vineri, 11 ianuarie 2008

Premiera: prima cursa aeriana regulata intre Australia si Antarctica

O stire preluata de la colegul airclicks de pe Romanian Air Transport Forum care, la randul lui, o preia de pe www.abc.net.au

Prima cursa regulata de pasageri care va conecta Australia cu Antarctica ar putea sa aiba punctul de plecare la Hobart imediat ce sunt indeplinite procedurile de aprobare ale Civil Aviation Safety Authority.

Ministrul australian al mediului, Peter Garrett, nimeni altul decat fostul solist vocal al celebrei trupe Midnight Oil, a declarat ca in functie de starea vremii, zborul de 3400 de kilometri catre pista de gheata de la Wilkins, in apropierea statiei polare Casey urmeaza sa decoleze pentru a transporta oameni de stiinta si angajati ai Diviziei Antarctice.

Aprobarea finala pentru desfasurarea de curse cu pasageri cu o aeronava Airbus A319 a fost amanata intrucat au avut loc negoieri cu Civil Aviation Safety Authority pentru definitivarea procedurilor operationale ale aeronavei. Utilizarea pistei de gheata de catre aceasta aeronava poate fi restritionata in cazul vantului puternic sau viscolului. Aeronava va fi folosita, de asemenea, pentru supravegherea flotei japoneze de baleniere.

Cateva fotografii ale aeronavei aterizate la baza din Antarctica pot fi gasite la adresa:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/7182834.stm

Ce e interesant in aceasta stire? Suntem in fata unei noi forme de "colonizare" a Antarcticii. E, totodata, o forma de impingere a limitelor tehnologice ale aeronavelor. E asa, un feeling de secol XVIII-XIX in toata povestea asta. Daca se va putea folosi o aeronava acolo, in mod constant, bravo Airbus!

Niciun comentariu:

Blog Widget by LinkWithin