miercuri, 28 octombrie 2009

Zbor de toamna

Sambata, in pofida scepticismului multora care nu se pricep cat de cat la meteorologie dar au opinii despre vreme, am mers la zbor la Clinceni. A fost ceata dimineata dar dupa pranz a inceput sa bata vantul destul de tare si s-a risipit.

Am facut 8 ture de pista, de antrenament, pentru ca vara asta am zburat preponderent in raiduri iar in ultima luna nu prea mai urcasem in avion.



Intrucat YR-SFS este indisponibil tehnic, am zburat cu YR-SES, Cessna 172 N. Am simtit, insa, frustrarea ca e mult mai lent decat Cessna 172 RG. Ma invatasem cu mai binele :)



Vantul a fost destul de tare, cum spuneam, spre 12-15 noduri si mi-a dat ocazia sa exersez aterizari cu vant lateral insa nu chiar perpendicular pe axul pistei. Am zburat insotit de Bogdan Martin si as fi vrut sa fac si cateva aterizari cu vant de spate si niste cazuri speciale, insa n-am mai avut cum intrucat era activitate intensa cu planoarele care decolau la mosor, doua ULM-uri faceau ture de pista si un IAR 46 facea zboruri de examen. Iar la start era cineva care ori nu avea experienta suficienta, ori era plin de rea-vointa.



Dupa una dintre turele de pista am cerut decolarea in continuare dar nu mi-a fost aprobata pentru ca nu cazuse inca pe pamant cablul de la mosorul care lansase un planor. Am franat, am iesit pe calea de rulare si am rulat spre capatul pistei 06. Fiind vant foarte puternic de fata, am cerut intrarea si alinierea pe la jumatatea pistei. Aveam loc sa decolez lejer de acolo cu vantul acela. Startul nu a aprobat. Mi-a indicat sa rulez la T. Am pus gaz si am mers mai departe. Cum ma apropiam de locul de intrare pe pista in zona T-ului am vazut ca pe panta de aterizare era un ULM. Brusc aud in casti "SES aprob intrarea, alinierea si decolarea" si imediat dupa aia "grabiti decolarea SES. Avem avion pe finala". L-am injurat in gand pe individul de la trafic. Nu ma lasase sa decolez de la jumatatea pistei unde o puteam face lejer, m-a pus sa rulez pana la T ca sa aiba de ce sa ma grabeasca sa decolez cu avion in spate... Aberant...



Un alt moment idiot, simptomatic pentru brambureala specifica traficului de aerodrom de la Clinceni, s-a intamplat inainte de ultima tura de pista. La virajul 3 pentru pista 06, in mijlocul lacului, am cerut aprobare pentru aterizare. Mi-au dat-o, cu esalonare. Era un planor in tur de pista (planoarele fac turul de pista mai scurt si nu era, practic, in aceeasi zona in care zburam eu). Am mers catre virajul 4, cu planorul la vedere. Am executat la virajul 4 un orbit / viraj de 360 de grade si am intrat pe finala. Cand eram deja axat, in casti aud un ULM care era la virajul 3 si cere aprobare de aterizare. I se da clearance dar cu esalonare. Pilotul respectiv confirma. In scurt timp l-am vazut venind din dreapta mea, la ora 2, putin mai sus. Si vad ca brusc intra pe finala, in fata mea, si se axeaza. Cei de la trafic il intreaba ce intentii are dar pilotul de ULM nu a raspuns si si-a continuat apropierea de pista. Am anuntat ratarea si am mai executat un viraj de 360 de grade dupa care am revenit pe finala si am aterizat.

Filmul acestei intamplari puteti sa-l vedeti mai jos. La minutul 2:45 se vede, la full screen, ULM-ul care intra pe finala bagandu-se in fata mea.



