineri, 29 august 2008
Ieri am zburat, in sfarsit, la Bacau
Iata ca visul din copilarie s-a indeplinit :) La 25 de ani de cand mi-am "efectuat" copilaria la Bacau cu visele de rigoare de a deveni pilot, in cartierul de langa aeroport, am ajuns sa aterizez pe LRBC la mansa unui avion. Da, visul mi s-a implinit: am facut primul raid cu avionul la Bacau :)
Am decolat ieri 28 august la ora 12.00 de la Clinceni insotit de instructorul meu Filip Stelian. Planul de zbor a fost depus cu jumatate de ora inainte si fusese validat. Asa ca am pornit, am decolat de pe 06 si am indreptat avionul spre Jilava. Imediat dupa virajul 1, turnul Clinceni ne intreaba ce intentii avem. In zona se pregatea zbor cu planoare. Am comunicat ca am depus plan de zbor pentru Bacau si am fost intrebati daca ne-am informat ca s-a dat un NOTAM despre activitate militara in zona Moldovei. Nu ne informaseram, e drept. Am hotarat sa continuam drumul, totusi.
Dupa Jilava am luat cap spre Urziceni/Alexeni si am intrat pe 130.0 cu organele militare. In speta cu Onix Control, "organul" din zona Bucurestiului. Am comunicat intentia noastra de a merge la Bacau si ei ne-au respuns ca avem clearance pana la Bobocu unde urma sa intram in legatura cu organul de control al traficului/CTR-ul local (code name Safir Control) care ne va spune ce avem de facut si daca putem intra in zona lor.
Am tinut avionul la 1000 ft fata de QFE Clinceni si am mers pana deasupra aerodromului militar parasit de la Alexeni.
Nu am avut cum sa-l fotografiez pentru ca pilotam asa ca anexez fotografii gasite pe net cu ceva vreme in urma. Nu mai stiu cine au fost autorii acestora, din pacate, si imi cer scuze fata de ei daca-si vad imaginile aici fara sa le mentionez numele...
La Alexeni am coborat usor ca sa vedem mai bine starea pistei apoi am revenit si am urcat pana la 1500 ft. Pista pare sa fie buna, cu exceptia balariilor care au crescut in rosturile de dilatatie dintre dalele de beton. E un aeroport foarte mare si e interesanta forma trapezoidala pe care o descriu pista si caile de rulare.
Dupa Alexeni am intrat in legatura cu Safir Control, traficul de la Bobocu. Acesta ne-a avertizat ca are activitate in zona si ne-a dat clearance cu 1000 de picioare dupa QNH-ul de la Bobocu si ne-a dirijat catre vestul Buzaului. Apoi ne-a predat catre Safir Approach, pe alta frecventa.
Am trecut cu 1000 ft la sud de oras, pe deasupra ultimelor cladiri ale urbei, la stanga de faimosul pod prezidential de la Maracineni.
Clearance-ul era pentru inaintare la 1000 ft cu soseaua in dreapta traiectului nostru, pana la Rm. Sarat. Asa am facut. Spre dreapta, la Bobocu, un Yak 52, cred, era in tur de pista, pe latura mare, la virajul 3, apoi 4, apoi l-am vazut - si auzit in casti - ca a aterizat. Erau, e drept, si alte avioane in aer care executau diferite misiuni.
Zborul la 1000 ft maxim fata de QNH intr-o zona in care erau si obstacole destul de inalte ne-a facut sa avem momente in care ne-am apropiat foarte tare de sol. Nu stiu daca am estimat corect, dar cred ca am zburat si sub 100 de metri deasupra solului. E o senzatie destul de faina, dar a trebuit sa fim foarte atenti. Dupa ce am iesit din zona de aerodrom am revenit in legatura cu Safir Control care ne-a dat clearance pana la Bacau.
La Focsani am vazut, la sud vest de oras, un mare nor de fum. Am constatat ca groapa de gunoi a orasului - curat ecologica - ne indica directia vantului. Aveam vant de spate. Ce bine! :) Am ocolit pe la est fumul, sa nu il inhalam, si ne-am indreptat spre Focsani. Deja puteam sa mai urcam putin si am facut-o, parcurgand apoi, pana la Bacau, intreg traiectul la 2000 ft.
