marți, 29 ianuarie 2008

Accidentul de la Suceava. Informatii noi

Informatii noi despre incidentul de la Suceava pe http://suceavapress.blogspot.com/

Despre avionul cazut la Suceava

Avionul cazut la Suceava era un ultrausor foarte performant, de generatie foarte noua (a fost construit incepand din 1998 si modelul a avut mereu imbunatatiri). Constructorul FK-Leichtflugzeuge este un fabricant de avioane ultrausoare prestigios cu sediul in Germania care are reprezentante in multe tari ale lumii (nu si in Romania). Fabrica, printre alte avioane, chiar si un ultrausor cu performante acrobatice exceptionale (Fk 12 Comet). Este trist ca o asa bijuterie a luat viata pilotului Eric Rossman la Suceava. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Avion ultrausor prabusit la Suceava

Antena 3 posteaza stirea pe site.

O postez si aici, ca atare, urmand sa revin cu detalii daca mai apar.

AVION PRĂBUŞIT ÎN SUCEAVA. DIRECTORUL COMBINATULUI DE CELULOZĂ A MURIT






Directorul combinatului de celuloză şi hârtie AMBRO SA Suceava, Eric Rossman, a murit, marţi la prânz, după ce avionul particular în care se afla s-a prăbuşit într-o pădure. Avionul a căzut în zona localităţii sucevene Siminicea, a confirmat prefectul de Suceava Orest Onofrei. Avionul de mici dimensiuni, de două locuri, era în proprietatea omului de afaceri francez. Eric Rossman pilota avionul şi se afla singur la bord, el plecând de la Aeroclubul Suceava pentru a efectua un zbor de antrenament.

Persoana care a anunţat serviciul de ambulanţă şi a văzut accidentul a declarat că motorul avionului s-a oprit şi aeronava s-a prăbuşit cu vârful în pământ. În urma impactului cu solul, pilotul a murit strivit.

Primarul comunei Siminicea, Gheorghe Haliţa, a declarat că avionul s-a prăbuşit la aproximativ 500 de metri de o zonă locuită, cu case, şi că nu a avut loc nicio explozie, iar avionul nu este extrem de deteriorat, fiind deformată doar partea din faţă a acestuia.

Echipele speciale s-au deplasat de urgenţă la faţa locului, unde au demarat cercetările. Ambulanţa şi serviciul de descarcerare au intervenit la locul accidentului. Sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Aviaţiei Civile şi ai Ministerului Transporturilor pentru a cerceta cauzele producerii accidentului.

LOCUL ACCIDENTULUI AVIATIC


Directorul general adjunct al Ambro Suceava, Eric Rossmann, obţinuse brevetul de zbor în anul 2007, a declarat Dan Asmarandei, comandantul Aeroportului Suceava. Avionul care s-a prăbuşit este unul de tip Polaris FK 14, avion ultrauşor, cu numărul de înmatriculare YR5149.


Directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile, Florea Geica, a declarat că pilotul a depus planul de zbor în jurul orei 9.00, iar aparatul s-a prăbuşit, potrivit informaţiilor pe care le-a primit de la Poliţie, în jurul orei 10.00.

Ce-i in capul monstrului cu aripi

Mi-a trimis Eugen un VR cu cockpit-ul de la A380. Este impresionant. Aruncati o privire si pe geam sa vedeti ce sus e fata de pista. Si pe monitorul din mijloc este afisata imaginea preluata dintr-o camera video plasata pe varful cozii.
Dupa cum se vede, flight engineer-ul are doar un laptop. Si sint si doua jump seats pentru vizitatori.
Imi vine sa asez cursorul de la mouse pe cate un buton, sa apar scris ce inseamna... Ca in flight simulator cu virtual cockpit :)

marți, 22 ianuarie 2008

Primul pas catre scoala de pilotaj

Astazi am fost la probele medicale pentru scoala de zbor. Am trecut testele si am obtinut Certificatul medical clasa a 2-a care este necesar pentru pilot privat. Certificatul este valabil pana in 2013. Singurele "limitari" pe care le voi avea sunt acelea ca trebuie sa port ochelarii de vedere (nici nu as putea altfel sa vad rezonabil) si sa am in permanenta in avion o pereche de ochelari de rezerva.
Daca pana acum mai aveam o sansa sa nu ma apuc de scoala, ei bine, de-acum inainte lucrurile sunt clare: ma apuc :)

vineri, 11 ianuarie 2008

Premiera: prima cursa aeriana regulata intre Australia si Antarctica

O stire preluata de la colegul airclicks de pe Romanian Air Transport Forum care, la randul lui, o preia de pe www.abc.net.au

Prima cursa regulata de pasageri care va conecta Australia cu Antarctica ar putea sa aiba punctul de plecare la Hobart imediat ce sunt indeplinite procedurile de aprobare ale Civil Aviation Safety Authority.

Ministrul australian al mediului, Peter Garrett, nimeni altul decat fostul solist vocal al celebrei trupe Midnight Oil, a declarat ca in functie de starea vremii, zborul de 3400 de kilometri catre pista de gheata de la Wilkins, in apropierea statiei polare Casey urmeaza sa decoleze pentru a transporta oameni de stiinta si angajati ai Diviziei Antarctice.

Aprobarea finala pentru desfasurarea de curse cu pasageri cu o aeronava Airbus A319 a fost amanata intrucat au avut loc negoieri cu Civil Aviation Safety Authority pentru definitivarea procedurilor operationale ale aeronavei. Utilizarea pistei de gheata de catre aceasta aeronava poate fi restritionata in cazul vantului puternic sau viscolului. Aeronava va fi folosita, de asemenea, pentru supravegherea flotei japoneze de baleniere.

