vineri, 29 februarie 2008

Trafic infernal, curs suspendat

Din motive de trafic infernal si de intarzieri, astazi nu am mai facut cursul. In principiu s-a hotarat ca in ziua de vineri, datorita absurdului si hazardului din traficul bucurestean, sa nu se mai tina cursuri. Daca vom pierde in fiecare vineri cate 3 ore, se va lungi, practic, perioada de scolarizare la sol cu mai bine de o saptamana... :(

joi, 28 februarie 2008

Elemente de comanda ale avionului, forte, momente... interesante...

O noua zi la scoala. Am discutat mai aplicat despre elementele de comanda ale avionului - eleroane, profundor, carma, elevoane, despre elementele de crestere a portantei - flapsuri, voleti, flaperoane, despre elemente de scadere a portantei - frana aerodinamica sau spoilerul si altele. O scurta prezentare dispozitivelor de tip trimmer si amplificator de forta si a diferitelor solutii constructive si functionale folosite pentru realizarea acestora a fost foarte lamuritoare.
Am mai atins si subiectul (inceput ieri, cand am lipsit) al momentelor fortelor care apar datorita miscarii elicelor si am dezvoltat putin discutia pe cazul particular al elicopterului.
Ulterior am ajuns si la discutii legate de incidenta critica si viteza critica si raportul dintre portanta, unghi de incidenta si viteza de inaintare. O zi placuta, presarata si cu o multime de povestioare savuroase despre istoria aviatiei.

Zi de chiul

Astazi, din nefericire, din motive de business nu am avut cum sa mai ajung la curs. Am chiulit :( Sper s-o pot face cat mai rar...

miercuri, 27 februarie 2008

Tot o zi "sub presiune"

Si astazi am discutat despre presiuni si nu numai. Am aflat cum functioneaza vitezometrul avionului, am continuat discutia despre profilurile de aripa, despre unghiurile de incidenta si rezistenta la inaintare si despre un subiect foarte interesant: turbulentele de tip siaj la aeronave. Foarte interesant subiect, mai ales ca avioanele usoare si ultrausoare sunt foarte afectate de turbulentele generate de aeronavele foarte mari. Evident ca am ajuns si la rolul winglets-urilor - micile aripioare verticale de la capetele aripilor avioanelor mari - pentru reducerea acestor turbulente turbionare care apar la capetele aripilor.


Una peste alta, am ajuns cu discutiile si la "efectul de sol" - acea "perna" de aer resimtita de catre avion in apropierea solului, "perna" care determina o scadere a fortei deportante de pe stabilizator si, implicit, schimbarea atitudinii aeronavei - tinde sa pice in bot usor.
Discutia de final de astazi de la curs a fost despre forma aripilor. Am invatat ca cea mai eficienta forma este cea eliptica (cum era cea de la avioanele de vanatoare Spitfire din Al doilea razboi mondial). Numai ca acea forma este foarte cotisitor de obtinut in practica. cea mai simpla este cea dreptunghiulara. Insa aceea este foarte ineficienta din perspectiva aerodinamica. Asa ca s-a ajuns la compromisul aripii trapezoidale.


Cessna 172 Skyhawk - avionul de la noi de la scoala - are o aripa partial trapezoidala, partial dreptunghiulara.


Cursul incepe sa devina foarte interesant si din ce in ce mai aplicat tehnic. Asta e foarte bine. E un mare avantaj sa fi avut o educatie stiintifica generala. Desi am absolvit Facultatea de Filologie, am terminat, totusi un liceu de matematica-fizica. Slava Domnului ca n-am uitat ce-am invatat pana intr-a douasprezecea :)

marți, 26 februarie 2008

Cine nu stie iata ce pateste

Postam acum ceva vreme un filmulet cu o formatie de avioane care facea razmut cu rotile pe apa unui lac. Iata ce se intampla, insa, daca nu stii cum sa faci asta.





