miercuri, 21 octombrie 2009

Avionul lui Mathias Rust expus la Deutsches Technik Museum Berlin



Scriam aici pe blog, cu aproape doi ani in urma, despre povestea lui Mathias Rust, tanarul pilot privat vest-german care a aterizat ilegal in Piata Rosie din Moscova in 28 mai 1987.









Descoperisem un site foarte bine realizat in care era relatata cu lux de amanunte calatoria sa protestatara care a dus la incetarea mai rapida a Razboiului Rece.



Spuneam acum doi ani ca avionul Cessna 172P inmatriculat D-ECJB a ajuns, dupa arestarea si incarcerarea lui Rust la Moscova, in urma catorva tranzactii, in posesia unui om de afaceri japonez care l-a achizitionat in vederea comercializarii ulterioare la un pret mult mai mare.



Iata ca acum, in anul aniversarii a doua decenii de la caderea Zidului Berlinului, avionul care a facut legendarul zbor peste Cortina de Fier a ajuns inapoi in Germania. La sfarsitul anului 2008, prin eforturi semnificative, Muzeul Tehnicii Germane din cartierul berlinez Kreuzberg a reusit achizitionarea aparatului, aducerea sa la muzeu si restaurarea lui in vederea expunerii.











Am vizitat in iulie muzeul berlinez si am avut ocazia sa-i fac cateva fotografii. Avionul este atarnat de tavan in holul de la intrarea in muzeu si va face parte dintr-o viitoare expozitie tematica dedicata zborurilor peste Cortina de Fier.





Probabil ca vor include in expozitie, ma gandesc, si materiale legate de exceptionalele incursiuni aeriene in Berlinul de Est ale unor ULM-isti vest-berlinezi in anii '80 pentru "ridicarea" unui prieten fugar est-german. Respectivul zbor este documentat video iar aparatele de zbor sunt expuse astazi in extraordinarul muzeu privat Haus am Checkpoint Charlie deschis in 1963 de catre Rainer Hilderbrandt.

Dupa cateva retusari ale aspectului datorate mult prea indelungatei stationari a avionului in aer liber in Japonia, D-ECJB a fost expus in muzeu pe 28 mai 2009.

Niciun comentariu:

Blog Widget by LinkWithin