La Marasesti am trecut la verticala mausoleului. De sus am incercat sa-mi imaginez ce vedeau pilotii romani in primul razboi cand au executat misiuni de lupta in zona. Apoi am continuat drumul spre nord. Valea Siretului incepea sa se inchida. Aerul devenea mai cetos dar vizibilitatea continua sa fie foarte buna, peste 10 km.
La nord de Adjud am intrat in legatura cu Agat Control, organul militar de trafic de la Bacau. Am anuntat cine suntem iar ei ne-au informat ca nu au activitate si ca putem sa intram in legatura cu organul civil pe 118.6. La LRBC atat Approach-ul cat si Turnul au aceeasi frecventa de comunicatie. Am intrat cu ei in legatura, le-am dat raport de pozitie si ne-au comunicat ca nu aveau planul nostru de zbor. Asta e Romania, se pare. Ti se aproba planul de zbor dar nu se obosesc organele sa-l comunice si la aerodromul de destinatie. Am primit, totusi, aprobarea de apropiere si ni s-a cerut sa comunicam cand avem orasul si pista la vedere. In zona mai zbura un ULM de la Aerostar, un Festival.
Am continuat apropierea si, in aerul cetos al vaii Siretului a aparut si Bacaul. Ni s-a spus ca pista in serviciu era 34 si ca vantul era din directia 185 cu 4 m/s. Minunat, ne-am spus. Astia cred ca venim cu Mig-ul... Cessna nu se simte prea bine la o aterizare cu vant de spate de 4 m/s. Le-am solicitat aterizarea din directia opusa si ne-au acceptat-o. Ne-au intrebat si ce aparat este YR-ANC. Probabil ca s-au linistit cand le-am zis de Cessna 172. Ar fi trebuit sa fi primit si ei planul nostru de zbor si n-ar mai fi fost probleme...
Am fost dirijati sa coboram si sa intram pe downwind pe latura de Est a pistei, practic intre pista si oras - mai precis intre pista si scoala in care am invatat eu in clasa 1 si doi :) -, autorizandu-ne deja pentru a intra pe baza si pe finala, urmand sa raportam finala scurta.
Ne-am conformat, am luat virajul 3, apoi am redus motorul la 2000 rpm, am luat virajul de axare, am redus complet motorul ridicandu-i si botul usor si, cand am scazut sub 80 de kts am coborat flapsul 20 de grade. Am aterizat lin, cu emotie - era prima mea aterizare cu contactul rotilor pe o pista de beton. M-am inscris bine pe pista - era si greu sa n-o fac la cat e de lata - si n-am avut probleme (nu am venit oblic, nu era vant lateral).
Dupa ce am oprit, turnul ne-a spus sa facem backtrack si sa iesim pe calea de rulare D, aflata la capatul Nordic al pistei. Am rulat pe zona fara buruieni intre dalele pistei - ce frumos si repede ruleaza avionul pe pista de beton! - si am iesit pe D. Pe platforma ne astepta dispecerul care ne facea semnalele de dirijare pentru parcare. Am fost dirijati sa parcam pe pozitia 4.
Dupa oprirea motorului, l-am salutat pe dispecer. Acesta ne-a pus cale la roti si ne-a invitat sa mergem pe la biroul de briefing ca sa lamurim problema planului de zbor care nu a fost primit de catre LRBC.
La briefing, aflat la etajul 1 al cladirii administrative a aeroportului, o doamna amabila ne-a chestionat scurt si ne-a completat, la dictarea noastra, un nou plan de zbor pentru intoarcerea la Clinceni. Trebuie spus ca planul initial pe care-l depuseseram la plecarea de la Bucuresti era pentru raidul dus-intors. Dar am facut inca unul.
