marți, 24 februarie 2009

Articole despre planorism


Pe www.yankeeromeo.ro a aparut astazi un articol despre planorism bine scris de catre Virgil Lupas, instructor si pilot de planor la Aeroclubul Romaniei Oradea. Sunt trecute in revista lucruri despre istoria domeniului, despre cum se face instruirea unui planorist si despre tipurile de planoare. Cititi articolul aici.

Am mai remarcat zilele trecute, de asemenea, o poveste frumoasa despre zborul cu planorul scrisa cu pasiune pe www.aripiromanesti.ro de catre Adrian Dulau - planorist, are id-ul "Virusu" pe Romanian Spotters. Gasiti povestea aici aici.

duminică, 22 februarie 2009

F22-dincolo de limitele aerodinamicii

Boogie a postat pe http://www.d13-th.ro un filmulet senzational. Este o demonstratie a caracteristicilor incredibile ale avionului F22. Ascultati si comentariile pilotului pentru ca sunt foarte interesante.

Filmul este aici.

joi, 19 februarie 2009

Cu elicopterul pe Everest

Liciniu de pe aviatia.ro a scos la iveala filmul asta din imensitatea youtube-ului:

Elicopterul AS350 B3 a ajuns si pe Everest. Iata dovada.



Am postat filmul asta ca o dedicatie speciala pentru domnul Valer Novac. Nu este Dauphin AS 365 N, elicopterul cu care zboara dumnealui, dar este o performanta speciala a unui elicopter pe care-l apreciaza foarte mult :)

miercuri, 18 februarie 2009

Om contra planor

Doua feluri de a plana: cu planorul si fara el :)


marți, 17 februarie 2009

Cessna contra vultur

Recent un bimotor Cessna 402 s-a lovit in Statele Unite cu un vultur imediat dupa decolare. Rezultatul? Parbrizul spart si un cucui pe cinste pentru pilot. Bravo lui ca nu s-a speriat si a adus avionul la sol fara probleme. Avea doar 600ft inaltime cand s-a intamplat bird strike-ul.

Imagini in materialul video preluat de pe site-ul ProTV.



Intamplarea imi aduce aminte de istoria trista a lui Radu Beller, celebrul aviator roman mort in timpul unui raid celebru in India. Voi reveni in curand cu o poveste despre acel incident care a dus la moartea pilotului.

sâmbătă, 14 februarie 2009

Despre Madrid si Constantin "Bazu" Cantacuzino

Se stie ca Constantin "Bazu" Cantacuzino, printul roman aviator cu o reputatie de as mondial al mansei, a reusuit sa plece din Romania dupa venirea comunistilor la putere si a ajuns, in cele din urma, la Madrid. Nu vreau sa insist aici si acum asupra povestii vietii lui. Voi face, la un moment dat, un post special. Rezumand, insa, brutal poveste ultimei parti a vietii sale, trebuie sa spun ca a trait in capitala Spaniei cativa ani din demonstratii aeriene facute cu un avion Bücker Bü-133 Jungmeister (cumparat cu sprijinul comunitatii romanesti din Spania) si din zboruri utilitare. A decedat pe 26 mai 1958, la varsta de 52 de ani, in urma unei operatii de ulcer gastric nereusite. A fost inmormantat in cimitirul strainilor din Madrid.

Astea erau informatiile pe care le cunosteam despre sfarsitul vietii lui Bazu. Saptamana aceasta am fost, insa, la Madrid si mi-am facut timp sa caut cimitirul despre care ma documentasem, cu destul de mari dificultati, ca ar fi cel in care s-ar gasi mormantul celebrului aviator. Este vorba de cimitirul englezesc al Madridului. E un cimitir in care au fost inmormantati toti strainii care nu erau de religie catolica iar oficialitatile nu agreau inhumarea non-catolicilor intr-un cimitir catolic. Sunt acolo, astfel, multi ortodocsi, protestanti, dar si evrei.

Am nimerit la cimitir si am cautat mormantul. Ce am gasit acolo, insa, este foarte foarte trist. O multime de morminte foarte vechi si darapanate, cu inscriptiile sterse, cu placile funerare sparte... Multe dintre ele erau realmente tandari si puzzle-ul de cioburi nu mai putea fi recompus. Pe laturile incintei cimitirului se afla un gard maricel de care sunt sprijinite sute de fragmente de inscriptii funerare. Imaginea era dezolanta, atat de trista ca nici fotografii n-am mai facut.

