marți, 4 august 2009

Primul Trip Report de vara

Pe 11 iulie am ajuns la Mamaia, la FAI WEAF, cel mai important eveniment aeronautic din 2009 in Romania. Pe plaja mamaistica pe care o detest profund am asistat la un regal acrobatic in timpul competitiei si am fotografiat o multime de avioane si parasutisti. Sute de fotografii. A fost greu sa le aleg. O parte din ele pot fi vazute aici, pe site-ul Romanian Spotters.Fotografii am facut in special in prima mea zi la mare, pe 11 iulie. Si asta pentru ca a doua zi am zburat. Dragan, fostul meu coleg de scoala de zbor, si-a cumparat un avion extraordinar. O Cessna 182T, cu tren retractabil si elice cu pas variabil, motor cu supra-alimentare, de 240 de cai putere, avionica complexa. O minunatie de avion. Il puteti vedea pe la Clinceni. Are inmatricularea YR-SRB. Ei bine, Dragan trebuia sa vina cu avionul sau la Mamaia insotit de un pilot mai experimentat, Bogdan Martin, care ne insoteste pe noi in zborurile de acumulare de experienta post-PPL. Insa n-a mai putut pleca la mare si, astfel, l-am rugat eu pe Bogdan sa ia avionul de la scoala noastra, SAS, si sa vina la Tuzla ca sa zburam dupa miting. Domnul Ion Draganescu de la SAS ne-a aprobat traiectul si astfel s-au pus bazele primului raid din vara asta.

Sambata dupa amiaza Bogdan a ajuns cu YR-SFS, Cessna 172 RG la Tuzla. Iar duminica, pe la amiaza, am inceput sa zburam.

Ne-am ales un traiect pe care il mai facusem anul trecut, partial, cu dl. Nicolae Virca, in timpul scolii, cu YR-ANC de la Alfa Air: Tuzla-Constanta-Mamaia-Navodari-Corbu-Gura Portitei-Dunavatu-Mahmudia-Tulcea (aterizare pe LRTC)-Navodari-Mamaia-Tuzla.La o masa de la aerodromul Tuzla, "la umbra" asilor mansei precum Jurgis Kairys, Zoltan Veres sau al nostru Postolache, m-am asezat si eu sa-mi trasez traiectul pe harta, sa-mi fac calculele pentru zbor si sa completez planul de zbor.Apoi, insotit de Bogdan, am mers la avion, am cerut pornirea, am rulat in urma Iacarilor si a unui Sukhoi 26 si am decolat de pe pista 04. N-am avut nici o sansa sa mergem spre Mamaia fiindca incepusera evolutiile din ziua a doua WEAF. Turnul Tuzla ne-a directionat catre Ovidiu si apoi la vest de lacul Siutghiol. Iesind din zona aerodromului Tuzla am intrat in legatura radio cu turnul Constanta care ne-a aprobat traiectul mai departe cu ocolirea zonei Mamaia. Am vazut, asadar, din aer, o parte din demonstratia de deasupra plajei. Nu am putut face fotografii. Eram relativ departe si cu zoom-ul nu ieseau clare imaginile.

Am folosit in toate raidurile un nou aparat foto - Sony DSC-W290 - zoom 5x si 12 MP. E o sapuniera dar e bun pentru fotografiile si filmarile din avion. Cu Nikon-ul D90 si sticlele alea grele nu am nici o sansa sa fotografiez si sa tin si mansa.

Dupa ce am trecut de Mamaia am survolat fostul aerodrom Mamaia din al doilea razboi mondial, ciuntit acum de Canalul Poarta Alba - Midia Navodari (mai exista doar hangarele in care functioneaza o fabricuta), si ne-am indreptat spre Navodari si Petromidia. Acolo am inceput sa fac si poze si sa filmez cate ceva.Nu toate pozele sint grozave, dar pot da o imagine asupra traiectului parcurs.

Incepea sa se vada Petromidia.O privire in lateral spre Navodari si Canal, cu ecluza spre mare.Amintiri din copilaria in "epoca de aur": tabara de la Navodari.Zburam la 950 de picioare deasupra marii, in lungul plajei.

Trecem peste plaja de la Capul Midia.Si peste bateria de la Capul Midia-Corbu.In cabina, cu Bogdan Martin, admiram peisajul marin.Care incepea sa fie foarte frumos.Ne apropiam de plajele odata salbatice de la Corbu.Concentrare maxima. Vroiam sa gasesc la Vadu cherhanaua de unde mi-am luat acum un an pisica (a fost botezata, desigur, Vadú; frantuzit, cu accent).Plaja de la Vadu.

Cherhanaua lui Vadú.Pisica Vadú. Inca nu are nici o ora de zbor in logbook.Incepea sa se vada Lacul Razelm.Iar bucuria zborului era la cote maxime.Dupa cum se poate vedea si din filmuletul asta in care, desi giro-directionalul face ca un disc de pick-up, eu nu viram deloc. Era (un disc) stricat, saracul.Bogdan s-a transformat in fotograf.Si a facut cateva fotografii foarte frumoase de pe partea dreapta.