Dupa terminarea acestor formalitati, am coborat si am iesit in fata aeroportului. Tatal si mama mea ma asteptau. Emotionati, evident. Pentru tatal meu era un fel de vis aproape implinit. Si el este/a fost mare iubitor al aviatiei si a lucrat in domeniu pe partea tehnica. Mi-au spus ca ma vazusera trecand pe deasupra in zona din fata aeroportului. Am fost si eu multumit ca le-am produs o bucurie :)
Dupa un suc baut la intrarea in aeroport, amestecati printre pasagerii unei curse Blue Air care asteptau sosirea cursei de la Roma Fiumicino ca sa se imbarce pentru Italia, i-am salutat pe ai mei si am trecut prin check-in, insotiti de dispecer - un baiat foarte amabil, prietenos - care ne-a condus pana la avion. Deja aterizase Boeing-ul de la Blue Air cu identificarea YR-BAA si rula pe Delta catre platforma. Dispecerul ne-a parasit rapid ca sa mearga sa-l dirijeze catre pozitia 2.
Intre timp, la noi a mai venit un domn ca sa semneze instructorul meu - the pilot in command - niste hartii care confirmau informatiile legate de aterizare. Scoala noastra are contract cu LRBC si nu a fost nevoie sa platim nici o taxa cash pe loc.
Dupa ce aeronava BlueAir s-a oprit si au inceput sa coboare pasagerii, a urcat in avion echipajul de schimb, cisterna cu cherosen a intrat pe pozitii iar noi, cu ochii dupa un Hercules care decola, am urcat in avion si am inceput sa pregatim decolarea.
Am cerut aprobarea de pornire a motorului, am primit aprobarea pentru rulaj pe Delta catre pista 16 si ni s-a dat direct clearance pentru decolare. Vantul a fost din 185 cu 4 m/s si am decolat frumos, fara balbaieli. Singura problema era QNH-ul de la LRBC. Ni s-a dat 1001 hecto Pascali. Conform acestui QNH, la Bacau ne-am fi aflat sub nivelul marii... In fine, un altimetru l-am setat asa, iar pe celalalt l-am pus pe 0, practic pe QFE. Si ne-am descurcat.
Dupa decolare, pe cand admiram orasul pe partea stanga, ni s-a transmis clearance pe traiect la 2000 ft dupa QNH si ni s-a cerut sa raportam la verticala Racaciuni. Asta am si facut iar apoi am intrat cu Agat Control. Militarii ne-au transmis ca nu mai exista activitate la Bobocu si am primit clearance pana la Strejnic.
La Focsani fumul de la gunoaie era la fel de mult. L-am ocolit. Apoi am renuntat la navigatia dupa harta si am exersat, pentru vreo 60 de mile, navigatia cu GPS-ul. Am mers dupa GPS pana la Mizil.
De acolo am setat frecventa VOR-ului de la Strejnic si am facut navigatie radio pana la Floresti. Am trecut la verticala Ploiestiului, exact peste oras, apoi peste aerodrom, unde nu era activitate.
Am schimbat frecventa pe VOR-ul de la Floresti, am inceput sa cobor sub 1500 ft si, dupa traversarea autostrazii, la verticala Bolintin, am cerut intrarea in zona aerodromului Clinceni.
Am coborat la 900 ft dupa QNH si am cerut intrarea direct la virajul 4, pentru aterizarea pe 06. Nu era trafic mare la aerodrom si am primit aprobare. Vantul a fost usor lateral, dar cu doar 2 m/s asa ca a fost o aterizare simpla.
Dupa zbor, am rulat catre hangar unde mecanicii asteptau nerabdatori, de aproape o ora, sosirea noastra fiindca trebuiau sa faca revizia la avion. In cateva clipe s-au si pus pe treaba: schimb de ulei, filtre, bujii, verificari etc. Am plecat si i-am lasat sa lucreze ca erau cam suparati de intarzierea noastra. Adevarul e ca intarzierea a fost data de necesitatea de a depune un nou plan de zbor la Bacau si de vantul de fata pe care l-am avut la intoarcere.
In total am zburat fix 4 ore. La dus am facut 1 ora si 50 de minute. La intors am zurat 2 ore si 10 minute.
In total, din cele 45 de ore de instructie in zbor pe care le am de facut la scoala am zburat, dupa socotelile mele destul de aproximative, 43 de ore si 16 minute. Oricum, zilele astea trebuie sa primesc o situatie de la instructori ca sa incep sa-mi completez si eu carnetul de zbor fiindca e inca vid :)
Iata ca deja am cam ajuns la sfarsitul perioadei de scoala. In locul nostru va trece la zbor seria a doua de elevi ai scolii care deja au cam terminat numarul minim de ore la clasa pentru a iesi la zbor.