Desi mi-am petrecut aproape o ora scanand mormant cu mormant tot cimitirul, nu am reusit sa identific locul in care se afla ramasitele pilotului. Erau si alti romani ingropati acolo, dar de el nu am dat. Nici pe "harta" de la intrarea in cimitir, foarte veche, nu figura numele lui. Erau pe acea schema, insa, o gramada de morminte cu "locatar" necunoscut/cu identitatea pierduta.

Studiind mai multe documente ajunsesem la concluzia ca cimitirul britanic era singurul loc posibil in Madrid unde ar fi putut fi ingropat Bazu. Este pacat ca, totusi, dupa ce a facut gesturi de patriotism exemplar, dupa ce a uimit o lume intreaga cu maiestria lui, dupa ce a iubit nenumarate femei si a fost iubit de public, acest aviator a disparut in neant si nimeni nu s-a mai ocupat de memoria sa.

miercuri, 11 februarie 2009

A murit Dumitru Berbunschi...



In urma unei suferinte prea grele chiar si pentru un pilot de vanatoare, a plecat dintre noi, in noaptea dintre 9 si 10 februarie, unul dintre cei mai respectati aviatori militari romani, indragostit de aviatie cum despre putini zburatori se poate spune. Atat de mult incat a inceput sa scrie pentru a impartasi si altora din experienta de pilot si din trairile pe care le-a avut la mansa Mig-ului. A publicat doua carti si sute de articole, a avut un site web dedicat pilotilor de Mig 21 si nu numai - www.pilotmig.com -, si un blog inceput in 2007 si incheiat prematur... Iata cum isi descria, de fapt, singur, identitatea sa, pe profilul blogului sau http://pilotmig.blogspot.com/

"BERBUNSCHI DUMITRU, 45 DE ANI. Brevetat ca "pilot militar" în august 1986. Repartitie în Regimentul 86 Aviatie Vânatoare - Borcea, Jud. Ialomita. În anul 1993 devine "pilot militar clasa I pe avioane supersonice de vânatoare", iar în 1996 „instructor de zbor" pe MiG 21, în toate conditiile meteorologice, ziua si noaptea. A zburat aeronavele: I.A.R. 823, L 29 Delfin, L 39 Albatros, MiG 21 Clasic, MiG 21 LanceR, acumulând 1300 ore de zbor. Din 1987 publica diferite scrieri. Câstiga doua premii I în concursuri ale saptamânalului "Observatorul Militar" si continua sa scrie articole de specialitate (peste 250) si eseuri în presa militara si în alte reviste: "Obsevatorul Militar", "Cer senin", "Top Gun", "Pentru Patrie", etc. În 2001 publica volumul "Semne de cer senin", apoi "Radacini de zbor" in anul 2006. A realizat emisiuni radio pentru "Ora Armatei" si Radio România Tineret. Din 2005 este redactor sef al publicatiei „CER SENIN" editata de Fortele Aeriene Române, având gradul de comandor."

Prin Dumitru Berbunschi, Foozie, cum ii spuneau prieteni sai, dispare un aviator cu totul special si pleaca dintre noi un om care a stiut sa scrie pagini de aviatie adevarata la mansa avionului dar, la fel de bine, sa zboare cu farmec printre cuvinte, in traditia romaneasca a unor aviatori-scriitori, nu multi, si, din pacate, si din ce in ce mai putini.

Dumnezeu sa-l odihneasca...

joi, 5 februarie 2009

We're gonna be in the Hudson

Autoritatea Aeronautica Federala Americana (FAA) a dat publicitatii inregistrarea audio a convorbirilor radio intre aeronava Airbus 320 care efectua cursa 1549 a companiei US Airways si controlorul de trafic aerian de la TRACON - un serviciu radar care coordoneaza DEPARTURE de pe aeroportul LaGuardia. Convorbirile redau momentul raportului despre pierderea puterii la ambele motoare in urma unui bird strike si incercarea de directionare a aeronavei spre aeroportul Teterboro din New Jersey. Incercarea e nereusita si auzim apoi cum controlorul incearca sa directioneze aeronavele din CTR pentru a elibera zona avionului care a intampinat situatia de urgenta. In cele din urma, TRACON pierde contactul cu zborul 1549.

