joi, 4 februarie 2010

ASUL REGASIT... Centenar Dan-Valentin Vizanty la Muzeul AviatieiCOMUNICAT DE PRESA: Asul regasit... CENTENAR DAN-VALENTIN VIZANTY, 6 februarie 2010

Ana Maria Vizanty impreuna cu Asociatia "Aripi Romanesti" organizeaza o expozitie de fotografie comemorativa pentru a marca 100 de ani de la nasterea pilotului Dan-Valentin Vizanty (1910-1992), aflat la comanda Grupului 6 Vanatoare (IAR-80) in 1944.

Expozitia va fi prezentata la Muzeului Aviatiei din Bucuresti si va cuprinde fotografii din colectii private ce au ca subiect viata si cariera lui Dan-Valentin Vizanty precum si reproduceri ale articolelor din presa anilor '40 despre Dan-Valentin Vizanty.

Vernisajul expozitiei va avea loc pe data de 6 februarie 2010, la ora 11.00, avand ca reper proximitatea zilei de nastere a lui Dan-Valentin Vizanty (9 februarie 1910).

La vernisaj, invitatii speciali gral. av.(r) Ioan Dicezare, gral. av.(r) Ion Dobran, Dan Antoniu si Dan Melinte vor face prezentarea vietii si activitatii pilotului Dan-Valentin Vizanty, comandantul Grupului 6 Vanatoare (IAR-80) si vor sustine o serie de scurte discursuri privind avionul IAR-80 si grupurile de vanatoare ce l-au folosit precum si despre ziua de 10 iunie 1944. Publicul va putea achizitiona volumul: "Vanatorul IAR-80 - istoria unui erou necunoscut", la pret promotional si direct de la dl. Dan Antoniu, autorul volumului.

Expozitia omagiala va putea fi vizitata in intervalul 6 februarie 2010 – 19 aprilie 2010, la Muzeul Aviatiei din Bucuresti, intr-un spatiu special amenajat.

Dan-Valentin Vizanty (Botosani, 09.02.1910 - Paris, 12.11.1992), pilot de vanatoare, comandant de escadrila si de grup cu gradul de lt. comandor aviator, a comandat Escadrila 43 Vanatoare PZL-11F intre iunie 1941 si august 1942, pentru ca de la 1 august 1943 pana la 23 august 1944 sa fie comandantul Grupului 6 Vanatoare (IAR-80) ce avea ca misiune apararea Bucurestiului si a zonei petroliere Ploiesti, in timpul bombardamentelor anglo-americane.
De la 23 august 1944 a comandat Grupurile 1 si 6 Vanatoare pentru ca apoi, in cadrul Corpului Aerian Roman sa continue campania din vest (Transilvania, Ungaria, Cehoslovacia) la comanda Grupului de Vanatoare nr. 1 (de la 8 septembrie 1944 pana in august 1945).
Pentru faptele sale, Dan-Valentin Vizanty primeste Ordinul Mihai Viteazul acordat de Regele Mihai. Dupa instalarea regimului comunist, este marginalizat, pentru ca mai tarziu sa fie arestat pentru uneltire contra noului regim.

Asociatia "Aripi Romanesti" este o organizatie neguvernamentala si nepartizana, ce are ca scop promovarea aviatiei si a zborului in toate formele sale, si in special promovarea aeronauticii si a aviatiei romanesti in tara si peste hotare.

Pentru mai multe detalii, va rugam contactati:
Asociatia "Aripi Romanesti"
Dragos DOBRE - Vicepresedinte
Telefon: +4 0734.101.887
Fax: +4 0314.052.715
E-mail: pr @ aripiromanesti.ro
Web: http://www.aripiromanesti.ro
Sursa PDF: http://www.aripiromanesti.ro/ftp/comunicate/20100203_Comunicat_de_presa_DanVizanty.pdf


La realizarea acestui proiect mi-am adus si eu o contributie mica realizand posterul si celelalte materiale grafice care promoveaza expozitie. Tin mult la posterul asta pentru ca imi place cum am reusit sa sintetizez ideea de dialog temporal intre prezentul in care avioanele IAR 81C, simulate/zburate in simulatorul IL2 de catre tinerii de astazi, retraiesc/recompun povestile pe care cei precum Dan Vizanty le-au creat pe viu, ca tineri piloti militari, in urma cu multe decenii.

6 comentarii:

Fanny Chartres spunea...

O sa merg si eu. Chiar daca sunt o neofita in domeniul aviatiei mi se pare o expozitie foarte interesanta si posterul e frumos...

Anonim spunea...

Salut! Iti scriu pentru ca am observat pe zi ce trece un trafic din ce in ce mai mare pe blogul meu, pentru ca in seara asta sa descopar si cauza - linkul de pe aviatia.ro Acest lucru nu poate decat sa ma bucure si le multumesc stimabililor, desi as fi preferat sa fiu contactat inainte. Oricum, in momentul de fata sunt intr-o situatie delicata si prefer sa raman in anonimat cel putin pana imi voi gasi un job. Voi continua sa postez in tot acest timp si voi da acces public pasionatilor cand vor putea citi file din viata unui pilot de linie. Pana atunci toate cele bune si cer senin! C.
P.S. Scuze de off-topic..

Mihai Grecea spunea...

Am vazut ca aviatia.ro a preluat si de la mine un feed. Nu m-au intrebat nici pe mine si nici nu trebuiau s-o faca atata timp cat se vede de unde este continutul. De asta exista feed-ul :)

Sper sa poti sa refaci public blog-ul tau cat mai curand ceea ce inseamna si obtinerea unui job pe scaunul din dreapta la o companie. Multa bafta si cer senin!

Mihai Grecea spunea...

Multumesc, Fanny :)

electric spunea...

Multumim Mihai pentru implicare, contributie si participare, a fost mai mult decat afisul :)

Multumim si pentru ce ai facut si pentru Doru Davidovici si sper sa mai lucram impreuna.

Mihai Grecea spunea...

Cu multa placere, Dragos. Sper sa avem si alte ocazii sa colaboram la fel de bine.

Blog Widget by LinkWithin