Este un Cessna hidoravion caruia pilotul i-a uitat rotile coborate la amerizare.

luni, 25 februarie 2008

Un nou instructor, o noua materie

Astazi la curs am intrat pe teritoriul aerodinamicii, cu un nou lector - foarte captivant, foarte experimentat, pedagog talentat! Am discutat despre atmosfera si straturile ei, despre presiunea statica si dinamica a aerului, despre conul Bernoulli si principiul domniei sale, despre Atmosfera Standard Internationala (construct stiintific folosit ca referinta pentru calibrarea motoarelor, altimetrelor si a altor aparate aeronautice - o medie intre conditiile de iarna si vara si intre Poli si Ecuator), despre fortele principale care actioneaza in aerodinamica, despre cum apare forta de portanta, despre balansul intre portanta si forta de rezistenta aerodinamica si, evident, despre cum s-a ajuns la profilul de aripa. Am vorbit si despre unghiul de asezare si despre unghiul de incidenta. Apoi am discutat si despre profilele de aripa simetrice si asimetrice. Si, desigur, nu am lasat nediscutata nici problematica stratului limita, extrem de important in aeronautica (fenomene de turbulenta nedorita la suprafata aripii). Lucrurile au inceput sa devina mai aplicate si mai interesante. In curand va veni la scoala un avion pe care vom face exemplificari ale tuturor temelor pe care le discutam la cursul teoretic.
In acelasi timp, imi dau seama ca trebuie sa imi aloc mai mult timp pentru studiul acasa. Cam doua ore pe zi. Asta in afara de cele trei petrecute la clasa... Altfel va fi foarte greu. De unde sa procur orele astea in fiecare zi?

duminică, 24 februarie 2008

Povestea online a calatoriei lui Mathias Rust la Moscova

Am gasit un site interesant despre celebra calatorie a lui Mathias Rust la Moscova in 28 mai 1987 si celebra sa aterizare in apropiere de Piata Rosie. Pilotul german de numai 19 ani la acea data a folosit un Cessna 172 inchiriat, inmatriculat cu D-ECJB. E acelasi model de avion cu care voi face si eu orele de instruire practica in scoala.



Gestul de fronda al tanarului german a dus la grabirea incetarii razboiului rece. Gorbaciov a putut, in urma intrarii nestingherite a unui avion strain neautorizat pe teritoriul URSS, sa-i destituie din functie pentru neglijenta pe mai marii armatei sovietice care se opusesera semnarii, la Reykjavík, de catre Reagan si Gorbaciov, a unui tratat referitor la dezarmarea nucleara. Din pacate, dupa ce a facut inchisoare in URSS, o data revenit in Germania, Rust face o tentativa de crima - a injunghiat o tanara care i-a refuzat avansurile. Aura sa de erou care a influentat masiv cultura populara a anilor 80 s-a spulberat.

Avionul cu care a zburat Mathias se afla astazi in posesia unui bogat om de afaceri japonez care il pastreaza intr-un hangar pentru vremea in care aparatul va capata o valoare foarte mare.

Mai multe despre povesta sa gasiti si aici.

vineri, 22 februarie 2008

Abrevieri aeronautice

Astazi am studiat un tabel lung de tot cu abrevieri aeronautice folosite foarte frecvent. Ne-au fost explicati toti termenii care se ascund in spatele acelor litere. Sunt multe. Pe foarte multe
le stiam deja. Dar mai sunt o gramada care trebuie invatate. Oricum, ce apucam sa facem la curs sunt doar scurte treceri in revista si precizari. Cursul de legislatie si cel de proceduri pur si simplu trebuie citite si invatate.

Ne-am mai uitat si pe niste harti de aviatie pentru a intelege unii dintre termeni si, de asemenea, am pus si eu pentru prima data mana pe un manual de zbor Jeppesen.

Pana acum am avut 12 ore de curs. In weekend voi avea de studiat temeinic. Marti vom avea un prim test teoretic.