Iar aici puteti asculta discutia dintre controlorul de trafic si echipele de la SAR (Search & Rescue). Impresionant este calmul cu care au actionat oamenii aia intr-o situatie limita.

Iata si transcrierea convorbirilor de pe banda:

3:27:32 New York TRACON: "Cactus 1549, turn left heading 2-7-0."

3:27:36 Flight 1549: "Ah, this, uh, Cactus 1539. Hit birds, we lost thrust in both engines. We're turning back towards LaGuardia."

3:27:42 New York TRACON: "OK, yea, you need to return to Laguardia. Turn left heading of uh, 2-2-0."

3:27:46 Flight 1549: 2-2-0.

3:27:49 New York TRACON: "Tower, stop your departures. We got an emergency returning."

3:27:53 LaGuardia "Who is it?"

3:27:54 New York TRACON: "It's 1529, he ah, bird strike. He lost all engines. He lost the thrust in the engines. He is returning immediately."

3:27:59 LaGuardia: "Cactus 1529, which engine?"

3:28:01 New York TRACON: "He lost thrust in both engines, he said."

3:28:03 LaGuardia: "Got it."

3:28:05 New York TRACON: "Cactus 1529, if we can get it to you, do you want to try to land runway 1-3?"

3:28:11 Flight 1549: "We're unable. We may end up in the Hudson."

3:28:17 New York TRACON: "Jet Link 2760, turn left 0-7-0."

3:28:19 Jet Link 2760: "Left turn, 0-7-0 Jet Link 2760."

3:28:31 New York TRACON: "Alright cactus 1549. It's going to be a left. Traffic to runway 3-1."

3:28:34 Flight 1549: "Unable."

3:28:36 New York TRACON: "OK, what do you need to land?"

3:28:46 New York TRACON: "Cactus 1549, runway four is available if you want to make left traffic to runway four."

3:28:50 Flight 1549: "I am not sure if we can make runway. Oh, what's that over to our right? Anything in New Jersey, maybe Teterboro?"

3:28:55 New York TRACON: "OK yea, off to your right is Teterboro airport."

3:29:02 New York TRACON: "Do you want to try and go to Teterboro?"

3:29:03 Flight 1549: "Yes."

3:29:05 New York TRACON: "Teterboro, uh, empire actually. LaGuardia departure got an emergency inbound.

3:29:10 Teterboro: "OK, go ahead."

3:29:11 New York TRACON: "Cactus 1529, Over the George Washington Bridge want to go to the airport right now."

3:29:14 Teterboro: "He wants to go to our airport check. Does he need any assistance?"

3:29:17 New York TRACON: "Ah, yes, he, ah, was a bird strike. Can I get him in for runway one?"

3:29:19 Teterboro: "Runway one, that's good."

3:29:21 New York TRACON: "Cactus 1529, turn right 2-8-0, you can land runway one at Teterboro."

3:29:25 Flight 1549: "We can't do it."

3:29:26 New York TRACON: "OK, which runway would you like at Teterboro?"

3:29:28 Flight 1549: "We're gonna be in the Hudson."

3:29:33 New York TRACON: "I'm sorry, say again, Cactus."

3:29:41 New York TRACON: "Jetlink, 2760, contact New York. O-2-6 point 8.

3:29:45 Jet Link 2760: "20-6-8 Jet Link 2760."

3:29:51 New York TRACON: "Cactus, ah, cactus 1549, radar contact is lost. You also got Newark airport off your two o'clock and about seven miles."

3:30:06 New York TRACON: Eagle flight 4718, turn left heading 2-1-0.

3:30:09 Eagle Flight 4718: "2-1-0, um, 4718. I don't know, I think he said he was going in the Hudson."

3:30:14 New York TRACON: "Cactus 1529, uh, you still on?"

3:30:22 New York TRACON: "Cactus 1529, if you can, ah, you got, ah, runway 2-9 available at Newark off your two o'clock and seven miles."

3:30:32 New York TRACON: "Eagle flight 4718, climb and maintain one two thousand."

