miercuri, 30 septembrie 2009

Primul meu ferry flight in simpla comanda

Astazi am facut primul meu zbor de transport in simpla comanda. Am pilotat avionul Cessna 172 N YR-SES de la Special Air Services intr-un zbor de la Aeroportul Baneasa - platforma SSAvC pana la Aerodromul Clinceni. Stiu ca, aparent, nu e mare lucru. Dar e prima data cand am zburat de la Baneasa in simpla comanda.

Bogdan Martin a venit in urma mea cu YR-SFS - Cessna 172 RG, avionul cu care am tot zburat impreuna in vara asta.

Fiindca am fost in mare criza de timp - am decolat la 18.40 - nu am avut vreme sa fac poze.
Zborul a decurs, insa, fara probleme. Am decolat pe pista 25 dupa ce aterizase un A320 de la WizzAir pe directia opusa (07).

Am decolat, am mers la NDB-ul BSW si apoi am cerut aprobare direct catre Clinceni. Nefiind trafic, am obtinut-o si am ajuns la aerodrom. Am aterizat pe pista 24 la sfarsitul zilei de zbor. Bogdan a aterizat imediat in urma mea. Nu a fost nimic spectaculos in sine, insa pentru mine a fost un moment important. Am reusit sa plec singur de la Baneasa, un CTR destul de aglomerat, cu frecventa de Ground si Tower, cu proceduri stricte, fara sa fac nici o greseala :) Ii multumesc inca o data domnului Ion Draganescu de la Special Air Services pentru incredere.

Vineri dupa amiaza voi avea la Clinceni un zbor de "antrenament" cu Bogdan pentru a stabili cum facem formatia pentru mitingul de duminica de la Otopeni.

luni, 28 septembrie 2009

Special Air Services angajeaza director de marketing si comunicare

Dintr-o discutie recenta cu dl. Ion Draganescu de la Special Air Services am aflat ca sunt in cautarea unui om care sa se ocupe de marketing-ul si promovarea companiei de aviatie. Vor un om cu bune cunostinte de marketing si cu experienta dar care sa aiba si calitatea de a fi pasionat sau foarte interesat de aviatie. Cei interesati pot trimite un curriculum vitae la adresa sas@helicopters.ro, in atentia domnului Ion Draganescu.

Pentru cei care nu stiu, voi spune, daca mai e nevoie, ca SAS este un operator aerian specializat in transportul cu elicopterul si este acreditat de Autoritatea Aeronautica Civila ca Flight Training Organization, organizand, astfel, si scoala de zbor pe care am absolvit-o si eu. Opereaza cu doua elicoptere, AS 365N si N1 Dauphin si cu doua Cessna 172 (pentru scoala de zbor).

joi, 24 septembrie 2009

Pe 3 octombrie voi zbura si eu la mitingul aviatic de la Otopeni!



La mitingul/demonstratia aeriana de pe 3 octombrie de la Aeroportul International Henri Coanda Otopeni prilejuita de aniversarea a 40 de ani de activitate aeronautica civila a respectivei unitatii aeroportuare, va participa si Special Air Services cu intreaga flota: cele doua elicoptere Dauphin YR-SBS si YR-SCS si cu cele doua avioane Cessna 172 N (YR-SES) si Cessna 172 RG (YR-SFS).

La mansa lui YR-SCS se va afla formidabilul Valer Novac pe care sper ca l-ati vazut evoluand absolut spectaculos la mitingurile de la Ghimbav (in a doua zi) si la Buzau. Iar in avionul YR-SFS va evolua Bogdan Martin, pilot cu mare experienta care ma instoteste in aceasta perioada in raidurile pe care le mai fac prin tara. Bogdan va arata ca si Cessna e un avion interesant, chiar daca nu e de acrobatie :)

Aeronavele vor sosi in formatie de la Clinceni. Iar prin bunavointa domnului Ion Draganescu, General Managerul Special Air Services, sint onorat sa ma aflu la mansa lui YR-SES si, ca un pilot incepator ce sint (vreo 67 de ore) voi fi cap de formatie ca e mai simplu. Va fi o formatie alcatuita din pilotii seniori de la SAS si din reprezentantul primei promotii de piloti de la scoala de pilotaj de la SAS (adica eu). :)



Pot sa va divulg ca organizarea celor de la AICHB este exemplara, cel putin la nivelul documentatiei de organizare si a procedurilor stabilite. Sper sa fie un miting foarte reusit in care vom vedea o multime de aeronave militare si civile. Va fi si o parada a aeronavelor de la SSAvC.

Este o ocazie exceptionala pentru mine sa aterizez pe Otopeni! Un aeroport pe care prinzi foarte greu sa aterizezi cu un avion de categoria a 4-a, asa cum este Cessna 172 cu care zbor eu.