Dupa aterizare am alimentat avionul si am decolat spre Ghimbav. Intrucat am plecat de pe un aerodrom aflat in spatiu aerian de clasa G catre un alt aerodrom aflat in spatiu de clasa G si nu aveam de gand sa intram in nici un CTR pe traiect, nu a mai fost nevoie de plan de zbor. Am folosit doar numarul de referinta de la COAP si am intrat in legatura, dupa decolarea de la Clinceni, direct cu Onyx Control (armata). Evident ca pentru asta a trebuit sa mergem mai intai direct pana la VOR-ul de la Floresti, cu maximum 1000ft dupa QNH, ca sa ramanem in afara CTR-ului Baneasa iar apoi am zburat in afara CTR-ului Otopeni, fara sa depasim pana la Strejnic 1500ft dupa QNH.



Dupa Ploiesti am inceput sa urcam. Si atunci am simtit din plin ca avionul nu trage la fel ca YR-SFS. Cessna 172 N are doar 160 CP, elice cu pas fix, tren neescamotabil... In plus, avionul era greu: aveam plinul cu benzina facut si, in afara de mine si de Bogdan, in avion mai era si prietena mea Ana care a facut poze pana s-a terminat acumulatorul la aparatul ei. Adica putine :) Dar culorile de toamna se vad foarte frumos.



















Pe la Comarnic am fost nevoit sa fac un S mai larg ca sa apuc sa prind suficienta inaltime sa trec peste coama de munte din poza de mai sus.

La Brasov am ajuns dupa o ora. Am trecut peste Tampa, peste Piata Sfatului, la inaltimea regulamentara, si apoi am mers direct la aerodrom. In aer mai erau doua avioane AN2 care urmau sa lanseze parasutisti. Era Campionatul National de Parasutism. Asa cum aveam sa aflam putin mai tarziu, era ultima lansare a zilei. Am mers repede la aterizare.

Dupa aterizare am facut back track, timp in care parasutistii au ajuns cu totii pe pamant. Am reintrat si am decolat rapid, cu doar 600m de pista in fata. Nu am mai rulat pana la capat pentru ca era foarte tarziu si riscam sa iesim din regimul de zbor VFR.

Dupa decolare am facut o trecere la verticala pentru salut si am plecat spre oras. Deasupra fostei fabrici IAR (actualmente Tractorul) am facut cateva viraje largi de 360 de grade pentru a lua inaltime si am pornit spre Valea Prahovei. Era deja ora 17.00 si soarele incepea sa se ascunda dupa Bucegi. Pe langa Postavarul incepeau sa se formeze turbulente. A dansat usor avionul dar nimic special. Incet incet a prins inaltime si am trecut in Muntenia, unde incepea sa se inrautateasca vizibilitatea.

De pe la Sinaia, unde aveam 6700 ft, am pus avionul pe o panta de coborare cu 2-3 sute de ft pe minut, si am bagat mai mult gaz ca sa marim viteza. Ne-am indreptat spre VOR-ul de la Floresti. Parea ca nu mai ajungem odata... Ne temeam ca nu vom reusi sa aterizam la 18.15, ora limita la care era obligatoriu sa fim la Clinceni. Vantul foarte puternic de fata ne tinea pe loc. Aveam un ground speed de circa 80 de noduri. Iar IAS era de 110-120 kt. Vant, nene, nu gluma!...

Taras-grabis am ajuns la Floresti cu 1000ft dupa QNH. Am trecut autostrada si am gonit spre Clinceni. Am aterizat la tanc astfel incat sa nu ne luam mustrare pentru depasirea timpului legal pentru zborurile VFR. Am invatat, insa, ca e bine sa-ti lasi toleranta la timing mai mare cand planifici zborurile spre sfarsitul zilei. Nu stii niciodata cum ai bafta sa te tina pe loc un vant de 40 de noduri...

vineri, 23 octombrie 2009

Maine merg la zbor

Voi face niste ture de pista la Clinceni, o zona de maniabilitati, pentru antrenament si apoi o sa dau o fuga pana la Brasov, la Ghimbav. Am inteles ca e si Campionatul National de Parasutism. Revin cu poze si povesti :)

miercuri, 21 octombrie 2009

Avionul lui Mathias Rust expus la Deutsches Technik Museum Berlin



Scriam aici pe blog, cu aproape doi ani in urma, despre povestea lui Mathias Rust, tanarul pilot privat vest-german care a aterizat ilegal in Piata Rosie din Moscova in 28 mai 1987.









