sâmbătă, 6 iunie 2009

Hawk Down - Mihai Dobre Tone ne-a parasit

O pierdere incredibila si greu de suportat. Nu cred sa fie om legat de aviatie care sa nu fi varsat o lacrima, astazi, la aflarea vestii cumplite ca Mihai a avut un accident la antrenamentele pentru mitingul care urma sa aiba loc maine...

La aproape 24 de ani, Misu Dobre Tone a fost, probabil, cel mai iubit pilot sportiv acrobat din ultimii ani. Un baiat extraordinar, cel mai talentat dintre zburatorii de top din ultima vreme. Un pilot in care ne puneam cu totii sperantele pentru competitiile mondiale de prim rang. Misu evoluase in ultima vreme cat altii in zece ani. Atat tehnic cat si uman, psihic, emotional. Pentru ca nu e un joc sa zbori cu Extra 300L asa cum zbura Misu. Iti trebuie nervi tari. Iti trebuie tarie umana de exceptie. Iar Mihai a fost un baiat care a zburat cu o pasiune de care putini suntem in stare. Dar se pare ca refrenul infernal cu "only the good die young" se mai adevereste inca o data...





Astazi a fost o zi neagra pentru aviatia romaneasca. O zi in care lui Misu i s-a golit sacul cu noroc pe care fiecare pilot il ia cu el in avion la decolare. Iar sacul prea plin cu experienta nu i-a fost suficient ca sa-l ajute. A avut nefastul ghinion sa aiba parte de o defectiune tehnica oribila in timpul unei evolutii acrobatice dificile. Dupa toate probabilitatile - neconfirmate oficial de o expertiza dar validate de oameni cu experienta care au fost de fata la accident - lui Misu i s-a blocat palonierul cu pedala dreapta apasata. Nu a reusit cu nici un chip sa-l deblocheze, sa-i dea picior stanga si sa-l scoata din rotatia vriei. Dupa ce a anuntat prin radio problema colegii i-au sarit in ajutor cu indicatii... Dar secundele acelea infernale in care pierzi zeci de picioare instantaneu in rotirea vriei nu au fost suficiente. Cred ca Misu a incercat sa salveze si avionul, ca un om de toata isprava ce era. Si nu a mai apucat sa sara cu parasuta sa se salveze... A cazut ca o frunza toamna... Si cu el s-au frant si inimile noastre, cei care l-am cunoscut si l-am admirat.

Intotdeauna mi-a placut s-o spun si o voi face si acum: in avion Misu era un fel de Bazu Cantacuzino. Avea si el acelasi neastampar genial si o exemplara maiestrie de zburator de clasa care l-au facut celebru pe printul Cantacuzino. Desi foarte foarte tanar, Misu a fost un aviator adevarat... In cativa ani s-ar fi luat la tranta, cu siguranta, cu Jurgis Kairys si Veres Zoltan. Dar timpul n-a mai avut rabdare cu el.



Clinceniul nu va mai fi la fel, de-acum inainte, fara Mihai Dobre Tone. Si o ne fie cumplit de dor de Misu la mitingurile care vor urma si nu numai. Un model de succes pentru aspirantii la zbor pleaca prea repede dintre noi.



Condoleante familiei si tuturor celor care l-au iubit.

Dumnezeu sa-l odihneasca...

8 comentarii:

Anonim spunea...

Inca nu imi vine sa cred. Azi trebuia sa mergem la miting (am reusit sa ma sustrag de la eveniment), sa-l vedem zburand iar la cutit, la firul ierbii. Iar acum stau in fata calculatorului si ma uit pe site-urile de stiri. Misu s-a alaturat Escadrilei din Cer. Si ai dreptate, Clinceniul nu va mai fi la fel niciodata.

Dumnezeu sa il odihneasca...

electric spunea...

stiu ca e adevarat, dar nu vreau sa cred... Dumnezeu sa il odihneasca!

Mihaela Stefanescu spunea...

da din pacate acum Hawks of Romania este doar o pasare cu o aripa franta....

Dana N spunea...

Eu cred ca ar trebui sa se tina mitingul ce era programat pentru azi in memoria celui ce a fost Mihai Dobre.Cred ca oameni din toata tara ar merge la Clinceni doar ca sa-i aduca un omagiu...Dumnezeu sa-l odihneasca!

sosi spunea...

Pilotii nu mor niciodata. Ei decoleaza si nu se mai intorc. Misu Tone a ramas incer si va zbura frumos pentru totdeauna...RIP Misu...

Condoleante familiei din partea Aeroclubului Targu Mure.

PS. Stie careva cand e inmormantarea?

Andra spunea...

Nu pot sa cred ca e adevarat...Dumnezeu sa-l odihneasca...

lili spunea...

inmormantarea va avea loc marti, in jurul orei 12 30 la biserica capra, apoi in jurul orei 14 00 la cimitirul sf pantelimon 2, langa fabrica de bere tuborg.

ella spunea...

..in inima mea va trai mereu..dumnezeu sa il ierte..ptr mine este acum sus in cer..o cursa mai lunga..de zbor..iubea cel mai mult aviatia si acrobatia..condoleante familiei cu tot sufletul si multa putere!nu mai am cuvinte..

Blog Widget by LinkWithin