luni, 30 martie 2009

Aero 2009 “Sky is not the limit” - 9 Mai 2009 - Targu Mures - Aerodromul Aeroclubului Romaniei

Dupa o tentativa esuata din toamna anului trecut de a organiza un miting aerian de amploare la Aeroclubul Tg. Mures, Makeup Events reuseste sa puna la punct detaliile organizarii si sa anunte 9 Mai 2009 ca zi certa pentru desfasurarea evenimentului aeronautic.

Aero 2009 “Sky is not the limit” ii va aduce, pentru prima data la Targu Mures, pe cei mai buni piloti de acrobatie, cei mai buni parasutisti, cea mai mare expozitie aviatica, cu peste 50 de modele de aeronave si cel mai mare spatiu expozitional destinat firmelor, sustin organizatorii.

Evenimentul se doreste a fi unul de talie regionala, la care vor participa peste 50 de proprietari de avioane si elicoptere de agrement si tot atatea firme din domeniul aeronautic precum si loturile nationale de acrobatie, planorism si parasutism.

Intentia organizatorilor este de a prezenta publicului larg sporturile aeronautice, de a-l familiariza cu diversele tipuri de avioane expuse si de a oferi un spectacol aerian de exceptie, primul de acest gen din Mures.

Aero 2009 “Sky is not the limit” se doreste a fi, in proiectul organizatorilor, cel mai mare miting aviatic din Transilvania, un eveniment inedit pentru Aeroclubul Targu Mures. Obiectiv principal este promovarea Aeroclubului Targu Mures si implicit a Aeroclubului Romaniei, a activitatilor desfasurate in cadrul acestei institutii, prezentarea sportivilor, a modului si conditiilor de participare la cursurile de pilotaj si parasutism. Prezentarea loturilor nationale de planorism si parasutism, cu performantele obtinute la diversele competitii vor sta in atentia organizatorilor. Si, nu in ultimul rand, prezentarea scolilor particulare de pilotaj si a serviciilor oferite de acestea.

Invitatii speciali ai evenimentului sunt Hawks of Romania si Iacarii Acrobati.

La miting vor avea loc prezentari la sol si in aer ale aparatelor de zbor participante si vor putea fi executate si zboruri de agrement pentru public, la sfarsitul demonstratiilor.

Evenimentul va debuta sambata de la ora 10 cu o conferinta de presa si un „tur de onoare” la standurile amenajate dupa care se va face cate o scurta prezentare a tipurilor de avioane expuse si a firmelor participante.

Cu incepere de la ora 13.00 vor avea loc demonstratiile aeriene, salturile lotului national de parasutism, zbor in tandem si demonstratii ULM.

In pauzele dintre demonstratii vor avea loc concerte si concursuri.


Aero 2009 “Sky is not the limit” pe scurt:

  • Expozitie de avioane
  • Prezentari de firme din domeniul aeronautic
  • Jocuri si concursuri pentru copii
  • Demonstratii de planorism
  • Demonstratii acrobatie aeriana
  • Salturi cu parasuta
  • Zbor contra cost pentru vizitatori
  • Prezentarea avioanelor participante
  • Demonstratie de zbor cu aeromodele
  • Parada a modei cu uniforme de insotitoare de bord
  • Expozitie cu publicatii de specialitate

Dupa cum arata descrierea evenimentului, sunt toate premisele sa iasa foarte frumos si sa avem un Fly In de tinuta si in Ardeal.

Organizatorii pot fi contactati la adresa de e-mail: makeup.events@gmail.com

sâmbătă, 28 martie 2009

O zi de zbor destul de lunga

Ieri am avut o zi lunga de zbor. Am ajuns la ora 14.00 la aerodrom la Clinceni. Atunci aveam stabilit intervalul meu de timp pentru zbor. Insa programul a fost dat peste cap datorita plecarii tarzii de la Aeroportul Baneasa a avionului cu care zbor: YR-SFS - Cessna 172 RG.





Avionul sta peste noapte la Baneasa din motive pe care nu le cunosc. Si in fiecare zi vine la Clinceni pentru zborurile de scoala. Ei bine, ieri a intarziat 2 ore din cauza prezentei pe LRBS a aeronavei prezidentiale. Pana nu a decolat Boeing-ul 707, nu s-a putut pleca de la platforma cu Cessna. Asa ca instructorii au asteptat o multime pana le-a fost aprobat planul de zbor catre Clinceni.



In fine, dupa ce a ajuns avionul la Clinceni am executat o jumatate de ora de zbor de verificare cu domnul instructor/inspector Neacsu de a Autoritate. Mi-a facut o verificare destul de amanuntita :) De la respectarea check-list-urilor la detaliu in faza de preflight check, pornirea motorului, rulaj, decolare, urcare etc. Am facut vreo 4 ture de pista dupa care un caz special: mi-a taiat motorul la verticala aerodromului. L-am adus pe pista fara mari probleme. Cu singura exceptie a unei glisade facute inainte de de pista pentru ca eram foarte sus, cam la 1000 ft. Fiindca nu am mai zburat de foarte mult timp, nu pot sa zic ca imi ies foarte bine glisadele... dar o sa le mai exersez, ca mai am timp.





Dupa o jumatate de ora de zbor, am aterizat si am predat avionul colegului Mircea Neacsu care a plecat cu un instructor in raid pana la Aeroportul Craiova. Dupa plecarea lor, intrucat cealalta Cessna, model 172N, inmatriculata cu YR-SES, prezentata de catre mine in fotografiile post-ului precedent, era libera, am mai executat zbor in tur de pista cu instructorul pentru a-mi reintra in mana dupa jumatatea de an de pauza. A fost foarte bine, zic eu. In momentul asta, avand ceva experienta si avand si un avion care trage foarte bine, fac decolarile mai abrupt si ridic flapsul la 200ft, nu la 300ft, cum faceam pana acum. Si nici nu mai fac virajul 1 scolastic, dupa ce am ajuns la 500-600ft. Acum fac virajul 1 imediat dupa ridicarea flapsului, in urcare. Desi e mai simplu de zburat cu SES, imi place mai mult, totusi cu SFS. Faptul ca motorul e mai puternic si ca elicea are pasul reglabil in zbor il face sa fie foarte eficient in exploatare. Trage avionul ala, e ceva de speriat :)

Am zburat cu SES, in doua reprize, ture de pista. Am incercat sa-mi corectez lucrurile pe care nu le mai faceam bine si am facut aterizari in diferite configuratii - flaps 20 de grade, 30 de grade, cu panta mai mare sau mai mica etc. Mai am o singura chestie care nu-mi iese cum as vrea eu si nu e bine. Nu stiu cum fac dar nu reusesc sa vin de fiecare data perfect aliniat cu axul pistei. Vin cumva derapat si asta e rau. Va trebui sa mai exersez axarile. E posibil sa fie si pozitia aiurea pe scaun in avion... Am schimbat avioanele si e greu sa ma obisnuiesc. Nu stiu cati zboara de-a lungul scolii cu 5 avioane... :)

