joi, 30 aprilie 2009

Ture de pista cu Boeing 737-800

Kent Wien, pilotul american care de cativa ani tine excelentele blog-uri Cockpit Chronicles si Planes Answers a postat recent un film pe care l-a facut cu multi ani in urma - un check ride pe B737-800 in Bay Area - San Francisco. A inchiriat un Boeing fara pasageri pentru o ora si a facut ture de pista. Un material extraordinar de interesant. Merita vizionat in HD.

luni, 13 aprilie 2009

20 de ani de la disparitia in misiune a pilotului-scriitor Doru Davidovici si a colegului sau aviator Dumitru Petra




Asociatia "Aripi Romanesti"
a emis astazi urmatorul

COMUNICAT DE PRESA


"Pilotii nu mor niciodata, ei decoleaza si nu se mai întorc"

20 aprilie 2009 - Comemorare Doru Davidovici
20 de ani de la ultima decolare.



Luni, 20 aprilie 2009, va avea loc comemorarea trecerii în nefiinta a pilotului – scriitor Doru Davidovici, cazut la 20 aprilie 1989, în timpul unui zbor de instructie pe un avion de vânatoare tip MIG 21UM. Ziua comemorativa, organizata de Asociatia "Aripi Românesti", va începe la ora 9.00, în incinta Cimitirului Militar Ghencea si se va termina în jurul orei 18.30, la Baza 86 Aeriana Borcea, Fetesti.

Evenimentul din 20 aprilie 2009 are menirea de a readuce în atentia publicului larg figura pilotului – scriitor Doru Davidovici, cel care a promovat aviatia militara româneasca în cartile sale pe tot parcursul vietii. La comemorare vor lua cuvântul oficiali ai Muzeului Aviatiei, membrii ai familiei Davidovici, alti distinsi invitati, precum si reprezentanti ai Asociatiei "Aripi Românesti".

Programul propus de catre Asociatia "Aripi Românesti" pentru evenimentul de comemorare cuprinde mai multe activitati, printre care se numara depuneri de coroane si jerbe de flori la mormântul pilotului-scriitor Doru Davidovici din Cimitirul Militar Ghencea. Vor saluta comemorarea, din zbor, si cele doua avioane YAK-52 ale Iacarilor Acrobati.

O alta parte a evenimentului va avea loc la Muzeul Aviatiei, unde sunt programate, începând cu ora 11: o scurta prezentare comemorativa a vietii si activitatii pilotului-scriitor Doru Davidovici, punctata de o interventie a domnului Stefan Davidovici, vernisarea unei expozitii de fotografie despre viata si cariera lui Doru Davidovici cu includerea în cadrul expozitiei a unor lucrari ale pictorului Ion Taralunga, bun prieten cu Doru Davidovici si autor al unor valoroase si unice lucrari plastice pe subiecte de aviatie. Aditional, se va prezenta si o expozitie de carte Doru Davidovici.

De asemenea, va avea loc dezvelirea placii comemorative montate la exponatul MiG-21U-400, dubla cu numarul 1120 - “Batrâna Doamna”, avion zburat si iubit de Doru si binecunoscut pasionatilor de aviatie datorita lui.



“Batrâna Doamna” a intrat în dotarea Fortelor Aeriene Române în mai 1965, fiind ulterior stocata la Borcea în septembrie 2004, apoi transferata la Craiova, pentru a fi într-un final fericit salvata pentru expunere la Muzeul Aviatiei. Este cu siguranta cel mai cunoscut aparat de acest tip, din România.

Evenimentul se va încheia la Baza 86 Aeriana Borcea, cu o activitate relativ similara celei de la Muzeul Aviatiei din Bucuresti, precum si pentru dezvelirea unei placi comemorative la celula de alarma. Accesul la Baza 86 Aeriana Borcea se va face doar pe baza de invitatie.

Comemorarea pilotului-scriitor Doru Davidovici este organizata de Asociatia "Aripi Românesti", cu sprijinul Statului Major al Fortelor Aeriene, al Muzeului Aviatiei din Bucuresti si al adviser | chillimedia. Partenerul media al evenimentului este TVR.

Pilot militar, cel mai apreciat scriitor român de literatura de aviatie, Doru Davidovici a reusit sa transpuna în cuvinte experienta unica a zborului, într-un limbaj stilistic de exceptie în literatura româna. Literatura marca "Doru Davidovici" a influentat generatii de tineri în spiritul dragostei de aviatie, eroii romanelor sale reprezentând adevarate modele pentru adolescenti si nu numai.

Des enuntata, paralela între Doru Davidovici si scriitorul si pilotul francez Antoine de Saint Exupéry nu este deloc fortata. Amândoi au descris în mod unic zborul si trairile aviatorilor, amândoi au fost piloti si scriitori, amândoi au decolat la mansa unui avion militar pentru a nu se mai întoarce niciodata.

Dubla 6946, un MiG-21UM, a fost livrat Regimentului 86 Aviatie Vânatoare în 1973 si a cazut în timpul unui zbor de instructie la 20 Aprilie 1989, la comenzi aflându-se Doru Davidovici si Dumitru Petra. Avionul s-a prabusit în zona localitatii Jegalia, pilotii sai gasindu-si moartea în acest accident.

Asociatia "Aripi Românesti" este o organizatie neguvernamentala si nepartizana, ce are ca scop promovarea aviatiei si a zborului în toate formele sale si, în special, promovarea aeronauticii si a aviatiei românesti, în tara si peste hotare. De asemenea, Asociatia "Aripi Românesti" îsi propune sa ajute la educarea si sensibilizarea opiniei publice, în special a tinerilor, cu privire la aviatie si la activitatile adiacente acesteia. În plan secundar, asociatia doreste sa informeze persoanele interesate de situatia curenta din domeniul aviatiei si a aeronauticii si despre pastrarea si promovarea istoriei aviatiei, îndeosebi a aviatiei românesti.

Pentru mai multe detalii, va rugam contactati:
Dragos DOBRE
Vicepresedinte Asociatia “Aripi Românesti”
Telefon: +4 0734.101.887
Fax: +4 0314.052.715
E-mail: pr@aripiromanesti.ro
Web: www.aripiromanesti.ro



Este un eveniment in a carui organizare am fost si eu implicat putin prin agentia mea de publicitate adviser | chillimedia. Noi am realizat grafica pentru materialele de promovare a evenimentului: posterul, bannerul pentru internet si invitatia. Cred ca au iesit chiar bine. Iata-le mai jos.

Art Directorul care a lucrat posterele este Robin Simion. Il puteti citi zilnic aici.





joi, 9 aprilie 2009

Din nou despre farmecul aviatiei in agricultura

Un filmulet spectaculos. Cand intalniti un pilot de la aviatia utilitara, aratati-i respectul pe care il merita. Au o meserie extrem de riscanta.

miercuri, 1 aprilie 2009

Mariana Dragescu si Simona Maierean

Libertatea, in mod surprinzator pentru un tabloid - aici este si meritul lui claudiup de pe Romanian Spoters dar si al domnului comandorul Paul Sandachi, directorul Muzeului Aviatiei din Bucuresti - publica un material despre o intalnire memorabila intre Mariana Dragescu, cea mai varstnica femeie pilot din Romania (97 de ani), fosta componenta a legendarei Escadrile Albe, si sublocotenentul Simona Maierean, 24 de ani, prima femeie pilot de avion supersonic in Fortele Aeriene Romane. Materialul poate fi vazut aici.

Blog Widget by LinkWithin