O noua zi de curs, noi manuale

Astazi am mai primit doua manuale: Performante si limite umane si Navigatie aeriana. Lucrurile devin din ce in ce mai interesante iar resursa mea de timp din ce in ce mai limitata. Intrucat in fiecare saptamana vom avea un test din ceea ce studiem in respectivul interval de timp, trebuie sa citesc cam tot timpul. Luni vom avea prima testare. Pana acum am discutat despre principalele conventii aeronautice internationale la care s-au stabilit principiile si regulile fundamentale ale aeronauticii care s-au transpus ulterior in legi in cele mai multe dintre statele lumii. Am discutat si despre cateva lucruri fundamentale legate de proceduri aeronautice. Am aflat cum se completeaza un plan de zbor, despre motivele care au dus la necesitatea planurilor de zbor, despre rolul planurilor de zbor operationale, a listei de incarcatura a aeronavei, a ordinului de misiune. Sunt documente care contin toate datele importante ale unui zbor. Planul de zbor este singurul care trebuie comunicat autoritatilor de dirijare a traficului aerian.
Oricum, sunt extrem de multe lucruri interesante si trebuie studiate in detaliu. De aici si criza de timp :) Insa ritmul asta alert de 3 ore pe zi ne va ajuta pe toti cei 8 elevi (s-a mai adaugat un coleg) sa acumulam mai temeinic informatii si deprinderi.
In curand o sa incepem si cursul de Cunoastere a avionului. O sa facem o parte teoretica si apoi vom face acomodarea cu aparatul pe aerodrom. Pentru mine nu vor fi surprize mari, cu siguranta, pentru ca deja am studiat in detaliu Cessna 172. Insa cu siguranta ca mai am multe intrebari de pus :) Unul dintre avioanele cu care vom face scoala este cel din poza de la profilul meu.

joi, 21 februarie 2008

S-a stins un fotograf...

Petrica Pavel, cel mai bun fotograf de eveniment din Romania s-a stins la numai 41 de ani. Un excelent profesionist dar in primul rand un om minunat. Mare pacat... Am colaborat in cateva randuri pentru diferite proiecte publicitare ale clientilor agentiei mele si am descoperit un suflet mare. Un om cu adevarat bun. Dumnezeu sa-l odihneasca.

marți, 19 februarie 2008

Prima zi de scoala propriu-zisa

3 ore pe zi, de la ora 16.00. Teorie. Am primit astazi manualele. Deocamdata pe cel de Legislatie aeronautica si pe cel de Proceduri operationale. Ieri i-am cunoscut pe lectorii si instructorii nostri de zbor. Si, evident, am facut cunostinta cu ceilalti elevi piloti. Suntem 7 in total. Voi reveni cu detalii despre toata lumea.

Cert este ca e mult de invatat. Si va fi foarte greu pentru ca orele de teorie se tin in fiecare zi, in calupuri de cate 3. Si saptamanal avem test. Iar la sfarsitul perioadei de curs teoretic se da examen din toate materiile studiate. Daca luam, trecem la zbor. Daca nu, inapoi la invatat. Mi se pare absolut corect si normal sa fie asa...

Astazi ne-am initiat in lucruri care tin de legislatia aeronautica. Baza este, insa, evident, studiul individual. Asadar, am inceput, in sfarsit! :)

duminică, 17 februarie 2008

Dorel Luca - un as al mansei pe Mig 21 Lancer

Un filmulet impresionant. Pare sa fie facut la Borcea.

Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci

Articol de Doru DRAGOMIR publicat in Ziua din 15 februarie 2008


"Flota de transport strategic a Ministerului Apararii este pe butuci. Din cele cinci aeronave C-130 Hercules aflate in dotarea Statului Major al Fortelor Aeriene functioneaza doar una.

Din acest motiv, graficul inlocuirii militarilor romani aflati in Irak a fost dat peste cap. Ministerul Apararii, prevalandu-se de faptul ca detaliile privind transportul personalului in si din teatrele de operatii (numarul aeronavelor, starea operationala a acestora etc.) fac parte din categoria informatiilor clasificate, a refuzat sa ne comunice oficial amanunte despre aceasta problema. Avionul care este operational in momentul de fata a intrat in dotarea Armatei Romane la inceputul anului 2007. Acesta este un C 130 varianta H (fabricat in 1972 - n.r.), in timp ce primele patru avioane care au participat la razboiul din Vietnam sunt C 130 B. De retinut faptul ca, daca nu ar fi existat probleme in derularea licitatiei, MAp ar fi trebuit sa primeasca deja primul avion de transport C-27 Spartan."

Campionatul mondial de acrobatie aeriana freestyle 2007

Iata un film care prezinta palmaresul acestui important eveniment.

A fost asta vara AERO GP la Constanta

Iata un film foarte palpitant despre ce s-a petrecut acolo.

Maiestrie

Razmut deasupra apei cu trenul de aterizare scos. In formatie de patru avioane. Nu e usor, dar e spectaculos.