Dupa cea de-a doua repriza de ture de pista (am zburat in total cam o ora si jumatate cu 172N-ul) am constatat ca nu prea mai era benzina in rezervor si trebuia dus avionul la Baneasa pentru realimentare. Asa ca instructorul Sorin Nutu m-a intrebat daca nu vroiam sa fac un zbor la Baneasa impreuna cu el, sa facem un approach cu procedura NDB sau cu ILS. Evident ca era o gluma :) Trebuia sa zburam VFR. Dar experienta intrarii in CTR la Baneasa nu trebuia ratata. Asa ca am acceptat instantaneu "oferta". A fost mai complicat sa depundem planul de zbor pentru ca nu aveam fax la Clinceni dar prin amabilitatea domnului Valer Novac de la SAS am reusit sa-l depunem si sa decolam in mare graba, pe ultima suta de metri, ca sa nu ne prinda noaptea si sa putem ajunge la Baneasa respectand regulile VFR.

Am decolat aproximativ pe la ora 18.30. Am luat inaltime, am ridicat flapsul, am urcat la 1000ft dupa QNH si am contactat Approach-ul. Le-am dat un raport de pozitie si controlorii ne-au trimis la NDB-ul BSW. Pe la Bolintin ne-au trecut cu Baneasa Tower. De la BSW am luat cap 070 si ne-am indreptat spre pista. Se intuneca si, desi vizibilitatea era buna, reperele de la sol se scufundau intr-un gri care estompa contururile. Am ocolit putin la nord de directia pistei pentru ca e o zona cu case inainte de pista 07 si am reinterceptat localizer-ul pistei. Putin inainte de a ne axa pe finala, Turnul ne-a comunicat "o speciala pentru SES - va aprindem luminile". Imaginea cu luminile de balizaj este superba. "Pomul de Craciun" e ca in filme. Ne-am axat, si am inceput sa tinem panta, cu un ochi pe glideslope si cu unul pe luminile PAPI. In cele din urma am aterizat, in ultima clipa pentru a fi inca in regim VFR. Vantul a fost din 240. Evident ca l-am pus pe pista usor derapat :) Nu tare, dar, totusi, derapat. Pe asfalt e cam nasol ca te arunca intr-o parte daca faci asta si exista riscul sa dejantezi anvelopa de la trenul principal, cu consecinte deloc placute. Voi face saptamana viitoare mai multe exercitii ca sa nu mai am probleme cu reperele si cu axarea perfecta pe axul pistei. Cred ca este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l mai exersez in momentul asta.

Dupa ce am aterizat, am facut back track rapid si am iesit pe taxy way Alpha. In capat ne astepta Follow Me Car - un Logan cu girofaruri. L-am urmat pe taxy way Alpha, apoi pe Bravo si apoi pe Delta pana la platforma de la Academia de Aviatie. De obicei aceste manevre la Baneasa se fac cu tractarea avioanelor mici. De data asta, domnii de la Ground au fost foarte draguti si ne-au lasat sa rulam cu motorul propriu al avionului.

Pe platforma am oprit avionul, l-am pus cu nasul in vant si am plecat. Colegul meu Robin a fost foarte amabil si m-a ajutat sa ajung inapoi la Clinceni ca sa-mi recuperez si eu propria masina de la aerodrom. Am ajuns seara acasa obosit ca dupa o zi lunga de condus desi n-am zburat decat... 3 ore. Insa ce ore! :)

Astazi la Clinceni urma sa vina doar YR-SES pentru zboruri cu o parte dintre colegii mei. Eu voi reveni la aerodrom luni la ora 17.00.

vineri, 27 martie 2009

Din nou la scoala

Ultimul zbor la scoala il facusem la sfarsitul lui septembrie 2008. Apoi am revenit la ground school si am terminat teoria. Si am mers la Autoritate sa iau toate examenele teoretice. Intre timp, la scoala s-au mai intamplat diverse lucruri importante.

Special Air Services, FTO-ul (Flight Training Organization) care opereaza scoala de zbor pe care o urmez, si-a cumparat aeronavele proprii si a renuntat la colaborarea cu Alfa Air, pe ale carei avioane zburasem anul trecut (cele doua Cessna 172 - YR-ANB - avionul cu care am iesit prima data la simpla, YR-ANC, si Cessna 152 - YR-ANE). Nu vreau sa insist asupra motivelor legate de aceasta incetare a colaborarii pentru ca nu este problema mea. A fost, totusi, destul de neplacut pentru elevi.

Alfa Air si SAS s-au separat iar Alfa Air a devenit facilitate de training PPL independenta.

Iar SAS si-a cumparat propriile avioane.

In fine, una peste alta, zborul s-a reluat si avem acum la dispozitie doua aeronave foarte bune. Prima este un Cessna 172 N, inmatriculat cu YR-SES. Este adus recent in Romania si inmatricularea sa precedenta a fost D-ETKC. Avionul arata si functioneaza foarte bine. Inca n-am apucat sa zbor cu el, dar l-am vazut la lucru si e super ok. Iata mai jos cateva fotografii cu el, din exterior si din interior, facute astazi cu iPhone-ul la Clinceni, si o fotografie cu avionul inmatriculat in Germania, in urma cu cativa ani.















Pe acest avion zboara colegii mei din grupele de incepatori care sunt invtati sa zboare de catre Sorin Nutu, instructor si lector la scoala SAS. Noi, cei din prima grupa de studenti, am studiat cu domnia sa Aerodinamica, Performante si Planificare a Zborului si Cunoasterea Aeronavei iar cei care sunt mai noi vor face si zborul.

Grupa de avansati zboara pe celalalt avion. Este un Cessna 172 RG inmatriculat cu YR-SFS. Este o aeronava putin mai complexa si mai puternica. Trenul de aterizare este escamotabil iar elicea aer pas reglabil. Asta il face sa fie mult mai rapid in zbor.

Astazi am zburat si eu 8 ture de pista la Clinceni cu acest avion si impresia este excelenta. Fiindca n-am mai zburat de 6 luni, trec acum printr-un program de refreshment apoi voi termina tot programul de instruire care mi-a mai ramas de facut ca sa ajung sa merg la skill test. Din acest moment, de grupa de avansati se va ocupa instructorul Bogdan Martin, un foarte competent, rabdator si placut instructor si un excelent si experimentat pilot. Astazi am zburat putin pentru a exersa practic modul de folosire a manetei de reglaj a pasului. M-am descurcat destul de bine si mi-am revenit rapid dupa pauza de sase luni. A fost surprinzator si pentru mine, mai ales ca am pilotat de pe partea dreapta a avionului, lucru pe care nu l-am mai facut niciodata pana acum. reperele sunt altele, folosirea mainii stangi pentru comanda manetei de gaz si a celei de pas nu-mi este foarte la indemana. Cu toate astea, m-am obisnuit rapid si am reusit aterizari bunicele. Din 8 aterizari, doar una a fost tzopaita :)

Maine voi merge din nou la zbor. Voi mai face ture de pista si, probabil, o zona, cu cazuri speciale. Saptamana viitoare voi trage tare, cu zboruri in fiecare zi si cu raiduri in weekend. Trebuie sa ma grabesc sa termin programul de instruire cat mai rapid pentru ca 3 din cele 6 luni pe care le am la dispozitie dupa absolvirea examenelor teoretice au trecut deja. Mai am 3 luni ca sa iau skill test-ul.

