marți, 30 septembrie 2008

Fotografii de la BSDA 2008

Am postat imaginile pe forumul Romanian Spotters aici.

Proceduri operationale

Astazi am avut un curs despre proceduri operationale. Domnul Badulescu ne-a facut o trecere in revista a principalelor concepte si a termenilor implicati in planificarea zborului si in procedurile operationale. De la procedurile ETOPS referitoare la autonomia avioanelor bimotoare pana la discutarea unor termeni precum Altitudinea/Inaltimea minima de decizie, Minimum Descend Altitude, Alert Height, Minimum Equipment List, Rute Air Nav, Request Navigation Performance etc.

Maine nu avem curs. Voi incerca sa-i rog pe instructorii de la zbor sa-mi dea informatiile ca sa-mi completez carnetul de zbor.

Miercuri avem navigatie iar joi Radio comunicatii, cu un examen final de absolvire a cursului respectiv.

Grecia: Două avioane nu au putut ateriza, din cauza controlorului aerian care dormea




ATENA / 18:41, 29.09.2008

Două avioane care erau pe punctul de a ateriza au trebuit să survoleze de mai multe ori, luni dimineaţă, un mic aeroport din Grecia, deoarece controlorul aerian de serviciu nu se trezise, a anunţat administraţia aviaţiei civile (Ypa).

Ministerul Transporturilor a solicitat demararea unei achete pe tema acestui incident, care a cauzat întârzierea unei curse interne regulate de la Atena şi a unui zbor charter din Slovacia, şi care a avut loc deasupra aeroportului de pe insula Lesbos, în nord-estul Mării Egee, a precizat Ypa.

Potrivit postului de televiziune public din Grecia, Net, controlorul aerian nu s-a trezit, întârziere pe care el a explicat-o prin faptul că telefonul său mobil, pe care îl folosea drept ceas deşteptător, s-a defectat.

Directorul aeroportului l-a sunat pe un coleg al controlorului în timp ce piloţii erau rugaţi să continue să survoleze insula. După o jumătate de oră de aşteptare, cele două avioane au putut ateriza în condiţii depline de siguranţă, a precizat Ypa.

Comisia Europeană a cerut Greciei ca, până la sfârşitul lui septembrie, să soprească măsurile de siguranţă pe aeroporturile sale, conform reglementărilor europene.


(Stire preluata de pe mediafax.ro)

joi, 25 septembrie 2008

Curs de comunicatii radio

Am avut, astazi, penultima intalnire cu profesoara la cursul de comunicatii radio. Am ascultat, simulat si discutat despre comunicatiile in situatii atipice, despre comunicatiile pe ruta, despre comunicatiile intr-un zbor VFR complet si despre denumirile fenomenelor meteo semnificative in limba engleza.

Joia viitoare vom da si un test final de evaluare pentru promovarea cursului.

miercuri, 24 septembrie 2008

Chiul :(

Azi am avut de la 16.00 navigatie dar n-am mai ajuns la curs. Am fost nevoit sa-mi asum chiului fiindca am fost la BSDA 2008 unde am stat pana pe la 14.30 si efectiv nu mai aveam timp sa ma intorc la birou, sa rezolv ce aveam de rezolvat acolo si apoi sa ma reintorc, in timp util, in Baneasa, la scoala. Sper sa recuperez informatia pierduta de la colegi :(

Despre BSDA 2008, intr-un post ulterior, cu imagini.

luni, 22 septembrie 2008

Eveniment cu baloane la Tg Mures

Am preluat de pe Romanian Spotters urmatorul anunt, semnat de Laszlo Barna, despre un eveniment care se anunta a fi foarte promitator:


"Dragi colegi zburatori!!

In data de 26-28 sept. va asteptam cu mare drag la a III-a editie a Paradei Baloanelor cu aer cald, la Campul Cetatii (NE de Tg-Mures, pe drumul ce duce spre Reghin. In comuna Ernei se face un drum la dreapta, langa biserica, care conduce spre Sovata.). Coordonate Google Earth: 46.40 N 25.00 E.

In cele 3 zile se vor desfasura urmatoarele activitati:

Zboruri libere cu Baloane cu aer cald
Zboruri in tandem cu paramotor
Zboruri libere cu Avioane de agrement
Show de parasutizm, salturi din baloane
Zbor cu Motodeltaplan

Alte activitati:

Paintball
TIR cu arcul
Posibilitate de inchiriere ATV
Perete artificiala
Expozitie de motociclete.