Noi vom trece, in curand, inapoi la clasa pentru orele de teorie ramase neefectuate, asta cand majoritatea vom fi ajuns sa avem in jur de 40 de ore zburate. Vom incepe sa facem recapitulari si sa parcurgem ce n-am parcurs din materie. Si va trebui sa facem si cursul de operatori radio. Apoi, voi mai zbura, probabil ca inainte de skill test, restul de timp care a mai ramas din cele 45 de ore. Ca sa fiu in forma la test. Cam e momentul sa ma pun cu burta pe carte ca a sosit Ignatul :)
Publicat de Mihai Grecea la 18:21 2 comentarii
Etichete: aerodromuri, avioane, BlueAir, Cessna, Clinceni, Fotografie, GPS, LRBC, meteorologie, navigatie, pilotaj, raid aerian, scoala de pilotaj, ULM
luni, 25 august 2008
Raid la Craiova si Sibiu
Ieri am facut un raid Clinceni - Craiova - Sibiu - Clinceni insotit de unul dintre cei doi instructori ai mei, dl. Nicolae Virca.
Am plecat de dimineata la 7.30 Vantul era calm, pista in serviciu 06. Am decolat, am facut un tur de pista si am revenit la verticala aerodromului la 1500 de picioare fata de QNH-ul de la Baneasa. Apoi am luat cap spre Craiova. Vremea era frumoasa, fara turbulente, insa aerul era cetos iar vizibilitatea cam 8000m.
Dupa iesirea din zona de la Clinceni am intrat in legatura cu Onix - "baietii de la armata" - si le-am spus unde mergem, numarul de identificare din planul de zbor, si am primit clearance pentru Craiova. Partea amuzanta este, insa ca am reusit s-o fac oarecum de oaie :) Am reusit sa deviez destul de tare de la traiect. Cand am intrat pe ruta am inceput sa am vant lateral dinspre Sud-Vest iar harta TPC pe care o folosesc pe care o folosesc nu e chiar atat de grozava si am reusit sa ma incurc in repere.
Ideea e ca in loc sa ajung la Slatina, am ajuns mai spre Dragasani :). Instructorul, evident, s-a prins ca merg aiurea, a vazut si ca eram preocupat sa ma uit dupa repere dar nu mi-a zis nimic :) Atat doar ca, atunci cand am ajuns la Olt, m-a intrebat unde e Slatina. Eu am aratat, destul de neconvingator si neconvins, spre dreapta, unde se vedea in departare o localitate. Evident ca era Dragasani :) Asa ca am luat cap 170, m-am dus spre sud vreo 7 minute si am ajuns deasupra orasului aluminiului. Apoi am reintrat pe traiectul calculat de mine in fisa de navigatie. A fost o lectie despre cat de importante sunt hartile bune, detaliile legate de repere si de estimarea directiei si tariei vantului.
In apropiere de Craiova am incercat sa intram in legatura radio cu aeroportul LRCV dar la ora aia nu era nimeni la trafic. Asa ca am respectat planul de zbor si am venit la aterizare vizual pe pista 27. Am facut touch and go fara sa pun rotile, m-am ridicat, am bagat flapsul la loc, am facut un tur de pista pe dreapta, si am mai venit o data la aterizare, tot touch and go, tot fara sa pun rotile pe pista. Apoi am urcat din nou si ne-am indreptat catre Rm Valcea.
In apropiere de Valcea am inceput sa auzim in casti ca LRCV prinsese viata. Venise o doamna la trafic care dirija un elicopter. I-am spus si noi ca i-am vizitat dar ca nu ne-a auzit nimeni de la aeroport. Ne-a raspuns ca statia era "deschisa dar inchisa". Am ramas interzisi la acest raspuns. Probabil ca doamna respectiva si-a dat seama ca raspunsul ei a sunat cam ambiguu si apoi a precizat ca statia era deschisa dar era incuiata intr-un birou. Am ras sanatos la auzul fazei respective si ne-am continuat zborul spre munti.