Din pacate azi n-am apucat sa pozez si avionul cu care am zburat. Am fost ocupat cu scoala cabinei - cunoasterea aparaturii si comenzilor, citirea si exersarea check-list-urilor etc. - si am omis sa mai fac poze. O sa fac maine.

Pana atunci, iata o panorama de la Clinceni: au inceput sa rasara din ce in ce mai multe avioane pe aerodrom.

joi, 26 martie 2009

Tanarul scriitor roman de origine basarabeana Alexandru Vakulovski a fost expulzat din cauza prostiei autoritatilor romane



Scriitorul Alexandru Vakulovski, nascut în Basarabia, a fost amendat si expulzat din România, pe care nu o mai poate vizita în urmatorii doi ani si jumatate.
Este autor al volumelor "Pizdet" (roman, editura Aula, Bra_ov), "Oedip regele mamei lui Freud" (poezie, editura Aula, Brasov), "Ruperea" (teatru, Biblioteca de Poezie, Bucuresti), "LETOPIZDET. Cactusi albi pentru iubita mea" (Ed. IDEA Design & Print, Cluj, 2004), "ecstasy" (poezie, Ed. Pontica, Bucuresti, 2005), "TU" (Biblioteca de Poezie, Bucuresti, 2002) si "BONG" (roman, Ed. Polirom, 2007), traducator si co-fondator al revistei "Tiuk!". Are piese de teatru care s-au jucat în România, Germania si Anglia. Este cu poezii, proza, teatru si eseuri în antologii si dictionare din România si strainatate. A parasit România pe 25 martie, revenind fortat în Republica Moldova.

La prima vedere un incident banal intr-o tara din Uniunea Europeana - un cetatean al unei tari paria, neintegrate, e prins cu pasaportul aproape de expirare si este matrasit - ceea ce i s-a intamplat lui Alexandru Vakulovski are o semnificatie mult mai profunda si dureroasa pentru Romania. Alexandru isi astepta deja de 4 ani obtinerea cetateniei romane. In tot acest timp el a absolvit facultatea, a scris cateva carti bune in limba romana, a lucrat ca jurnalist de limba romana si ca traducator in limba romana (trei carti de Vladimir Sorokin, jurnalul lui Venedikt Erofeev, romanul fratilor Presniakov, texte din muzica rock ruseasca).

Recent, intrucat pe 9 aprilie, ziua lui de nastere, îi expira pasaportul moldovenesc, s-a dus la Politia din Cluj-Napoca, sa-si plateasca amenda pentru ca i-a expirat „sederea temporara". Acolo, insa, surpriza: 1200 lei amenda si expulzarea din România în maximum 15 zile. Si, mai dureros, interdictia de a intra în România în urmatorii 2 ani si jumatate.

Intrebarea care se pune este cum de un personaj precum Alexandru care, in modul cel mai evident, a consumat extrem de multa energie creativa pentru a crea bunuri culturale in limba romana, a fost amanat atata vreme pentru primirea cetateniei romane iar o multime de arabi, israelieni, nemti, rusi, si alte natii primesc instantaneu cetatenia romana fara ca nimeni sa le pretinda mare lucru? Sa ne mai miram ca in Romania manelistii grosieri si pitzipoancele mult prea mult televizate invadeaza tot mai mult mentalul colectiv? Daca unui scriitor dintr-o familie de romani basarabeni nu i s-a acordat dreptul de a locui legal intr-o tara pentru care a studiat si creat, ce sperante sa ne mai facem pentru viitor? Ce fel de politica de imigrare mai are si Romania asta? Aclimatizam numai teroristi si infractori?

Iata aici si un mesaj al lui Mihai Vakulovski, scriitor, fratele lui Sandu.

luni, 23 martie 2009

Lansare de carte la Muzeul Aviatiei

Luni, 30 martie 2009, la orele 15.00, va avea loc la MUZEUL AVIATIEI, in organizarea Muzeului Aviatiei, a Maria Haiduc si a Editura Anima, lansarea cartii Memoriile unui pasionat de aviatie a inginerului Alexandru Haiduc.

Iata si scanarea invitatiei sub forma tiparita:

sâmbătă, 21 martie 2009

TransilvAeroShow Editia 2 - Ghimbav 8-9 August 2009

Pe langa pilotii acrobati romani, la evenimentul brasovean va participa si Peter Besenyei, dublu campion mondial la RedBull Air Race.




Pe asul maghiar al mansei l-am intalnit in vara trecuta la Red Bull Air Race. N-am ratat ocazia de a lua un autograf de la el :)





Se anunta un eveniment frumos pentru la vara, la Ghimbav. Si, alaturi de mitingurile de la Clinceni, de la Tuzla si de competitia de la Mamaia, am inca un miting pe lista la care vreau sa particip.

vineri, 13 martie 2009

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE ZBOR GIURGIU – ROMANIA 2009 - editia a III-a

Stire preluata de pe forumul D13-th:

"In weekendul 25-26 aprilie, pe Aerodromul Malu' Rosu - Giurgiu , langa vama rutiera Baltita , Club MOTOFLYRO GIURGIU si ASOCIATIA PILOTILOR SI PROPRIETARILOR DE AERONAVE MOTORIZATE DIN ROMANIA, in parteneriat cu PRIMARIA GIURGIU organizeaza FESTIVALUL INTERNATIONAL DE ZBOR GIURGIU – ROMANIA 2009, aflat la cea de a treia editie.

Cu incepere de la ora 10.00, pana la 18.00, in zilele 25 si 26 aprilie 2009 veti putea urmari:

  • Zboruri demonstrative de pilotaj avioane: ultra usoare, IKARUS C42 , FESTIVAL si YAK 52 - Iacarii Acrobati
  • Elicopter
  • Balon cu aer cald
  • Salt cu parapanta din balon
  • Motodeltaplane
  • Salt cu parasuta din motodeltaplan
  • Motoparapante, invitati de axceptie: Franta, Elvetia, Austria ,Hungaria, Anglia ,Germania ,SUA, Polonia, Brazilia,Spania, Bulgaria, Italia
  • Salturi cu parasuta, Lotul National al Romaniei
  • Pilotaj radiocomandat: machete de avioane–aeromodele
  • Tombola cadouri pentru public, zbor agrement cu castigatori tombolei, party, show, disco, karaoke (sonorizare de exceptie concert in aer liber ).