Descoperisem un site foarte bine realizat in care era relatata cu lux de amanunte calatoria sa protestatara care a dus la incetarea mai rapida a Razboiului Rece.



Spuneam acum doi ani ca avionul Cessna 172P inmatriculat D-ECJB a ajuns, dupa arestarea si incarcerarea lui Rust la Moscova, in urma catorva tranzactii, in posesia unui om de afaceri japonez care l-a achizitionat in vederea comercializarii ulterioare la un pret mult mai mare.



Iata ca acum, in anul aniversarii a doua decenii de la caderea Zidului Berlinului, avionul care a facut legendarul zbor peste Cortina de Fier a ajuns inapoi in Germania. La sfarsitul anului 2008, prin eforturi semnificative, Muzeul Tehnicii Germane din cartierul berlinez Kreuzberg a reusit achizitionarea aparatului, aducerea sa la muzeu si restaurarea lui in vederea expunerii.











Am vizitat in iulie muzeul berlinez si am avut ocazia sa-i fac cateva fotografii. Avionul este atarnat de tavan in holul de la intrarea in muzeu si va face parte dintr-o viitoare expozitie tematica dedicata zborurilor peste Cortina de Fier.





Probabil ca vor include in expozitie, ma gandesc, si materiale legate de exceptionalele incursiuni aeriene in Berlinul de Est ale unor ULM-isti vest-berlinezi in anii '80 pentru "ridicarea" unui prieten fugar est-german. Respectivul zbor este documentat video iar aparatele de zbor sunt expuse astazi in extraordinarul muzeu privat Haus am Checkpoint Charlie deschis in 1963 de catre Rainer Hilderbrandt.

Dupa cateva retusari ale aspectului datorate mult prea indelungatei stationari a avionului in aer liber in Japonia, D-ECJB a fost expus in muzeu pe 28 mai 2009.

vineri, 16 octombrie 2009

Impresionant!!! Jessica Cox - pilot fara maini

Daca cineva pe lume asta crede ca pilotajul e o chestie prea grea, il invit sa vada aceste doua filmulete. Jessica Cox s-a nascut fara maini, in urma unei anomalii genetice. Este pilot de light sport aircraft in USA. Si are si centura neagra la Tae-Kwon-Do. Anul acesta a fost la cel mai tare miting aviatic din lume - AirVenture Oshkosh 2009 - unde i-a fost luat al doilea interviu de mai jos. Si ce altceva putea sa devina un om ca ea decat motivational speaker?



duminică, 4 octombrie 2009

Nu am zburat solo la Otopeni dar show-ul a fost unul memorabil

Scriam ca vom ajunge la Otopeni cu 4 aeronave de la SAS. Am ajuns cu 3. Pilotii mai experimentati de la SAS au decis ca, la mica mea experienta de pilot, jalea meteorologica de la Clinceni de azi dimineata - ploaie, ceata, vizibilitate foarte redusa, la limita inferioara VFR - nu era chiar cea mai indicata conditie meteo ca sa risc un zbor in formatie impreuna cu cealalta Cessna 172 de la SAS si cu cele doua Dauphin-uri. Asa ca am urcat impreuna cu Bogdan Martin in YR-SFS, ca pasager, de fapt, ca nu am mai pus mana pe mansa incercand (in zadar) sa fac poze (vremea...) si am decolat spre LROP. Am ajuns acolo la 09.00 local time, inainte de inceperea mitingului.