3:30:34 Eagle flight 4718 "OK, 1-2 thousand and, ah, leaving 5 and 280 heading."

3:30:41 New York TRACON: "And Eagle flight 4718, I"m sorry, I missed that, say again."

3:30:45 Eagle Flight 4718: "And uh, we're up to 12,000, uh, 280 on the heading."

3:30:48 New York TRACON: "OK, thank you Eagle flight 4718, Turn left. 2-2-0."

3:30:51 Eagle Flight 4718 "2-2-0 4718."

3:31:30 Unknown: "Was that cactus up by the Tappan Zee?"

3:31:32 New York TRACON: "Uh, yeah, it was a cactus. He was just north of the, ah, George Washington Bridge when they had the bird strike."

LAST EDIT:

Iata aici toate inregistrarile puse la dispozitie publicului pe site-ul FAA.

miercuri, 4 februarie 2009

Lista partiala cu evenimentele aeronautice din Romania 2009

Iata o centralizare provizorie (sursa e Asociatia Aripi Romanesti) lista provizorie a evenimentelor aeronautice confirmate care se vor desfasura/s-au desfasurat in Romania in 2009:

09-11.01.2009 / Sinaia, Cota 2000 - WINTER AIR-SPORTS 2009 - EDITIA 2

17.01.2009 / Sibiu / orele 09.00 - Adunarea Generala AZLR

08.03.2008 / Clinceni/Bucuresti, meeting Aeroclubul Romaniei de Ziua Femeii - 8 martie 2009

25.04.2009 - 26.04.2009 - Aerodromul Malu' Rosu - Giurgiu , langa vama rutiera Baltita - FESTIVALUL INTERNATIONAL DE ZBOR GIURGIU – ROMANIA 2009, aflat la cea de a treia editie.

27.04.2009 - 03.05.2009 / Siria/Arad - Cupa "Charlie Bravo" - Parapanta (Eveniment FAI categoria a 2-a)

09.05.2009 / Tg. Mures / Aerodromul Aeroclubului Romaniei -
mitingul Aero 2009 “Sky is not the limit”

06.06.2008 / Clinceni/Bucuresti, mitingul Aeroclubului Romaniei de Ziua Copilului - 1 iunie 2009

05.06.2009 - 14.06.2009 / Siria/Arad - Campionatul National de Parapanta 2009

11-12.07.2009 / Mamaia, Constanta – FAI World Aerobatic Formula - Mamaia challenge – parte din Campionatul Mondial de Acrobatie Aeriana ( Autorizat FAI) Se zvoneste ca vom avea parte de prezenta extraordinarei Svetlana Kapanina, multipla campioana mondiala la acrobatie aeriana, despre care am mai scris acum un an si ceva pe blog, aici. Dupa Jurgis Kairys si Veres Zoltan, prezenti la ultimele doua editii ale Fly-In-ului dela Tuzla, Svetlana ar fi o surpriza... seducatoare :)

08.
08.2009 - 09.08.2009 / Ghimbav, Brasov - TransilvAeroShow Editia 2 - Pe langa pilotii acrobati romani, la evenimentul brasovean va participa si Peter Besenyei, dublu campion mondial la RedBull Air Race.

22-23.08.2009 / Tuzla, Constanta, – Tuzla Fly In 2009

25.09.2009 - 27.09.2009 / Campul Cetatii, Tg. Mures, PARADA BALOANELOR CU AER CALD Editia IV, 2009

Un material bun despre licentele de pilot

Pentru ca ma contacteaza si-mi pun diferite intrebari din ce in ce mai multi oameni care ar vrea sa devina pilot - e o tendinta care ma bucura foarte tare; de asta am si inceput sa fac acest blog, ca sa-i incurajez si sa-i motivez si pe altii sa zboare - iata mai jos un link catre un articol destul de bine sistematizat despre tipurile de licenta de pilot si despre pasii pe care ar trebui sa-i faca cineva care vrea sa invete sa zboare. E un articol sintetic foarte bun pentru informarea initiala si se gaseste pe recent lansatul site http://www.yankeeromeo.ro/.

Puteti citi articolul aici.

marți, 3 februarie 2009

Blog Widget by LinkWithin