See you there... from above!


IMPORTANT!!!
Mitingul aviatic din data de 3 octombrie este cu intrare libera! Comunicarea organizatorilor se pare ca a avut niste deficiente si multa lume a inteles ca este acces restrictionat si este necesara inscrierea pe site-ul Aeroportului Otopeni.

marți, 15 septembrie 2009

Sambata 19 septembrie - Miting si lansare de carte la Aerodromul Deva





COMUNICAT DE PRESA


Dans cu planoare si lansarea volumului "Vlaicu" la Deva

Sambata, 19 septembrie 2009, de la ora 12.00, la Aeroclubul "Constantin Manolache", din Deva, va avea loc lansarea volumului "Vlaicu", scris de istoricul de aviatie Dan Antoniu, pentru marcarea a 96 de ani de la primul zbor realizat cu un planor construit de pionierul aviatiei romanesti, Aurel Vlaicu.

Evenimentul va cuprinde si un program aviatic de exceptie, prezentat de pilotii Aeroclubului Romaniei. Pentru prima data in Romania, o formatie de doua planoare va prezenta un program de acrobatie pe muzica ascultata de publicul de la sol. Planoarele vor lasa si celebrele linii pe cer, specifice avioanelor de acrobatie cu fumigene, ceea ce va constitui o alta premiera nationala.

"Am considerat oportuna lansarea cartii scrise de domnul Dan Antoniu la Deva pentru ca orasul de la poalele Cetatii se afla in imediata apropiere a satului natal al lui Aurel Vlaicu. Credem cu tarie ca aviatia romana si, cu precadere, punctele sale de plecare, ar trebui intens promovate, astfel incat noile generatii sa stie ca Romania a dat oameni de valoare. Am gasit sprijin la Aeroclubul Romaniei si, implicit, la Aeroclubul "Constantin Manolache" din Deva, in organizarea unui show aviatic deosebit. Veti vedea planoare "dansand" pe muzica ascultata de publicul spectator si, daca raspundeti corect la intrebarile noastre, puteti castiga trei zboruri cu un avion ultrausor", a declarat Mihai Floriean, presedintele Asociatiei "Aripi Romanesti".

Publicul va putea participa la o tombola cu premii constand in zboruri la bordul unui avion ultrausor. Ei vor trebui sa raspunda la intrebari din domeniul aviatic, iar primii trei norocosi vor avea parte de cate 15 minute petrecute la inaltime alaturi de pilotii Aeroclubului "Constantin Manolache" din Deva.

La eveniment vor lua parte reprezentanti ai Aeroclubului Romaniei, ai Asociatiei "Aripi Romanesti", precum si oficialitati din partea Primariei Municipiului Deva si a Consiliului Judetean Hunedoara.

Dan Antoniu este istoric de aviatie, autor a numeroase titluri, fiecare dintre ele extrem de bine documentate ( "Vanatorul IAR-80 - Istoria unui erou necunoscut" , "Aviatia Romana in prima zi de razboi - 22 iunie 1941" , "Romanian Aeronautical Constructions"). Noua sa carte, monografia intitulata simplu "Vlaicu", are ca scop crearea unei imagini cat mai exacte a ceea ce a insemnat viata si activitatea acestui mare om, pionier al aviatiei in Romania, si este bazata pe arhive oficiale sau private, texte, marturii, fotografii, artefacte si documente ale vremii.

Asociatia "Aripi Romanesti" este o organizatie neguvernamentala si nepartizana, ce are ca scop promovarea aviatiei si a zborului in toate formele sale si, in special, promovarea aeronauticii si a aviatiei romanesti, in tara si peste hotare. De asemenea, asociatia "Aripi Romanesti" isi propune sa ajute la educarea si sensibilizarea opiniei publice, in special a tinerilor, cu privire la aviatie si la activitatile adiacente acesteia. In plan secundar, asociatia doreste sa informeze persoanele interesate de situatia curenta din domeniul aviatiei si a aeronauticii si despre pastrarea si promovarea istoriei aviatiei, indeosebi a aviatiei romanesti.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Antena 1 Deva, Deva TV, Big FM, Mesagerul Hunedorean si Servus Hunedoara. Evenimentul este realizat cu sprijinul Aeroclubului Romaniei.


Pentru mai multe detalii, va rugam contactati:
Mihai Floriean, Presedinte Asociatia “Aripi Romanesti"
Telefon: +4 0730.169.898
Fax: +4 0314.052.715
E-mail: pr @ aripiromanesti.ro
Web: www.aripiromanesti.ro

vineri, 11 septembrie 2009

De la Baia Mare inapoi la Clinceni. Mega-raid! Partea a doua

Dupa ce am depus noul plan de zbor, pentru traiectul de intoarcere, ne-am luat la revedere de la oamenii foarte draguti de la Aeroportul Baia Mare si am plecat spre platforma pe care Cessna YR-SFS ne astepta in soarele imblanzit al dupa-amiezii de 16 iulie. Din mers i-am facut si o poza miscata.