O mica problema tehnica a impiedicat, insa, avionul nostru sa evolueze, dupa aceea, la miting. Problema respectiva ne-a facut, de altfel, sa ratam si prima aterizare la Otopeni. Stiti cum e: Safety First... Totul s-a incheiat, insa ok si evolutia celor doua elicoptere de la SAS, pilotate de Veler Novac si islandezul Sigurdur Asgeirsson "Siggi", cred ca a compensat lipsa de pe cer a Cessnei 172 RG care a ramas la platforma.

Am multe poze bune de la miting si cateva surprize inedite audio-video. Incerc sa le triez cumva si le voi posta in curand. Pe o parte o sa le postez pe Romanian Spotters.

Desi multa lume a comentat in fel si chip, cred ca organizarea de catre LROP a mitingului a fost aproape fara de cusur. Trebuie sa tinem cont ca este un miting organizat pe un aeroport international destul de mare, o adevarat uzina. LROP a trebuit sa-si schimbe toata rutina zilnica pentru a putea sa faca fata insertiei de public, aviatie generala si militara. Lucru deloc simplu fara o organizare minutioasa. Felicitari LROP! Felicitari domnului Bistreanu, Directorul de Siguranta Aeronautica al AIHCB, artizanul sef al acestei manifestari si intregii sale echipe!

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Prognoza meteo pentru maine nu e prea incurajatoare...

E posibil sa nu se mai tina nici maine mitingul aviatic. Masa de aer cald care a venit dinspre Adriatica a adus umezeala asta care ne cade in cap acum si reduce si vizibilitatea. Prognoza e destul de descurajanta... Oricum, daca se va tine cumva mitingul, e foarte posibil ca eu sa nu mai zbor catre Otopeni atata vreme cat vantul la sol se prognozeaza a fi destul de puternic pentru experienta mea de zbor de pana acum. Vom vedea.

vineri, 2 octombrie 2009

MITINGUL AVIATIC DE LA OTOPENI – AMÂNAT CU 24 DE ORE

Mitingul aviatic organizat de Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de activitate va avea loc duminica, 4 octombrie 2009.
Programat initial pentru sambata, 3 octombrie 2009, mitingul a fost reprogramat din cauza conditiilor meteo nefavorabile anuntate pentru aceasta zi.

Spectacolul aerian se va desfasura intre orele 10:00 si 12:00 si este organizat cu sprijinul si participarea Scolii Superioare de Aviatie Civila, Aeroclubului Romaniei, a Statului Major al Fortelor Aeriene Romane, a Centrului de Cercetări si Incercari in Zbor Craiova, a formatiei “Iacarii Acrobati” ai a Special Air Services.

Accesul publicului la miting este liber. Pentru facilitarea accesului publicului a fost amenajata o parcare gratuita in imediata apropiere a zonei dedicate vizionarii spectacolului aerian.

Celelalte evenimente din cadrul programului “Porti deschise la Aeroport” se vor derula conform programului initial, respectiv sambata, 3 octombrie.

Mitingul aviatic va putea fi urmarit in direct accesand butonul special dedicat de pe pagina de web a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti.


Aeronavele care vor putea fi vazute sunt, in ordinea evolutiilor:

SSAVC

Cessna 172 SP
EC 155B
EC120B


Statul Major al Fortelor Aeriene

Hercules C130
PUMA SOCAT
MIG 21 Lancer - cu o evolutie de 8-9 minute


Aeroclubul Romaniei

Airvan GA-8
WILGA
EXTRA 300L - YR-EWA - George Rotaru - acrobatie solo
Formatia de IKARUS
IS 28B


Iacarii Acrobati

3 x YAK 52


Special Air Services

Cessna 172N si RG
AS 365N Dauphin
AS 365N1 Dauphin
Cele 4 aeronave de la SAS vor sosi in formatie duminica la ora 9.00.


Centrul de Cercetare si Incercari in Zbor de la Craiova

IAR 99

Blog Widget by LinkWithin