joi, 26 martie 2009

Tanarul scriitor roman de origine basarabeana Alexandru Vakulovski a fost expulzat din cauza prostiei autoritatilor romane



Scriitorul Alexandru Vakulovski, nascut în Basarabia, a fost amendat si expulzat din România, pe care nu o mai poate vizita în urmatorii doi ani si jumatate.
Este autor al volumelor "Pizdet" (roman, editura Aula, Bra_ov), "Oedip regele mamei lui Freud" (poezie, editura Aula, Brasov), "Ruperea" (teatru, Biblioteca de Poezie, Bucuresti), "LETOPIZDET. Cactusi albi pentru iubita mea" (Ed. IDEA Design & Print, Cluj, 2004), "ecstasy" (poezie, Ed. Pontica, Bucuresti, 2005), "TU" (Biblioteca de Poezie, Bucuresti, 2002) si "BONG" (roman, Ed. Polirom, 2007), traducator si co-fondator al revistei "Tiuk!". Are piese de teatru care s-au jucat în România, Germania si Anglia. Este cu poezii, proza, teatru si eseuri în antologii si dictionare din România si strainatate. A parasit România pe 25 martie, revenind fortat în Republica Moldova.

La prima vedere un incident banal intr-o tara din Uniunea Europeana - un cetatean al unei tari paria, neintegrate, e prins cu pasaportul aproape de expirare si este matrasit - ceea ce i s-a intamplat lui Alexandru Vakulovski are o semnificatie mult mai profunda si dureroasa pentru Romania. Alexandru isi astepta deja de 4 ani obtinerea cetateniei romane. In tot acest timp el a absolvit facultatea, a scris cateva carti bune in limba romana, a lucrat ca jurnalist de limba romana si ca traducator in limba romana (trei carti de Vladimir Sorokin, jurnalul lui Venedikt Erofeev, romanul fratilor Presniakov, texte din muzica rock ruseasca).

Recent, intrucat pe 9 aprilie, ziua lui de nastere, îi expira pasaportul moldovenesc, s-a dus la Politia din Cluj-Napoca, sa-si plateasca amenda pentru ca i-a expirat „sederea temporara". Acolo, insa, surpriza: 1200 lei amenda si expulzarea din România în maximum 15 zile. Si, mai dureros, interdictia de a intra în România în urmatorii 2 ani si jumatate.

Intrebarea care se pune este cum de un personaj precum Alexandru care, in modul cel mai evident, a consumat extrem de multa energie creativa pentru a crea bunuri culturale in limba romana, a fost amanat atata vreme pentru primirea cetateniei romane iar o multime de arabi, israelieni, nemti, rusi, si alte natii primesc instantaneu cetatenia romana fara ca nimeni sa le pretinda mare lucru? Sa ne mai miram ca in Romania manelistii grosieri si pitzipoancele mult prea mult televizate invadeaza tot mai mult mentalul colectiv? Daca unui scriitor dintr-o familie de romani basarabeni nu i s-a acordat dreptul de a locui legal intr-o tara pentru care a studiat si creat, ce sperante sa ne mai facem pentru viitor? Ce fel de politica de imigrare mai are si Romania asta? Aclimatizam numai teroristi si infractori?

Iata aici si un mesaj al lui Mihai Vakulovski, scriitor, fratele lui Sandu.

Niciun comentariu:

Blog Widget by LinkWithin