Rassemote d'une escadrille d'avions sur l'eau - kewego
Rassemote d'une escadrille d'avions sur l'eau - kewego

vineri, 15 februarie 2008

Autoritatile vor sa construiasca un aeroport in sudul Capitalei

Ministerul Transporturilor planuieste constructia unui aeroport in zona de sud a Capitalei, pentru a face fata traficului aerian in crestere, a declarat vineri ministrul Ludovic Orban.

"La ora actuala avem in derulare un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui aeroport in sudul Capitalei, iar la jumatatea anului cred ca va fi gata. Ulterior vom introduce o Hotarare de Guvern pentru a include acest proiect in bugetul pe anul 2009", a declarat Orban.

Daca proiectul este aprobat, constructia va demara in 2009 si va fi finalizata, potrivit lui Orban, la sfarsitul lui 2010.

"Nu intamplator s-a pus problema construirii unui aeroport in sud. Nordul Capitalei s-a dezvoltat si datorita aeroportului Otopeni si accesului catre DN1", a declarat Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei.

Ludovic Orban a mai spus ca are in vedere trecerea proiectului canalul Dunare-Bucuresti de la Ministerul Mediului, unde este prevazut ca si canal irigabil, la Ministerul Transporturilor, pentru a-l face unul navigabil.

"Este foarte important pentru Bucuresti realizarea acestui canal. Capitala va fi riverana Dunarii si intr-un viitor se va putea face transport navigabil pe acest canal. In momentul actual Dunarea este folosita la un potential navigabil de 8%", a precizat ministrul Transporturilor.

La randul sau, viceprimarul Razvan Murgeanu a mai spus ca "Bucurestiul trebuie sa se dezvolte si in sud, unde pretul terenului este de 8-10 ori mai mic decat in nord".

Sursa: www.dailybusiness.ro

joi, 14 februarie 2008

Noutati despre scoala de pilotaj

Saptamana viitoare voi incepe cursurile. Noi vesti cat se poate de curand!

Noi vesti despre accidentului de la Suceava

Avionul cazut la Suceava la mansa caruia se afla Eric Rossman se pare ca a cazut datorita givrajului. Sursa stirii este un prieten pilot care a aflat informatia pe o cale sigura.

Se pare ca punctul de roua in ziua zborului era la 5 grade Celsius si Eric Rossman a decolat exact la acea temperatura. Urcand cu avionul, a intrat intr-o zona cu temperatura mai joasa si apa condensata pe avion a inghetat foarte rapid ducand la oprirea motorului. Se pare ca pilotul a incercat sa merga planat ca sa evite fire de inalta tensiune si, la un moment dat, exagerand cu tinerea avionului in limita de viteza, a inceput sa piarda rapid altitudine. Acela a fost un moment in care Eric Rossman s-a panicat si a declansat sistemul de salvare cu parasuta al avionului. O idee deloc inspirata intr-o situatie de limita de viteza. Practic parasuta a actionat asupra avionului ca o frana aerodinamica si orice incercare de crestere a vitezei si, implicit, a portantei, prin impingerea mansei a fost imposibila. Daca s-ar fi aflat la o altitudine mai mare decat cele 100 de picioare la care se banuieste ca s-a intamplat givrajul, deschiderea parasutei ar fi ajutat pentru ca avea timp sa se umfle in timpul coborarii si sa atenueze caderea. La o altitudine atat de mica, insa, a fost fatala. Avionul nu a mai putut prinde viteza si s-a prabusit ducand la moartea pilotului.

luni, 4 februarie 2008

Zborul cursei Tarom Bucureşti-Madrid, întrerupt dupã ce comandantulului i s-a fãcut rãu

Cursa Tarom Bucureşti-Madrid care a decolat de pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandã" din Bucureşti luni 5 februarie, la ora 9:00, şi-a întrerupt zborul şi a aterizat pe aeroportul Fiumicino din Roma dupã ce comandantul a acuzat o stare de rãu şi lipsã de oxigen.

Potrivit unui comunicat al companiei Tarom, cursa RO415 şi-a întrerupt zborul cãtre destinaţia finalã şi a aterizat, în jurul orei 10:20 (ora Italiei), pe aeroportul Fiumicino, dupã ce, în momentul apropierii de acesta, comandantul aeronavei "a acuzat o stare de disconfort accentuat, senzaţie de rãu şi lipsã de oxigen". Ca urmare, împreunã cu pilotul secund, acesta a luat decizia de aterizare pe aeroportul din Roma. Manevrele de coborâre şi aterizare s-au desfãşurat în deplinã siguranţã.