In dreptul Coziei am decis s-o iau prin stanga, chiar pe firul apei. Instructorul mi-a povestit ca pe varf fusese, in urma cu cativa ani, o statie meteo care era foarte buna pentru aviatori. Puteai afla conditiile meteo pentru traversarea VFR a Carpatilor, pe Valea Oltului, cu mult mai multa precizie decat astazi, cand nu mai e nici un observator meteo in zona. Insa, cum se intampla frecvent in Romania, lucrurile bune ori sunt prea scumpe, ori au fost furate ori s-au desfiintat deja.
La Boita am raportat pozitia catre LRSB si am cerut intrarea in zona pentru a ateriza pe pista de iarba a aeroclubului, aflata langa pista de beton a aeroportului.
Trecand pe Valea Oltului am observat ca vizibilitatea incepea sa scada iar pe vai incepeau sa apara cumulizari. Era clar ca se strica vremea. Frontul rece care a facut ravagii in zona asta noapte dadea deja semne ca se apropia de Sibiu. Asa ca n-am mai oprit pe aerodrom ci am facut doar un touch and go in care am pus rotile pe pista, am rulat putin si am decolat din nou.
Am facut doua viraje de 360 grade in urcare ca sa luam inaltime sa intram din nou pe Valea Oltului si am observat ca deja se ingrosa treaba din punct de vedere meteo. Norii se inmultisera destul de mult, vizibilitatea incepea sa scada si daca nu o stergeam repede de acolo nu era prea bine.
Asa ca am intrat pe vale. La Boita ne-am luat la revedere de la controlorul de trafic sibian si am continuat zborul.
Am trecut, de asta data, pe cealalta parte a Coziei, la 7000 ft dupa QNH-ul de la Sibiu, ca sa invat si drumul ala.
Am ajuns apoi deasupra orasului Rm Valcea si am luat cap 120 spre Pitesti, incepand sa cobor spre campie.
La Pitesti, pe la ora 11, am ascultat serviciul de Flight Information de la LROP si am vazut ca dadeau o temperatura de 31 de grade la aeroport. Uriasa pentru ora respectiva. Si s-a vazut cat de cald a fost si in restul zilei... Noi, pe la 3000 ft dupa QNH-ul de Otopeni, aveam 22 de grade Celsius. Cat de cat suportabil.
Insa dupa ce am depasit Pitestiul, a inceput dansul. Se formasera deja termice si am inceput sa ma lupt cu avionul care incepuse sa devina naravas si sa valseze. L-am tinut pe traiect si am iesit la Bolintin.
Am dat raport de pozitie si am cerut turnului Clinceni aprobarea pentru intrarea in zona dar nu mi-a raspuns nimeni. Normal. Erau toti la Tuzla, la Fly-In :) Asa ca am intrat la travers in zona hangarelor, m-am uitat la maneca de vant, am vazut ca aveam vant lateral dinspre Sud, cam 4 m/s. Imediat dupa ce am traversat axul pistei, in casti am auzit pe cineva de la aerodrom care mi-a comunicat ca pista in serviciu e 06. Oricum spre ea ma indreptam :) Am intrat in tur de pista, am anuntat virajul 3 si am aterizat, cu vant lateral dar fara probleme.
Am realimentat avionul si am vazut ca am consumat 108 litri de Avgas in tot acest raid de 4 ore si 25 de minute. Destul de bun consumul la Cessna 172N.
Un singur regret am in urma raidului astuia in care am invatat extrem de multe lucruri si in care am constatat ca am reusit sa fiu relaxat la mansa si sa savurez cu adevarat zborul: mi-am uitat aparatul de fotografiat acasa, in viteza plecarii de la ora 6.45 :(
Pana acum, dupa calculele mele, am adunat 39 de ore si 16 minute. Voi mai incerca sa fac un raid pana acasa la ai mei, la Bacau, pe LRBC, si apoi probabil ca va trebui sa ma pregatesc pentru raidul in simpla comanda. Se cam apropie sfarsitul instructiei in zbor :)
Publicat de Mihai Grecea la 21:34 4 comentarii
Etichete: aerodromuri, amuzante, avioane, Clinceni, Fly-In, LRBC, LRCV, LRSB, meteorologie, mitinguri aviatice, navigatie, pilotaj, raid aerian, scoala de pilotaj