Buletinul meteo ne aratase ca urma sa avem vant de spate destul de tare si ne asteptam sa ajungem repejor la Bucuresti. Nebulozitate era asteptata spre muntii Fagaras, dar nu mare lucru. Fenomene locale.

Am pornit avionul, am urmat diagrama de incalzire a motorului si am cerut rulajul. Am rulat dar n-a fost nevoie sa merg la capatul pistei 28 ci m-am aliniat la iesirea de pe taxiway. Era suficienta pista ca sa decolam in siguranta.

Am primit aprobarea de decolare, am pus franele, pasul elicii era in fata, flapsul 10 grade. Am turat putin motorul - totul era normal. Am ridicat picioarele de pe frane si am impins usor maneta de gaze spre maxim. Am inceput sa rulam din ce in ce mai repede si l-am ridicat. Un palier usor si apoi, crescand viteza, am inceput sa urcam mai serios. Am ridicat flapsul la 200 ft deasupra solului si am executat virajul 1 spre stanga. Turnul imi aprobase sa execut 5 ture de pista pentru antrenament. Niste oameni de toata isprava. Am aterizat cu diferite configuratii, mai abrupt sau mai lung. A fost o excelenta ocazie sa invat aterizarile pe beton. E nevoie de mare precizie pentru ca exista riscul foarte serios sa "descalti" avionul daca vii derapat. Am exersat aterizarile cu aripa din vant coborata si contactul cu pista pe roata trenului de aterizare din vant. Necesita mare atentie si precizie. Dar au inceput sa-mi iasa si pe pista de beton.



Dupa cele 5 ture de pista Bogdan a preluat avionul si am facut un tur pe dreapta, cu G-uri mai multe decat sunt eu capabil sa induc avionului, cu o trecere la verticala si un salut al oamenilor de la turn. Pozele sunt neclare de la miscarile avionului.







In felul asta ne-am despartit de Baia Mare si am pornit-o spre Bucuresti. Am preluat comenzile si am reglat avionul din trimmer sa aiba o panta de urcare lenta ca sa avem si viteza de inaintare.

Incet incet am ajuns in zona CTR Cluj. Approach-ul ne-a dat clearance sa trecem si am plecat spre Tg Mures. La Campia Turzii nu mai era activitate asa ca am tinut directia aratata de ADF spre radiofarul de la Tg Mures si, apropiindu-ne de zona lor, am intrat in legatura cu ei. Nu aveau activitate si ne-au lasat sa trecem. Deja eram destul de sus 6300 ft - si am facut cateva fotografii de la inaltime aeroportului.











Dupa aproximativ 10 minute eram deja deasupra Sighisoarei. Cu 7000 de picioare peste nivelul marii. Trecem de oras si continuam drumul in linie dreapta spre Bucegi. In departare se vedeau Muntii Fagaras cu varfurile acoperite de nori.















Continuam sa urcam. Deasupra Fagarasului norii se adunau tot mai compacti. Era bine sa fim cat mai sus si sa ne tinem departe de ei ca sa avem contact vizual cu solul.





Peste Brasov se formase un Cumulonimbus marisor.



Bucegii si Piatra Craiului se vedeau si ei in zare.





Iar incantarea in fata privelistii era la cote maxime.





























Aflati la 8000 de picioare deasupra nivelului marii, am trecut pe langa Piatra Craiului si am continuat sa urcam. Bucegii, aflati in fata noastra, nu erau acoperiti de nori si permiteau o abordare directa. Asa ca am continuat sa urcam pentru a respecta inaltimea de siguranta in sectorul montan si ne-am indreptat spre Varful Omu.

















































Am survolat Varful Omu si am mers pe deasupra frumoasei Vai a Cerbului, pe langa releul de la Costila si Crucea de pe Caraiman, pe deasupra cabanelor Caraiman, Babele si Piatra Arsa si peste cota 2000.





























Peste Vf. Omu:



Piatra Arsa:



Dupa ce am trecut muntii, am inceput sa coboram usor spre Ploiesti.



De la Strejnic am setat frecventa de VOR de la Floresti si apoi, dupa ce am trecut de VOR, am luat cap de Bolintin si apoi de Clinceni.



La Clinceni nu mai era activitate si am intrat direct la virajul 4 pentru aterizarea pe pista 06. Am incheiat astfel primul meu raid cross country de mare durata.



Urmeaza cat de curand povestea celui de-al treilea raid din vara asta. Documentata si ea foto-video.

Blog Widget by LinkWithin