Scopul acestui festival este de a reuni sportivi din Romania cat si din stainatate pentru o buna cunoastere reciproca si promovare a sportului aviatic, a turismului din zona Dunarii si a imprejurimilor Jud. GIURGIU.

Iata mai jos si programul festivalului

VINERI_24 Aprilie 2008
0900 _1600 – Antrenamente libere
1600-2000- Inscrieri in concurs
2000_2300- PARTY _Hotel Restaurant Prietenia


SAMBATA 25 Aprilie 2008
0900 _ 1000 _ Briefing deschidere _baza aerodrom
1000 _ 1130_SHOW MOTOPARAPANTA
1130 _ 1200_ Concurs autocross,_mansa I
1200_ 1300__ evolutie avion “Iacarii acrobati” yak 52 _ mansa I
1300_13 30_ SHOW salt din elicopter cu parapanta
1330_1400 _SHOW echipa Ungaria
1400_1500_Concurs motociclism enduro MANSA I
1500_1530 _SHOW speed fly (parasutism extrem)
1530_1600__ evolutie avion “Iacarii acrobati” yak 52 _ mansa II
1600_1800__ EVOLUTIE BALON AER CALD
1700_2000_Proiectii video _ baza aerodrom MALU ROSU
2000_2300_PARTY _ baza aerodrom MALU ROSU

DUMINICA 26 Aprilie 2008

0900_930_ _ Briefing deschidere _baza aerodrom
0930 _ 1100_SHOW acrobatie cu motoparapanta
1100 _ 1130_ Concurs autocross _mansa II
1130_12 00_ SHOW salt din elicopter cu parapanta
1200_1230 _SHOW speed fly (parasutism extreme)
1230_1330 _SHOW evolutie avion “Iacarii acrobati” yak 52 _ mansa III
1330_1400_SHOW echipa Ungaria
1400__1500_ Concurs motociclism enduro MANSA II
1300__1330_Festivitatea de premiere

Inchiderea Festivalului

NOTA : In cazul in care, in zilele de concurs conditiile meteo vor face imposibila desfasurarea probelor, organizatori vor putea scimba probele de mai sus cu alte probe


Din cei care contribuie la dezvoltarea si promovarea mitingului aviatic de la Giurgiu editia a III a mentionam:

SPONSORI:
* Asociatia Pilotilor si Proprietarilor de Aeronave Ultrausoare Motorizate din Romania,
* Compania AERIANA BLUE AIR,
*asociatia CLUB SPORTIV MOTO FLY RO , GIURGIU Romania
* VAMPAIR.hu constructor ulm Ungari"

miercuri, 11 martie 2009

Un zbor dincolo de cer

Va invit sa vizitati si voi Statia Spatiala Internationala. Vizualizati filmul de la acest link. Absolut impresionant!

marți, 10 martie 2009

A fost si mitingul de 8 martie la Clinceni

O zi cu vant destul de puternic, in rafale de pana la 20 de noduri insa din directia 240, ca si pista in serviciu, asa ca s-a zburat. Greu, dar s-a zburat. Amuzante au fost avioanele ultrausoare Ikarus cand faceau treceri la verticala aerodromului. In lungul pistei 24 se miscau incredibil de incet. Erau ca niste zmee cu roti :) Iar cand treceau in lungul pistei 06 erau niste mici bombe cu aripi impinse de vantul foarte puternic.

Evolutiile lotului national de parasutism au fost si ele afectate de vant. Ne intrebam cu totii daca nu cumva urmau sa aterizeze pe la Bragadiru, purtati de curentii puternici. N-a fost asa. Au fost lansati din AN 2-ul cu domnul Ghitiu la mansa (un maestru absolut pe AN 2, dupa cum spun legendele) si din noua achizitie a Aeroclubului Romaniei - Gippsland Aeronautics AIRVAN - GA8 - TC 320 - la mansa caruia a fost domnul Dobre Tone senior. Coborarile in viteza mare ale parasutistilor si aterizarile cu precizie milimetrica au facut deliciul publicului.

Un moment cu totul special a fost evolutia celor doua elicoptere "Dauphin" AS 365 N (YR-SBS) si AS 365 N1 (YR-SCS) de la Special Air Services. O demonstratie de forta a performantor de exceptie care le-au facut celebre si a maiestria pilotilor Valer Novac, Romeo Constantinescu (care au zburat cu YR-SCS) si Sorin Pintea (pe YR-SBS). Pacat ca nu am putut sa vedem un solo demnstrativ al lui Valer Novac... Poate cu alta ocazie.

Ca sa ramanem la capitolul aeronavelor private participante la miting, doua dintre avioanele pe care am zburat si eu la scoala - Cessna 172N (YR-ANC) si Cessna 152 (YR-ANE) de la Alfa Air - au facut o demonstratie de zbor in celula. Vantul le batzaia destul de tare dar instructorul meu, Filip Stelian, la mansa lui Charlie, si cu noul instructor de la Alfa Air (nu-i stiu inca numele), pe Echo, le-au strunit exemplar.

Zborul planorului acrobat IAR 35 ACRO, ridicat de o Wilga in aer pe o vreme crunta pentru zborul acrobatic a fost frumos. Din pacate vantul l-a incomodat serios pe pilot...

Iacarii acrobati au depasit limitele meteo si au zburat in formatie stransa, aproape la limita nebuniei. Am vazut, in premiera dupa cate stiu, un tonou facut in formatie cu avioanele unul deasupra celuilalt. Realitatea TV a avut elicopterul in aer aproape pe toata durata mitingului - Bravo lor!!!!! Au facut cateva filmari foarte frumoase din elicopterul care zbura la punct fix undeva in partea de nord a aerodromului. Poate cele mai frumoase filmari care au fost facute pana acum la Clinceni. In filmuletele de mai jos se poate vedea si figura acrobatica in premiera de care scriam mai sus.


REALITATEA.NET - Un miting aviatic a fost organizat la Clinceni cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii



A executat apoi un zbor elegant, cu IAR 46S, instructorul Sorin Nutu, cel cu care am facut materiile mai tehnice la ground school (Principiile zborului, Performante de zbor si planificarea zborului, Cunoasterea aeronavei).

Ordinea in care s-au succedat toate aceste zboruri nu a fost chiar cea in care relatez aici, insa am incercat sa mentionez cat mai multe dintre momentele mitingului.

