duminică, 24 februarie 2008

Povestea online a calatoriei lui Mathias Rust la Moscova

Am gasit un site interesant despre celebra calatorie a lui Mathias Rust la Moscova in 28 mai 1987 si celebra sa aterizare in apropiere de Piata Rosie. Pilotul german de numai 19 ani la acea data a folosit un Cessna 172 inchiriat, inmatriculat cu D-ECJB. E acelasi model de avion cu care voi face si eu orele de instruire practica in scoala.



Gestul de fronda al tanarului german a dus la grabirea incetarii razboiului rece. Gorbaciov a putut, in urma intrarii nestingherite a unui avion strain neautorizat pe teritoriul URSS, sa-i destituie din functie pentru neglijenta pe mai marii armatei sovietice care se opusesera semnarii, la Reykjavík, de catre Reagan si Gorbaciov, a unui tratat referitor la dezarmarea nucleara. Din pacate, dupa ce a facut inchisoare in URSS, o data revenit in Germania, Rust face o tentativa de crima - a injunghiat o tanara care i-a refuzat avansurile. Aura sa de erou care a influentat masiv cultura populara a anilor 80 s-a spulberat.

Avionul cu care a zburat Mathias se afla astazi in posesia unui bogat om de afaceri japonez care il pastreaza intr-un hangar pentru vremea in care aparatul va capata o valoare foarte mare.

Mai multe despre povesta sa gasiti si aici.

Niciun comentariu:

Blog Widget by LinkWithin