Ne apropiam deja de Gura Portitei.

Si am facut o glisada sa vedem mai bine care e miscarea pe plaja. Doar vreo trei speriati de furtuna groaznica de cu o seara in urma. In rest un pustiu frumos si linistit.Apoi am virat la stanga peste Lacul Razelm care incepea sa-si astearna in fata noastra niste culori incredibile.

Si am ajuns la Dunavatu, pe Bratul Sf. Gheorghe. Delta adevarata incepea sa se intinda in fata noastra.Am virat stanga. Destinatia (intermediara) Mahmudia.

De la Mahmudia am setat frecventa VOR-ului de la Tulcea si m-am dus direct spre aeroport.Am aterizat pe un aeroport care iti oferea o puternica senzatie de pustiu.Am fost intampinati de un dispecer si o doamna de la briefing, foarte amabili amandoi. Ne-au anuntat ce taxe avem de platit si ne-au indicat automatul de cafea. Cum planul de zbor era deja depus cu intoarcere la Tuzla, am iesit din nou din terminal sa ne bem cafelele si apoi am mers catre avion.

Pe platforma mai era o surata a Cessnei noastre. O Cessna 172J, YR-DAS, proprietatea unui localnic.Ne-am uitat putin la avion. Desi mai vechiut, avionul arata foarte frumos si parea bine intretinut.

Am facut poza oficiala.Si poza gen "piticul din Amelie".Si ne-am urcat in avion. Inainte de plecare l-am sunat pe Cristian, care facea poze la Mamaia la demonstratia aeronautica, sa-i spun ca incercam sa trecem la verticala plajei sa ne pozeze, daca se incheie activitatea pana la sosirea noastra. Era deja spre finalul demonstratiei. Mergand cu 120 de noduri, urma sa ajungem destul de rapid la Mamaia.

Am decolat si ne-am indreptat catre Mamaia.

Deja incepusera sa se adune cumulusi. Se vedeau chiar si niste cumulonimbus. Stormscope-ul avionului, desi mai vechi, functiona perfect. Ii sesiza si el si ne indica prezenta norilor de furtuna. I-am ocolit usor, fara nici o abatere semnificativa, si am intrat in legatura radio cu turnul Constanta. Acestia ne-au interzis sa intram in zona Mamaia fiindca era inca activitate. Auziseram si noi vocea lui Kairys care isi coordona coechipierii in spectaculoasa demonstratie cu 6 avioane deasupra plajei de la Mamaia.De la vest de Siutghiol i-am vazut, de la inaltime, evoluand. Imaginea e greu de descris. Urmele de fum lasate de avioane se impleteau incredibil si, uneori, de-a dreptul caligrafic. Din pacate nu am putut face macar o poza buna. Aparatul acela mic nu m-a ajutat de la distanta. Am cerut turnului Constanta sa ne aprobe trecerea pe frecventa de la Tuzla ca sa ne putem coordona pentru apropierea de aerodrom. Ne-au aprobat si am pornit spre aerodrom, lasandu-i pe asii mansei la verticala statiunii.In timp ce ne apropiam de turnul de televiziune de la Techerghiol, formatia de 6 avioane de la Mamaia ne-a ajuns si ne-a intrecut. Noi eram, oricum, la vest de turn. Ei au venit din urma noastra si au pornit un dans nebun in jurul turnului, pentru o sedinta foto. Turnul Tuzla ne-a ordonat sa facem holding la vest de Techerghiol si ne-am invartit in cercuri de ne-am plictisit, cu ochii pe traficul acrobatic din jurul frumosului turn de televiziune.Intr-un tarziu, ne-a venit ideea se ne intoarcem, totusi, la Mamaia, sa ne fotografieze Cristian. Am primit aprobarea spre Mamaia si ne-am dus pana acolo. Oricum nu aveam altceva de facut decat sa stam si sa asteptam zburand in cerc.Am ajuns din nou la Ovidiu, am zburat peste Lacul Siutghiol si am survolat plaja din Mamaia de la nord la sud. Din pacate, insa, Cristian credea ca nu mai venim si nu ne-a mai vazut. Asa ca n-am poze :)

Dupa survolul mamaistic am plecat direct spre Tuzla.

Am intrat in zona si apoi direct la virajul 4 pentru aterizarea pe pista 22. Am rulat la parking, am legat avionul si am pornit spre cherhanaua de la 23 august pentru un bors de crap genial.In felul asta am incheiat primul raid din vara asta. Urmeaza in curand povestile celorlalte traiecte deja zburate la ora asta, documentate foto-video, dar care nu se scriu singure aici, din pacate ;)

Un comentariu:

Heaven spunea...

Superba calatorie.

Blog Widget by LinkWithin