Evolutiile baietilor din Hawks of Romania au lasat pe toata lumea cu gura cascata, tinand cont de vantul extrem de puternic. Formatia a zburat uimitor de bine. Evolutiile solo ale lui Mihai Dobre Tone - care a progresat foarte mult de la ultimul miting la care l-am vazut zburand - si ale "seniorului" Catalin Prunariu au entuziasmat. Misu a executat niste treceri in zbor pe spate la joasa altitudine absolut fenomenale. Baiatul asta incepe sa aiba ceva din indrazneala lui Bazu Cantacuzino de pe vremuri :) Memorabila va ramane trecerea lui cu Extra 300L aparent in limita de viteza dar, oricum, extrem extrem de lent ca ground speed, la verticala pistei la inaltime destul de mica. Vantul era atat de puternic incat tinea foarte tare avionul in loc. Bine, si Misu tinea avionul foarte cabrat :) Oricum, frumoasa imaginea unui Extra trecand, cu nasul pe sus, cu viteza unui ULM.

Am profitat de prezenta la miting a elicopterului Dauphin YR-SCS de la SAS si am zburat, ca pasager, un tur de pista cu Valer Novac si Romeo Constantinescu la comenzi. Mai zburasem cu celalalt Dauphin al Special Air Services, AS 365 N (YR-SBS) insa YR-SCS este mai puternic. Este modelul N1 si are motoarele mai fortoase. Si fenestronul de la elicea anticuplu este mai mare, cu mai putine pale, dar mai mari. Oricum, un aparat extraordinar. Am facut un tur de pista asa cum nu eram obisnuit la Clinceni. La inaltime mult mai mica decat de cele 600 de picioare regulamentare la avion. Am survolat lacul de pe Arges destul de jos, virajele inclinate ne-au furnizat G-uri cum nu prea intalnesc la Cessna 172 :) Zborul cu elicopterul este, totusi, ceva cu totul si cu totul special :) Multumiri pilotilor si, nu in ultimul rand, domnului Ion Draganescu de la SAS.

Marea mea problema la mitingul acesta este ca mi s-a stricat camera foto. Credinciosul meu cal de povara SONY F828 si-a dat obstescul sfarsit, dupa aproape 5 ani de munca, exact in seara de dinaintea mitingului... Fie-i tarana usoara :) Voi trece pe un Nikon D90 sau D80, daca e sa ma iau dupa multi prieteni fotografi care nu concep ca un aparat de fotografiat serios DSLR poate, la o adica, sa si filmeze.

Asa ca invitatia mea e sa vedeti fotografii de la miting pe Romanian Spotters aici, sau aici, pe blog-ul lui Cristian.

Am lasat intentionat la final si unul dintre momentele cele mai emotionante pe care le-am petrecut la miting. Instructorul meu care mi-a pus mansa in mana, cum se zice, domnul Nicolae Virca, despre al carui teribil accident de masina din toamna am mai scris pe blog, a venit la aerodrom! A venit de la Sibiu pentru un control medical si, evident, nu a putut sa nu ajunga la Clinceni.
O intalnire care ne-a facut pe toti cei cu care sa intalnit la cabanuta-birou a scolii de zbor Alfa Air sa credem ca, in curand, vom zbura din nou impreuna cu domnia sa. Inca "nu are baza" in piciorul stang care a suferit cateva operatii, insa regimul de recuperare cu masaj si gimnastica il ajuta sa faca progrese. M-am bucurat mult sa-l revad la aerodrom si sa mai stam de vorba. Si mi-a spus o chestie pe care am luat-o ca pe un compliment trist dar extraordinar de frumos, totodata: ca daca as vrea sa mai zboare cu mine, cum ii spuneam ca de-abia astept, ar putea s-o faca oricand, chiar daca nu poate, deocamdata, manevra palonierul si franele avionului. Si asta pentru ca are incredere in mine ca elev. Evident ca ar fi o utopie sa zburam asa, dar e o declaratie care ma obliga sa tratez cu maxima responsabilitate zborul si de-acum inainte. Multumesc, domnule Virca.

luni, 9 martie 2009

PRIMA FEMEIE PILOT PE MiG-21 LanceR IESE LA ZBOR

Astazi a fost dat publicitatii urmatorul comunicat de presa de la MAN:

"Ministerul Apararii Nationale
Directia Informare si Relatii Publice


Comunicatul nr. 62 din 09.03.2009

PRIMA FEMEIE PILOT PE MiG-21 LanceR IESE LA ZBOR

Grupa de piloti aflati în perioada de pregatire pentru zborul pe avionul MiG-21 LanceR, la Baza 95 Aeriena Bacau “Erou Cpt. av. ALEXANDRU SERBANESCU”, vor începe în aceasta saptamâna activitatea practica de zbor.

Printre acestia se afla si tânara sublocotenent Simona Maierean, prima femeie pilot din cadrul Fortelor Aeriene Române care va zbura pe acest tip de aeronava.

Sublocotenentul Simona Maierean a absolvit Academia Fortelor Aeriene în anul 2007 dupa care a fost repartizata la Baza 86 Aeriana Fetesti."

O stire foarte frumoasa, tintita la fix de PR-ul ministerului. Felicitari sincere Simonei Maierean.

Mi-as dori, insa, ca peste doi ani sa nu ajunga , dupa o munca intensa pentru a se antrena si a trece pe Mig 21 - LanceR sa zboare iar doar cateva ore pe an pe IAR 99 Soim in lipsa de Mig-uri. Avioanele LanceR isi vor termina resursa in timp extrem de scurt (in 2010) iar iresponsabilii de la Ministerul Apararii nu au decis nici pana acum (daca vor mai decide vreodata) care este optiunea romaneasca pentru avionul multirol. Tinand cont cat de mult dureaza sa implementezi sistemele de maintenance si de exploatare a avioanelor multirol, se ajunge foarte simplu la concluzia ca aviatia noastra militara va fi sublima dar va lipsi aproape cu desavarsire peste nici doi ani... Este revoltator!... Pacat de munca oamenilor extraordinari din aviatia militara, de la piloti la tehnici. Fara un avion multirol vor ajunge bulgarii si ungurii sa faca politia aeriana in Romania... Iar Romania e in NATO si are niste angajamente facute la intrarea in alianta. Iar serviciul de politie aeriana are implicatii majore si in aviatia civila...

joi, 5 martie 2009

8 martie 2009 - miting aviatic la Aeroclubul Romaniei, pe Aerodromul Clinceni

Pe data de 8 martie, la ora 11.00, va avea loc traditionalul de acum miting aerian dedicat doamnelor si domnisoarelor.

Programul anuntat de catre Aeroclub va cuprinde:

- un show de zile mari al formatiei de acrobatie aeriana "Hawks of Romania" a Aeroclubului Romaniei;

- o evolutie care ne va tine cu sufletul la gura a formatiei private de acrobatie aeriana "Iacarii Acrobati";

- spectacol total cu Lotul National de Parasutism;

- gratie si maiestrie cu Lotul National de Acrobatie cu Planorul;

- aeronave de scoala si antrenament din dotarea Aeroclubului Romaniei;

- balonul cu aer cald recent achizitionat de catre Aeroclubul Romaniei.


