miercuri, 20 ianuarie 2010

Eveniment de exceptie la Muzeul Aviatiei

Bucuresti, 23 ianuarie 2010, la ora 10:30, la Muzeul Aviatiei: Colonelul Barrie Davis, in varsta de 86 de ani, unul dintre asii aviatiei militare americane din al doilea razboi mondial, va vizita Romania si il va intalni pe Generalul Ion Dobran, unul dintre asii aviatiei de vanatoare romanesti si fostul sau inamic in luptele aeriene de deasupra Ploiestiului.



Aceasta intalnire neobisnuita este organizata de compania de filme Kogainon si Muzeul Aviatiei din Bucuresti.

Colonelul Barrie Davis a pilotat un avion de vanatoare P51 Mustang care apara valurile de bombardiere B-24 trimise sa distruga campurile petroliere si rafinariile romanesti in 1943 si 1944.





In acea perioada Ion Dobran pilota un avion de vanatoare Messerschmitt Bf 109 G, care a fost complet distrus intr-una dintre confruntarile cu americanii.





Cei doi asi ai aviatiei militare vor fi primiti la ambasada americana si la Clubul Rotary din Bucuresti si vor vizita zona de lupta din jurul Ploiestiului, precum si cimitirul aviatorilor americani cazuti în Romania în timpul bataliilor aeriene de deasupra Ploiestiului. (Stire preluata de pe www.aviatori.ro)


Un exceptional interviu al lui Toma Roman Jr cu Generalul Ion Dobran aparut in Jurnalul National din 4/06/2009 puteti citi aici. Este descrisa acolo extraordinara poveste de viata a lui Dobran dar si intamplarea iesita din comun a intalnirii sale peste ani, prin internet, cu pilotul american Barrie Davis. La Muzeul Aviatiei cei doi se vor intalni fata in fata dupa 65 de ani din momentul in care s-au vanat reciproc pe cerul Ploiestiului! Nu ratati evenimentul!

5 comentarii:

Magda Rasnoveanu spunea...

Mihai, cu ce mijloace de trasport pot ajunge la muzeu? Ma intereseaza si as vrea sa merg si eu la eveniment.

Mihai Grecea spunea...

Eu merg cu masina proprie. Muzeul este la intersectia dintre Barbu Vacarescu si Strada Fabrica de Glucoza. Pe acolo circula tramvaiul 5 dar stiu ca e deviat de la traseul normal din cauza lucrarilor de pe Strada Tunari. Tramvaiele circula de la Aeroportul Băneasa, pe Bulevardul Aerogării, strada Av. Alex. Serbănescu, strada Barbu Văcărescu, Şoseaua Stefan cel Mare, Bucur Obor, Calea Moşilor, strada Cavafii Vechi, strada Băniei până la Piaţa Sf. Gheorghe.

In functie de locul din care pleci, putem sa ne intersectam pe undeva si mergi cu mine, daca iti convine. Eu plec din zona Pietei Lahovari.

Magda Rasnoveanu spunea...

vin tocmai de langa aeroportul Baneasa, stau undeva la capatul lui 5. asa ca...cel mai simplu ar fi sa iau tramvaiul. :)

Mihai Grecea spunea...

Atunci stii unde sa cobori :)

Statia din zona Hotelului Caro. Muzeul are la intrare un avion IAR 823 pus pe un stalp. Se intra pe la poarta aceea din spatele avionului (stanga spate la vreo 1oo de metri).

Magda Rasnoveanu spunea...

multumesc mult de ajutor. raman datoare, Mihai.

Blog Widget by LinkWithin