Pasagerii cursei au fost preluaţi de cãtre reprezentanţii companiei, de la Roma, şi li s-au oferit serviciile corespunzãtoare în asemenea situaţii. Totodatã, a fost anunţatã şi escala Tarom de la Madrid, unde au fost luate mãsurile de asistare a pasagerilor, care urmeazã sã se îmbarce cãtre Bucureşti, în conformitate cu reglementãrile internaţionale în cazuri de întârziere.

Compania a transmis cã, la ora 14:00, un echipaj Tarom s-a îmbarcat pe un zbor Alitalia, cu destinaţia Roma, în vederea preluãrii aeronavei care efectua zborul RO415. Se estimeazã cã aeronava va decola spre Madrid la ora 17:00 (ora Italiei).

De la Madrid la Bucureşti, ora estimatã de decolare este 20:00 (ora Spaniei), în timp ce sosirea la Bucureşti va fi în jurul orei 23:30 (ora României), cu o întârziere de aproximativ cinci ore şi jumãtate

Sursa:
Mediafax

sâmbătă, 2 februarie 2008

Pilotul Bruce Dickinson in concert la Bucuresti






Legendara trupa rock Iron Maiden va concerta la Bucuresti pe 4 august 2008! Concertul face parte din turneul “Somewhere Back in Time” si va avea loc pe Stadionul Cotroceni (Progresul).

Asa ca vom avea ocazia sa vedem in Bucuresti acest avion:



Este vorba de avionul oficial, botezat ED FORCE ONE (de la Eddie the monster, mascota trupei), care va transporta trupa in turneu. Este un Boeing 757-200 inchiriat de la compania Astraeus. Avionul a fost folosit din noiembrie 2007 pana la inceperea turneului pe 1 februarie, pe rute comerciale, vopsit insa in culorile Iron Maiden. In acest fel, turneul a avut parte de o promovare neconventionala.

Se pare ca pe timpul turneului avionul va fi pilotat de Bruce Dickinson, vocalul de la Iron Maiden, cunoscut ca impatimit al avioanelor, pilot cu mare experienta (astazi licentiat ATPL, pilot inca din 1993). Bruce are si o companie aeriana (Bruce Air 666) dar zboara in mod curent ca pilot comercial - capitan - pentru Astraeus Airlines.








In februarie 2008 Iron Maiden va lansa un dublu DVD, “Live After Death”, ce cuprinde imagini filmate in martie 1985 in timpul celor 4 concerte sold-out sustinute in Long Beach Arena din Los Angeles, in cadrul turneului Powerslave. “Live After Death” nu a fost disponibil in ultimii 15 ani, aceasta reeditare fiind asteptata de fanii din intreaga lume!


Concomitent cu lansarea DVD-ului, Iron Maiden va demara un nou turneu mondial, “Somewhere Back in Time”, care va cuprinde si Romania, pe 4 august 2008. Turneul va oferi fanilor Iron Maiden sansa de a vedea cel mai elaborat si spectaculos show al trupei, ce se va concentra asupra albumelor lansate in anii ‘80 si va beneficia de legendara scena egipteana din Powerslave Tour.

Una dintre trupele de top ale heavy metal-ului, Iron Maiden a lansat de-a lungul carierei nu mai putin de 14 albume, vandute in aproximativ 70 de milioane de exemplare! Hituri precum “The Trooper”, “Flight of Icarus”, “Where Eagles Dare”, “To Tame A Land”, “Wasted Years”, “Bring Your Daughter... to the Slaughter”, “Afraid to Shoot Strangers”, “Wasting Love” au transformat Iron Maiden intr-una dintre cele mai longevive si influente trupe de heavy metal din intreaga lume. In 2006 Iron Maiden a lansat albumul “A Matter of Life and Death”, material ce a atins primele pozitii in topurile din 40 tari. Albumul a fost promovat de turneul “A Matter Of Life and Death World Tour”, turneu care a cuprins 28 de concerte in Europa, toate sold-out!


Iata-l pe Bruce si in Romania , in vara trecuta, la LRTZ - Aerodromul Tuzla - impreuna cu Roxana Chihulescu sau urcand in Yak-ul 52 al lui Dan Stefanescu.