Aviatia privata va fi si ea reprezentata de trei dintre cele mai importante companii din domeniu:

- Alfa Air Services - 2 x Cessna 172 (YR-ANB si YR-ANC) + 1 x Cessna 152 (YR-ANE);

- Special Air Services - probabil cu un elicopter AS 365 N "Dauphin" (YR-SBS sau YR-SCS, vom vedea care) si, sa speram, cu un avion Cessna 172N recent achizitionat (YR-SES);

- Flylevel - cu aeronave ultrausoare;

- alte aeronave ultrausoare private.


Ca in fiecare an, doamnele si domnisoarele se pot inscrie la o tombola, premiul fiind un zbor gratuit cu o aeronava de scoala.

De plouat, se pare ca nu va ploua. Ultima prognoza disponibila e fabvorabila. Iata si harta meteo, pentru cunoscatori :)




Ca stimulent pentru a veni la miting, iata aici relatarea mea de la editia de anul trecut.


WEATHER UPDATE:
In harta meteo cu vremea prognozata pentru 48 de ore lucrurile incep sa arate mai rau ca in harta de ieri. Insa nu sunt grave. Inca mai cred ca vom avea, totusi, vreme rezonabila la miting.

Iata harta:




WEATHER UPDATE 2:

Se pare ca vremea va fi destul de buna duminica. Cel putin conform hartii de mai jos.




Insa nu la fel de datatoare de sperante este si ultima prognoza de aerodrom de la otopeni, TAF-ul de 24 de ore. Avem duminica dimineata plafonul de nori cam jos. ER drept ca prognoza e pana la ora 0600UTC. Adica 0800 ora Bucurestiului. SA speram ca se vor ridica norii aia pana la 11 cand incepe zborul.

Iata prognoza de la Otopeni.

TAF LROP 070500Z 0706/0806 22008KT 9999 SCT035 PROB30
TEMPO 0707/0710 5000 RA BKN015 OVC030
TEMPO 0723/0806 3000 BR OVC010

Tradus ar insemna urmatoarele:

Prognoza de aerodrom emisa pentru Aeroportul Otopeni in ziua de 7 a lunii in curs la ora 0500 UTC, valabila incepand cu ziua de 7 a lunii in curs ora 0600 UTC pana in ziua de 8 a lunii in curs ora 0600 UTC.

Vantul prognozat la suprafata solului va bate predominant din directia 220 °T (grade true) cu viteza medie de 8 noduri.

Vizibilitatea orizontala prognozata va fi de 10 km sau mai mult.

Nu sunt prognozate fenomene meteorologice semnificative.

Nebulozitatea prognozata: 3/8 - 4/8 cu baza norilor la 3500 de picioare probabilitate 30% ca
temporar in ziua de 7 a lunii in curs, intre orele 0700UTC si 1000UTC vizibilitatea orizontala prognozata sa fie de 5000m. Fenomene meteorologice semnificative prognozate: ploaie moderata. Nebulozitate prognozata: 5/8 - 7/8 cu baza norilor la 1500 de picioare si 8/8 cu plafonul norilor la 3000 de picioare.
Temporar incepand din ziua de 7 a lunii in curs, ora 2300UTC si pana in ziua de 8 a lunii in curs la ora 0600UTC, vizibilitatea orizontala prognozata va fi de 3000m. Fenomene meteorologice semnificative prognozate: aer cetos. Nebulozitate prognozata: 8/8 cu plafonul norilor la 1000 de picioare.

WEATHER UPDATE 3:

Ultima prognoza meteo de la OTOPENI pentru 24 de ore:

TAF LROP 071700Z 0718/0818 24007KT CAVOK
TEMPO 0718/0721 SHRA FEW050CB
TEMPO 0723/0804 3000 BR BKN010
BECMG 0809/0811 BKN020 BKN035 PROB30
TEMPO 0811/0816 RA

Tradus ar insemna urmatoarele:

Prognoza de aerodrom emisa pentru Aeroportul Otopeni in ziua de 7 a lunii in curs la ora 1700 UTC, valabila incepand cu ziua de 7 a lunii in curs ora 1800 UTC pana in ziua de 8 a lunii in curs ora 1800 UTC.

Vantul prognozat la suprafata solului va bate predominant din directia 240 °T (grade true) cu viteza medie de 7 noduri.


Vizibilitatea orizontala prognozata va fi de 10 km sau mai mult.

Nu sunt prognozate fenomene meteorologice semnificative.

Nebulozitatea prognozata: nici un nor sub 1500m sau sub cea mai inalta altitudine minima de sector daca aceasta depaseste 1500 m si nu este prognozat nici un nor cumulonimbus.

Temporar in ziua de 7 a lunii in curs, intre orele 1800UTC si 2100UTC fenomenele meteorologice semnificative prognozate: ploaie moderata in averse. Nebulozitate prognozata: 1/8 - 2/8 cu baza norilor cumulonimbus la 5000 de picioare.

Temporar incepand din ziua de 7 a lunii in curs, ora 2300UTC si pana in ziua de 8 a lunii in curs la ora 0400UTC, vizibilitatea orizontala prognozata va fi de 3000m. Fenomene meteorologice semnificative prognozate: aer cetos. Nebulozitate prognozata: 5/8 - 7/8 cu baza norilor la 1000 de picioare.

In devenire intre orele 0900UTC si 1100UTC ale zilei de 8 a lunii in curs nebulozitatea prognozata va fi de 5/8 - 7/8 cu baza norilor la 2000 de picioare si 5/8 - 7/8 cu baza norilor la 3500 de picioare.

Probabilitate 30% ca temporar intre orele 1100UTC si 1600UTC ale zilei de 8 a lunii in curs fenomenul meteorologic semnificativ prognozat sa fie ploaia moderata.


Deci dimineata sunt sanse bune ca mitingul sa aiba, totusi, loc. Baza norilor la 2000 de picioare e, totusi, ok pentru miting. Vizibilitatea orizontala e cat de cat ok, desi nu e senzationala. Asa ca zborul e posibil. Pentru parasutisti cred ca va fi o problema...

Cu toate acestea, pe la orele 13, ora Bucurestiului, vremea are sanse bune sa se strice.

Ne vedem, totusi, la Clinceni.

Din nou la zbor. Pe simulator :) La Regional Air Services

In urma cu cateva zile am avut parte de o experienta aviatica inedita, insotit fiind de doi amici la fel de pasionati de aviatie ca si mine, Dan Goldenblum, editorul site-ului www.yankeeromeo.ro si Bradut Florescu (ex-publicitar renumit, actualmente bine transformat in fotograf, publicist si marketer de televiziune), editorul excelentului site www.amazingrace.ro.

La invitatia domnului Dorin Ivascu, Presedintele Regional Air Services, am descins, inarmati cu aparatele de fotografiat, la sediul din Bucuresti al companiei, in imediata vecinatate a Aeroportului Baneasa, pe acelasi etaj cu faimosul Pilotshop.