Cateva fotografii ale aeronavei aterizate la baza din Antarctica pot fi gasite la adresa:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/7182834.stm

Ce e interesant in aceasta stire? Suntem in fata unei noi forme de "colonizare" a Antarcticii. E, totodata, o forma de impingere a limitelor tehnologice ale aeronavelor. E asa, un feeling de secol XVIII-XIX in toata povestea asta. Daca se va putea folosi o aeronava acolo, in mod constant, bravo Airbus!

Incident aviatic la Bacau

La sfarsitul anului trecut si de la inceputul anului 2008, aviatia comerciala in Romania pare sa fi intrat intr-o zona de turbulente.
Dupa evenimentul absolut imbecil care s-a petrecut pe OTP cu aeronava Tarom, un alt incident petrecut miercuri 09 ianuarie 2008, 18:36 la Bacau a facut primele pagini ale ziarelor. Aeronava BAE-146 200, LZ-HBA, detinuta de compania aviatica bulgareasca Hemus Air si inchiriata in sistem wetlease (cu tot cu echipaj) de catre Blue Air a suferit o pliere a jambei de bot in timpul rulajului la aterizare. Pasagerii au fost evacuate pe scara avionului fara alte incidente. Nu au existat raniti sau victime.


Blue Air folosea aeronava LZ-HBA de apoximativ o luna fiind nevoita sa foloseasca aeronave mai mici decat cele din flota proprie pentru a opera pe BCM de cand administratia Aeroportului Bacau a impus restrictii de greutate la aeronavele care opereaza aici.
Din ce stiu, BCM nu a mai suferit reparatii la pista de extrem de multa vreme iar starea acesteia nu este deloc grozava si fiecare aterizare a aparatelor mari gen Airbus 320 sau Boeing 737, aeronave des folosite de companiile low cost, afecteaza infrastructura subrezita a pistei.
Capata o noua relevanta, astfel, in cazul acestui eveniment aerian, demisia din luna noiembrie 2007 a fostului director al BCM, Cristian Stanciu, care nu a fost de acord cu strategia de modernizare a Aeroportului Bacau agreata de Consiliul Local care ar fi dorit o varianta fara interventii radicale la pista si fara dezvoltarea capacitatilor de transport de marfa.

Last edit: Contrasens a mai pus aici niste imagini "in exclusivitate" cu avionul vatamat.

sâmbătă, 5 ianuarie 2008

2007 - unul dintre cei mai siguri ani pentru aviatia civila

PRESS RELEASE

Geneva, 1st January 2008

The Aircraft Crashes Record Office based in Geneva transmits the following:

2007 : excellent year for civil aviation

  • For ACRO, is considered as an accident all events when an aircraft has been damaged as such as it is not able to be flown again and then is considered as written off. The fact that there are fatalities or not is not taken into consideration
  • Are taken into account all accidents involving aircraft capable to carry at least 6 passengers plus crew. Are not taken into consideration all accidents involving helicopters, balloons, gliders, fighting aircraft and all others machines who do not match with the criteria's mentioned here above.
  • In 2007, 136 accidents occurred in the world, 28 less than 2006. This amount is the smallest since 1963! Thus, the total of victims is 25% lower than 2006 and is the lowest since 2004 with 965 fatalities. 2007 is one of the safest years since the last half century. Some small accidents which did not take along any fatality are still under the decision of insurance or operator's leaders.
  • 32% of these accidents occurred in North America, 23% in Asia, 14% in Africa, 10% in South America, 10% in Europe, 9% in Central America and 1% in Oceania.
  • In 2007 were reported 34 accidents in the United States of America, 10 in Canada, 8 in the Democratic Republic of Congo, 5 in Colombia and Indonesia.
  • Concerning the type of flight, 33 accidents occurred during a scheduled revenue flight, 25 accidents during a cargo flight, 17 accidents during a charter flight (non scheduled revenue flight) and 14 accidents during a positioning flight. Other accidents also occurred during ambulance flight, surveillance, test, government or humanitarian.
  • Within the 136 lost aircrafts, 100 (74%) were turboprop or piston engine while 36 (26%) were jet type. European consortium Airbus lost 4 models (one A300, two A320 and one A340) while Boeing lost 8 machines (eight 737 model). We recorded also the loss of 12 Antonov, 17 Beechcraft, 6 Canadair, 24 Cessna (19 turboprop and 5 jet), 9 De Havilland Canada, 3 Douglas, 4 Embraer, 2 Learjet, 2 Illiouchine, 6 Let, 2 Lockheed, 3 McDonnell Douglas, 6 Piper, 5 Rockwell, one Tupolev and one Yakovlev.
  • No major accident occurred in Europe during 2007 which confirm that this continent is one of the safest in the world.
  • In 2007, 3 accidents caused the death of more than 100 people, 2 accidents between 50 and 100 fatalities, 5 accidents between 20 and 50 fatalities, 5 accidents between 10 and 19 fatalities, 10 accidents between 6 and 10 fatalities, 55 accidents between 1 and 5 fatalities and 56 accidents did not cause any fatality.
  • With 199 fatalities, the crash of a TAM Brasil's Airbus A320 in Sao Paulo on 17 July was the biggest crash which occurred in 2007. We find afterwards the crash of a Kenya Airways' Boeing 737-800 in Douala on 5 May with 114 fatalities and the crash of an Adamair's Boeing 737-400 off Ujung Pandang on 1st January with 102 fatalities.

  • More information can be obtained on the website www.baaa-acro.com or directly by phone by the ACRO in Geneva at +41.79.628.91.53 or by email at info@baaa-acro.com.
B.A.A.A./A.C.R.O., January 2008 - Ronan HUBERT, January 2008

Blog Widget by LinkWithin