Si, nu in ultimul rand, desigur, iata-l si impreuna cu mine, vara trecuta, la Mamaia, la AeroGP, unde Bruce a fost invitat sa comenteze cursa aviatica. Mai multe detalii despre vizita si un material video aici.


Si pentru cei care vor sa se amuze putin, iata-l pe Bruce Dickinson la Clarkson in emisiune.



Si o surpriza: una dintre primele inregistrari de amator din primul concert al turneului din acest an - acum 2 zile, in India.




Iata si lista pieselor cantate in India. Sunt foarte multe dintre cele mai celebre hit-uri ale lor. Este foarte posibil ca Iron Maiden sa aiba si in Romania acelasi playlist pentru ca e prima data cand vin aici in formula care i-a consacrat (cu Bruce Dickinson) ca solist vocal.



Evident nu as putea incheia fara un link catre un celebru cantec al lor dedicat aviatorilor: Aces High.

Airbus A380 pe carburanti alternativi

ADS Network da stirea din partea Airbus si o citez ca atare:

Airbus A380 Commences Alternative Fuel Test Flight Programme


(February 1, 2008) -- On Friday, February 1st, 2008, the
Airbus A380 will launch the company's alternative fuel research programme by becoming the first commercial aircraft to fly with a synthetic liquid fuel processed from gas (Gas to Liquids - GTL) in a three hour flight between Filton, UK and Toulouse, France. The A380, today's most fuel efficient airliner, is powered by Rolls Royce Trent 900 engines, while Shell International Petroleum is providing the Shell GTL Jet Fuel. The Airbus tests are running in parallel to the agreement signed in November 2007 with Qatar Airways, Qatar Petroleum, Qatar Fuels, Qatar Science & Technology Park, Rolls Royce and Shell International Petroleum Company to research the potential benefits of synthetic jet fuel processed from gas. The findings of the tests will benefit the consortium's research. Under Airbus' overall alternatives fuels research programme, this is the first step of a long-term Airbus testing phase to evaluate viable and sustainable alternative fuels for the future. GTL could be available at certain locations to make it a practical and viable drop-in alternative fuel for commercial aviation in the short term. GTL has attractive characteristics for local air quality, as well as some benefits in terms of aircraft fuel burn relative to existing jet fuel. For instance, it is virtually free of sulphur. Synthetic fuel can be made from a range of hydrocarbon source material including natural gas or organic plant matter made by a process called Fischer-Tropsch. Testing GTL today will support future second generation bio-fuels, but which are not presently available in sufficient commercial quantities. Airbus will study viable second generation bio-fuels when they become available. Sjoerd Post, Vice President Shell Aviation, said "After more than 30 years of development and a decade of operations, we are now building, together with Qatar Petroleum, the world scale Pearl GTL plant in Qatar. In our drive for cleaner fuels, GTL technology can help reduce local emissions and encourage sustainable mobility." "Fuel and energy are key challenges aviation is facing and for which technology and international research collaboration open up new horizons. Our alternative fuels roadmap requires innovation, diversity of ideas and options that need to be explored", said Airbus President and CEO Tom Enders. "This takes bold cross industry and cross border collaboration and that's what we are showing today with our groundbreaking first test flight with alternative fuels. It is part and parcel of Airbus' commitment to providing leadership as an eco-efficient enterprise".
Source: Airbus

Iar site-ul www.airbus.com da si mai multe detalii:


Test aircraft A380 MSN004 has flown between Filton and Toulouse with one engine powered by alternative fuel. The test, part of Airbus' research programme into alternative fuels, was run in collaboration with Shell International Petroleum and Rolls Royce.
The project is particularly important for environmental and economical reasons. Crude oil derived products are increasingly in demand and prices are rocketing. If it is possible to find a suitable alternative fuel, this could stabilise the market for the benefit of all. Secondly, some alternative fuels could be beneficial for the environment. It is Airbus' goal as a key stakeholder to support evolution towards a carbon neutral aviation industry. Alternative fuels may contribute to reducing our carbon footprint. The tests were run on an A380 as it is the most modern aircraft flying today, however the fuel could equally have been tested on any Airbus aircraft. The alternative fuel used on the test flight was gas to liquid (GTL), which looks like kerosene, but is clear coloured. It is a natural gas, which has been cleaned and has undergone the Fischer-Tropsch process - the conversion of synthesis gas to liquid fuel. The flight's goal was to see how the aircraft operated on GTL. Engine behaviour was observed as it was shut down and re-started in flight. Emissions will be compared with those of kerosene and the team will be using the results to predict the environmental benefits and define the next steps. In researching alternative fuel, Airbus is looking for a drop-in product, meaning that it could be used in aircraft currently in service. It would equal or better the aircraft performance while offering environmental benefits. Airbus is hoping to establish what the best alternative fuel options are and how they will benefit the environment. As synthetic fuels are reported to have similar characteristics, whatever their original feedstock, this test was an excellent pre-cursor to research into biomass to liquid (BTL) fuels, should a suitable supply become available. In order for an alternative fuel to qualify for commercial aviation, review and approval by the international Fuel Standards is a pre-requisite. Airbus is committed to this goal, and it is hoped that this will be obtained for GTL by 2013.