L-am gasit acolo pe domnul Ivascu, amabil ca intotdeauna, care ne-a prezentat simulatorul Diamond DA 40/42. E un simulator profesional facut pe o platforma FNPT II, cu glass cockpit - Garmin G1000.








Era prima data cand luam contact cu un simulator adevarat. Cu mult mai destept decat Flight Simulator-ul de la Microsoft pe care am deja vreo 400 de ore. Simulator pe care ma mai distrez din cand in cand manevrand voluminoasele accesorii de la Saiteck (Yoke, Throttle, Rudder). O fac insa din ce in ce mai rar, la recomandarea instructorilor de zbor pentru ca "iti strica mana".







Domnul Ivascu a pornit in cele din urma masinaria pseudo-zburatoare.



Din camera de comanda, aflata in spatele posturilor de pilotaj, am asteptat sa se incarce softul urias in calculatoare. Spre surprinderea mea, a durat destul de mult.




Apoi am ales sa zburam de la aeroportul Iasi. Am vazut ca simulatorul are posibilitatea de a reda foarte veridic absolut orice fel de conditii meteo si de a exersa orice procedura de approach sau departure sau absolut orice caz special (engine failure, tren de aterizare blocat, electrical failure, incendiu etc.)

Iata cateva filmulete in acest sens, oficiale, realizate de producatorul simulatorului:








Pe rand, toti trei am intrat in cockpit si am zburat.



Cu check-list-ul in mana am pornit avionul, am decolat si am facut cateva ture de pista si o zona de aerodrom.






Avionul simulat era Diamond DA 42, un bimotor extraordinar.



Iar simulatorul, in afara de absenta fortelor G inerente zborului real, se comporta extraordinar. Chiar iti da senzatia ca zbori.

Masinaria este compusa dintr-un sistem puternic de calcul, un post de comanda al acestuia, situat in spatele cockpit-ului, cockpit-ul propriuzis, cu doua posturi de pilotaj, copiat 100% dupa cel real al avionului, cupola care te acopera in cabina si un ecran panoramic-semicircular pe care se proiecteaza imaginea cu decorul prin care "zbori".


















Proiectia se face cu trei video-proiectoare plasate undeva sus deasupra cabinei.



Proiectoarele sunt plasate in asa fel incat cele trei imagini se suprapun pe o zona foarte ingusta si sunt sincronizate in asa fel incat sa percepi peisajul fara distorsiuni geometrice. Oricum, banuiesc ca proiectia este gandita anamorfotic astfel incat sa nu apara deformari la redarea imaginii pe o suprafata curba.

Am reusit sa ma descurc destul de usor cu zborul doar dupa o privire aruncata prin checklist-uri de unde am retinut rapid vitezele si restul parametrilor esentiali ca sa pot controla avionul. Mi-a fost putin greu la inceput sa ma obisnuiesc cu mansa stick in loc de yoke, ca la Cessna 172, iar Bradut m-a ajutat cu manevrarea trenului de aterizare si a flapsului. Am reusit sa nu ne prabusim ci sa aterizam chiar bine in conditiile unui vant lateral de 20 de noduri, fix din 90 de grade fata de directia pistei, vant pe care, cu generozitate, domnul Ivascu ni l-a simulat pe nepregatite :)

Am mai incercat apoi sa fac si o angajare cu avionul. Mi-a iesit. Am incercat sa-l bag in vrie dar nu vroia sa stea mai mult de o jumatate de tura. Foarte stabil "aparat" :)



Am mai fi stat macar vreo doua saptamani in continuu pe acolo dar a trebuit sa-l lasam si pe domnul Ivascu sa plece ca mai avea si alta treaba :)

Simulatorul care a costat circa 260000 EUR va fi folosit la scoala de pilotaj Regional Air, recent acreditata ca Flight Training Organization (FTO) de catre Autoritatea Aeronautica Civila din Romania. Din acest moment, RAS Tuzla poate organiza cursuri si pentru obtinerea licentelor de pilot profesionist: CPL (Commercial Pilot Licence) si ATPL (Airline Transport Pilot Licence).

Scoala de la Tuzla ofera, astfel scolarizare pentru licentele PPL (Private Pilot Licence), CPL (Commercial Pilot Licence), ATPL Theory (Airliner Transport Pilot Licence) si pentru ratingurile aferente zborului comercial: Night Rating, IR (Instrumental Rating), ME (Multi-Engine), MCC (Multi Crew). Fiind un FTO, la RAS Tuzla se poate obtine si rating-ul de instructor de zbor (FI Rating) pentru toate nivelurile de instructie.

In curand, pe site-ul scolii (se pare ca e in curs de realizare) vor aparea toate informatiile si costurile legate de obtinerea licentelor si rating-urilor.

Photo credits: O parte dintre fotografiile din acest post au fost realizate de catre Dan Goldenblum, alta parte sunt de pe site-ul producatorului simulatorului. Restul sunt ale mele.

Concluzii preliminare ale anchetei cu privire la accidentul Turkish Airlines de la Schiphol din 25 februarie 2009

Comisia de ancheta a dat astazi un prim comunicat de presa. Iata cel mai important fragment. Din pacate nu am vreme sa fac o traducere.

"Today <4>, the Dutch Safety Board has issued a warning for airline manufacturer Boeing and presents its initial findings regarding the terrible accident involving the Boeing 737/800, Turkish Airlines flight.

This accident claimed the lives on nine people (5 passengers and 4 crew) and 80 passengers were injured. Twenty eight of those injured are still hospitalised.
The Boeing was en route from Istanbul to Schiphol (on Wednesday 25 February 2009) and was dueto land at Schiphol at 10.40.

The Boeing had had a regular flight and no problems had been experienced until just before the
approach.
There were three people in the cockpit, the captain was located on the front, left hand side. On theright hand side there was the first officer, for whom this was a training flight. (The first officer had all appropriate qualifications). There was also an extra first officer in the centre of the cockpit.

The crew made contact with air traffic control (Amsterdam Radar) at 10.04 and was transferred to the tower at Schiphol - for the landing – at 10.14. The tower then gave the Boeing permission to land on the Polderbaan 18R.

The Polderbaan was approached according to fixed procedures, without any delay, and the Boeing was then given permission to decrease its altitude to 2000 feet (about 700 meters) and begin its descent to the Polderbaan.

This descent takes place with the help of the automatic pilot, as is normal with Turkish Airlines
(this method can be utilised by everybody, as can a manual landing).
The voice recorder and the black box, both of which are in the hands of the Safety Board, show
that an irregularity occurred during the descent, at 1950 feet.

At a height of 1950 feet the left radio altimeter suddenly indicated a change in altitude – from 1950 feet to - 8 feet - and passed this onto the automatic pilot. This change had a particular impact upon the automatic throttle system which provides more or less engine power.
The radio altimeter normally measures the altitude of the plane above the ground very accurately and can start registering this from 2500 feet. As already mentioned, this radio altimeter is very significant for providing the appropriate power for an automatic landing.
A Boeing is fitted with two radio altimeters, a left one and a right one.