Posibilitati de cazare:

Pensiuni
Agroturism
Camping amenajat pt corturi.

Berea si gratarul nu vor lipsi, iar pastravul renumit in aceasta zona se va putea servi chiar langa zona de decolare.

Sa avem parte de vreme buna, zboruri faine si distractie la maxim!!!

Va asteapta, AS Nyarad-Eremitu.

Ms, Barny
Tg-Mures
0751801501
cd_barny@yahoo.com "

sâmbătă, 20 septembrie 2008

Cupa "Aurel Vlaicu" de aterizare la punct fix cu aeronave ULM

Aeroclubul Romaniei va organiza in data de 05.10.2008, incepand cu ora 08.00, la Aeroclubul Teritorial „Aurel Vlaicu" Bucuresti, pe aerodromul de la Clinceni, Cupa "Aurel Vlaicu" de aterizare la punct fix cu aeronave ultrausoare motorizate clasa avion ultrausor

Voi incerca sa ajung la Clinceni, in masura timpului disponibil, si sa vad ce se intampla. E un eveniment care se anunta foarte interesant. Participa atat aeronavele si pilotii de la Aeroclub cat si pilotii ULM proprietari de aeronave private.

Nu s-a facut meteo

Iar pe mine, evident, nu m-a anuntat nimeni... Neplacuta situatie, mai ales ca am facut o ora si jumatate ciu masina din Cotroceni pana in baneasa si 45 de minute inapoi... In fine, ce sa mai zic... Sper sa termin cat mai repede restul de ore pe care-l mai avem de facut. In weekend-ul asta vreau sa invat la navigatie si sa fac problemele date de domnul Badulescu.

vineri, 19 septembrie 2008

Ieri nu am ajuns la navigatie. Azi am fost la radiocomunicatii

Ieri, din motive de business, nu am mai ajuns la scoala. Am pus mana, insa, pe setul de probleme pe care domnul profesor Badulescu ni le-a dat spre rezolvare si antrenament. Astazi am ajuns, insa, la Comunicatii radio. Cursul de radio il facem impreuna cu grupa de elevi care a inceput cursul dupa noi (promotia a doua). Am discutat despre frazeologia in limba engleza folosita la pornirea motorului, rulaj, aliniere, decolare si inrteruperea decolarii, situatii de Distress si urgenta. Am rezolvat si niste teste.
Maine vom avea meteo.
Mi-e dor de zilele cand zburam... Trebuie sa aflu cate ore de zbor mai am exact. Banuiala mea e ca a mai ramas una singura... :( Daca e asa, o las pentru perioada de dinainte de examen.

marți, 16 septembrie 2008

N-am facut nici azi curs

Dar macar nu m-am mai dus pana in Baneasa. Am fost anuntati aseara din scurt ca vor fi cursuri si, in afara de mine, nici unul dintre colegi nu putea veni azi. Asa ca s-a anulat cursul din dupa amiaza asta. Maine continuam cu navigatia.

Am fost la scoala dar... degeaba

Astazi am ajuns din nou la scoala... degeaba. E cam dezorganizata treaba in acest moment. Grupa de cursanti care a inceput dupa noi este inca la cursuri la clasa si s-au incurcat borcanele cu programarile. Astazi am fost chemati la cursul de Navigatie cu domnul Badulescu dar era, de fapt, cursul celeilalte grupe. In fine, pana la urma s-a stabilit un orar pentru saptamana asta. Sa vedem ce surprize mai apar... Sunt putin nervos, banuiesc ca se simte :)

Oricum, mai avem foarte putine ore de facut si vom avea examenul de absolvire de la scoala. Pe baza lui vom primi diploma de absolvire care ne da dreptul sa ne inscriem la examenul pentru licenta PPL la Autoritatea Aeronautica Civila.

Maine vom face ultima parte din cursul de Cunoastere a aeronavei. Cu dl. Saitoc.

duminică, 14 septembrie 2008

Promisiune de demult neonorata pana acum

In primavara am facut niste zboruri in Delta Dunarii cu doua elicoptere de la Special Air Services. Povestea e lunga. In principiu a fost vorba despre o plecare cu YR-POL - IAR316B / Alouette III - Cu Valer Novac la mansa - de pe Baneasa pana la Somova, langa Tulcea si de acolo cu YR-SBS - AS 365 N1 Dauphin - cu Sorin Pintea la comenzi - pana la Sf. Gheorghe, apoi, de-a lungul tarmului pana la Portita. Traiectul a continuat peste lacul Sinoie, pe la Histria, pana la LRCK pentru realimentare. Iar de acolo, peste Navodari, Mamaia, Constanta, Medgidia, Cernavoda, A2, Afumati, Baneasa.