Yakarii acrobati in Emiratele Arabe Unite

Site-ul AeroNautic Magazin ne da o veste foarte imbucuratoare: Yakarii au facut senzatie in Emirate. Iata mai jos stirea, preluata ca atare.


“Yakerii acrobaţi” - un spectacol inedit la Concursul Internaţional de Acrobaţie


Piloţii români primesc, din nou, atenţia specială a organizatorilor competiţiilor aviatice de nivel mondial. Echipa “Yakerii Acrobaţi”, alcătuită din Ioan Postolache şi Dan Ştefănescu, şi-a făcut debutul la Concursul Internaţional de Acrobaţie de la Al Ain. 2008 este primul an în care “Yakerii Acrobaţi” evoluează în afara Europei.
Cu o experienţă de mii de ore în zborul în celulă, “Iakerii Acrobaţi” – avîndu-l ca lider pe Ioan Postolache şi ca aripă dreaptă pe Dan Ştefănescu – au oferit un program acrobatic deosebit. Pilotând două avioane de tipul YAK 52TW – versiunea modernă a legendarului model fabricat în România - YAK 52 – “Yakerii Acrobaţi” au tăiat răsuflarea mulţimii cu zborul lor strâns, în tandem.
"Concursul Internaţional de Acrobaţie de la Al Ain este foarte cunoscut în România. A concura în afara Europei este o noutate pentru noi, iar reputaţia de concurs de primă clasă a evenimentului aviatic organizat la Al Ain este motivul pentru care am decis să ne facem debutul în Oraşul Grădină," a declarat Ioan Postolache pentru WAM – agenţia de presă a Emiratelor Arabe Unite.

Concursul, desfăşurat între 24 şi 27 ianuarie, a stat sub înaltul patronaj al şeicului Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prinţ moştenitor al Abu Dhabi şi comandant suprem al Forţelor Armate ale Emiratelor Arabe Unite. Piloţi şi echipe din ţări precum Suedia, SUA, Italia, Marea Britanie, Turcia, Ungaria, Arabia Saudită, Austria, Rusia, Lituania, Spania şi acum şi România, au stârnit entuziasmul publicului.
Participarea foarte amplă - peste 110 avioane – şi locaţia exotică au atras un public numeros.
Zburând sub licenţa Regional Air Services“Yakerii Acrobaţi” au putut fi admiraţi în vara anului 2007 şi la cele două evenimente care promit să devintă o tradiţie a aerodromului Tuzla – Fly In (17 august – Costineşti şi Tuzla) şi Aero GP (24 – 25 august - Mamaia). În afara demonstraţiilor de acrobaţie, la Aero Grand Prix românul Ioan Postolache a concurat piloţii de la Fliyng Aces.
“Yakerii Acrobaţi” pregătesc programe acrobatice noi, cu care vor evolua în cadrul evenimentelor pe care cei de la Regional Air Services – Aerodrom Tuzla le organizează în 2008 şi care vă sunt prezentate la adresa www.regional-air.ro

Iata mai jos si programul confirmat al celor doi asi ai mansei pentru 2008, asa cum este prezentat pe site-ul lor oficial:

- 10 - 14 Ianuarie - ALAIN - UAE - www.alainaerobaticshow.com
- 08 Iunie - Royal Danish Airforce Air Show - DENMARK -
- 18 - 20 Iulie - Tannkosh Fly Inn - GERMANY - www.tannkosh.de
- 16 August - Tuzla - Beach Fly Inn ( LRTZ ) - ROMANIA

Blog Widget by LinkWithin