The black box has shown that this deviation only occurred in the left radio altimeter.
The voice recorder has shown that the crew were notified that the left radio altimeter was not
working correctly (via the warning signal “landing gear must go down”).

Provisional data indicates that this signal was not regarded to be a problem.
In practice, the plane responded to this sudden change as though it was at an altitude of just a few meters above the Polderbaan and engine power was reduced.

It seems that the automatic system – with its engines at reduced power – assumed it was in the
final stages of the flight.

As a result, the aircraft lost speed.

Initially the crew did not react to the issues at hand.

As a result of the deceleration, the aircraft's speed was reduced to minimum flying speed (stalling situation) and warning signals (the steering column buzzes at an altitude of 150 metres) were given.

The black box shows that full power was then applied immediately.
However, this was too late to recover the flight, the aircraft was too low and, consequently, the
Boeing crashed 1 kilometre short of the runway.

The black box – which can register 25 hours of flying time and which, in this case, covered 8 flights - showed that this problem had occurred twice previously in a similar situation, before landing.

The aircraft initially hit the ground with its tail and then the undercarriage followed.
The forward speed was about 175 km per hour upon impact.
An aircraft of this weight should normally have a speed of 260 km per hour for landing.
The aircraft came to a rapid halt (after about 150 m) as a result of the arable land being made up
of boggy clay.

The braking caused by the ground meant that the aircraft broke into two pieces; the tail broke off
and the aircraft’s hull ruptured at business class.

The landing gear broke off, in accordance with its design.
This also applied to the two engines.

The full power and the sudden braking resulted in both engines continuing forwards for a further 250 meters.

Most of the fatally wounded victims were located near the rupture, in business class, and the three crew members in the cockpit died as a result of the enormous braking forces, partially caused by the embedded nose-wheel and the forward movement of the aircraft.

The section that remained most intact was situated around the wings.

On board the plane there were 127 passengers and 7 crew, of whom 28 are still hospitalised.
The Board’s investigation will now focus fully on the workings of the radio altimeters and the
connection to the automatic throttle (automatic steering system).

Weather conditions, particularly visibility through the low cloud base and the mist, probably meant that the Polderbaan was not yet visible at the height at which the descent was commenced.

The Safety Board board will be assisted in its investigation and its attempts to ensure lessons are
learnt by the following organisations:

• the National Transportation Safety Board
• Bureau d’Enquetes et d’Analyse (BEA)
• Aviation Accident Investigation Branche (AAIB)
• Directorate General of Civil Aviation (Turkse Rijksluchtvaartdienst, DGCA)
• Boeing
• Turkish Airlines
• The engine manufacturer, CFM
• Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) [Traffic and Waterways Inspectorate]
• Federal Aviation Agency (FAA, American Civil Aviation Authority)
• Vereniging van Nederlandse verkeersvliegers [Association of Dutch Commercial Pilots]
• Nederlandse vereniging voor cabinepersoneel [Dutch Association for Cabin Personnel]

Internationally, both the ICAO and the EU stipulate that involved parties may take part in the
Board’s investigation (party system).

The investigation itself, however, is supervised by and remains the Board’s responsibility.
The Board has also received a great deal of data from the Public Prosecutor for its investigation.
Furthermore, there have been content-based contributions from a great many police organisations."

miercuri, 4 martie 2009

marți, 3 martie 2009

Regional Air Services readuce performanta si spectacolul pe litoralul romanesc

COMUNICAT DE PRESA

"Cele doua evenimente aviatice de nivel international de pe litoralul romanesc: Tuzla AEROMANIA 2009 si FAI Mamaia World Elite Aerobatic Formula au intrat, oficial, in calendarul competitional al acestei veri.

Compania Regional Air Services, care activeaza pe aerodromul din statiunea Tuzla - de langa Constanta, organizeaza si in aceasta vara doua demonstratii aviatice care promit sa se ridice la nivelul evenimentelor de spectacol de aviatie si acrobatie oferite in strainatate.

Datele pentru aceste manifestari au fost deja stabilite de catre organizator: 22-23 august pentru Tuzla AEROMANIA 2009 si 10-12 iulie pentru FAI Mamaia World Elite Aerobatic Formula 2009.

Aflat la a 4-a editie, Tuzla AEROMANIA 2009 preia capitalul de imagine al evenimentului FLY IN, fiind un rebranding al acestuia. Tuzla AEROMANIA este un spectacol de acrobatie aviatica bazat pe o participare internationala, organizat deasupra uneia dintre plajele litoralului romanesc.

Mamaia World Elite Aerobatic Formula este primul eveniment de acrobatie organizat vreodata in Romania sub egida Federatiei Aeronautice Internationale. Beneficiind de girul FAI si al multiplului campion la acrobatie aviatica, lituanianul Jurgis Kairys, FAI Mamaia WEAF 2009 isi propune sa devina cel mai important eveniment sportiv de aviatie din tara noastra.

La competitia din Constanta sunt asteptati piloti ca: spaniolul Ramon Alonso - campion mondial in 2007 si castigatorul locului intai la Al Ain Aerobatic Formula, francezul Eric Vazeille - campion mondial in 2000, rusoaica Svetlana Kapanina - de cinci ori campioana mondiala la acrobatie aviatica, Michael Racy - campionul national al SUA, A. Cassel - campionul national al Marii Britanii, Zoltan Veres - multiplul camion modial de acrobatie care a mai fost aplaudat de publicul romanesc la evenimentele organizate de Regional Air Services in anii precedenti si un pilot desemnat de compania constanteana pentru a reprezenta Romania.

La ambele evenimente, AEROMANIA si Mamaia World Elite Aerobatic Formula, vor participa piloti care fac parte din elita aviatiei romanesti si internationale. Competitia va alterna cu demonastratia, astfel incat programul celor doua evenimente sa fie cat mai atragator atat pentru publicul avizat, cat si pentru amatorii de sporturi extreme si divertisment.

Ca si in anii trecuti, organizatorul se va bucura de sustinere din partea Primariei si Consiliului Judetean Constanta si din partea Primariei Mangalia, dar si de suportul unor parteneri media puternici din tara si din strainatate.

Cele doua evenimente vizeaza atragerea unui public numeros pe plajele romanesti prin oferirea unei alternative spectaculoase de distractie la mare, dar si cresterea interesului pentru performantele aviatice, orientarea atentiei organizatiilor de profil din strainatate catre aviatia romaneasca si stimularea pietei aviatiei mici din Romania.

Organizatoarea evenimentului, Regional Air Services, este o companie full service, lider de piata in aviatia particulara (sampling, aero-taxi, scoala de pilotaj, brevetare, monitorizare, agricultura, naveta pe platformele petroliere), detinatoare a primului aerodrom privat din Romania."

Blog Widget by LinkWithin