Un drum foarte interesant in care am putut compara cele doua elicoptere. Alouette-ul este un aparat senzational. Geamurile mari din cabina sunt extraordinare. Senzatia de plutire deasupra solului, mai ales in zborul la joasa inaltime, este fantastica. Nu se compara cu avionul. La Dauphin viteza de deplasare este atuul.

Iata cateva filmulete facute atunci - ramasesem dator cu ele si acum am gasit timp sa le postez. Sunt filmate cu aparatul de fotografiat asa ca nu au o calitate senzationala. Tenta albastra in cele filmate din Dauphin vine de la culoarea geamurilor.























Sunt doar o parte dintre filmari. E ceea ce am reusit sa urc pe Youtube. Poate mai reusesc sa urc cate ceva si le adaug aici.

joi, 11 septembrie 2008

Am reinceput cursurile teoretice

Astazi am ajuns la scoala pentru ca au inceput cursurile de comunicatii radio. Nu stiu cum se numeste profesoara :( Am ajuns cu intarziere... Am discutat chestiuni legate de frazeologia aviatica de baza in limba engleza. Saptamana viitoare vom continua si vom avea si un mic examen din ce se va fi facut pana atunci.

marți, 9 septembrie 2008

Se pare ca saptamana viitoare reincepem teoria

Probabil ca saptamana viitoare vom reveni la scoala dar la clasa. Astept in continuare orarul. Pana atunci, invat la Meteo :)

Saptamana viitoare am inteles ca vom incepe cu Radiocomunicatii.

luni, 8 septembrie 2008

Saptamana de pauza (aparent)

O saptamana in care nu am mai zburat dar am inceput sa invat pentru examenele teoretice. Deocamdata am luat la foiletat si citit cu mare atentie cursul de meteo. Unul dintre cele mai grele, se zice.

Inca nu am re-inceput restul de ore de teorie care ne-au mai ramas de facut. Sper sa aflu saptamana asta cum vom proceda. In principiu ar trebui sa revenim la clasa cand majoritatea colegilor mei vor aduna macar 40 de ore de zbor.

miercuri, 3 septembrie 2008

Miting la Tg Mures pe 5 octombrie

Aeroclubul Romaniei a anuntat aseara, intr-o sedinta, aceasta data. Voi incerca sa aflu date de la organizatorii locali.

marți, 2 septembrie 2008

Red Bull Air Race - Etapa Budapesta

Am fost acolo. Am facut extrem de multe fotografii. Multe ratate. Cateva bune. Multe Ok. Am postat o prte din ele pe http://romanian-spotters.forumer.ro, mai precis aici

Va invit acolo sa le vedeti, alaturi de fotografii de la acelasi eveniment de marca postate de alti spotteri romani. Nu am reusit sa postez toate imaginile facute. Voi continua sa le pun acolo in zilele urmatoare.

luni, 1 septembrie 2008

BSDA 2008

Intre 24 si 26 septembrie, la Romaero Baneasa, va avea loc editia a doua a unui eveniment care implica si aviatia. De asta data cea militara. Este vorba de BSDA 2008, Black Sea Defense & Aerospace Exhibit & Conference. Iata si posterul oficial:

Miting aviatic la Timisoara

Dupa mitingul de la Buzau de ieri, Fly-In-ul litoral si miting-ul de la Ghimbav, iata un anunt pentru inca o demonstratie aviatica romaneasca:

"Se pregateste un nou miting aviatic la Timisoara. In 6 septembrie toti iubitorii de astfel de show-uri aviatice sunt asteptati la Aerodromul Cioca, pe Calea Torontalului, iesirea spre Cenad, de la ora 10.00.

Vor fi demonstratii de indemanare, vanatoare de baloane, tot felul de acrobatii aeriene si sarituri cu parasuta. Vor participa, alaturi de Lotul National de Acrobatie Aeriana si Lotul National de Parasutism Roman si alte echipe din Serbia, Ungaria si Austria. Organizatorii mitingului aviatic sunt Consiliul Judetean Timis, Aeroclubul Roman si Aviatia Utilitara. Intrarea este libera."

Sursa: Agenda.ro


In mod cert, 2008 a fost un an cu multe demonstratii aviatice sportive, civile sau militare.

Blog Widget by LinkWithin